„Întotdeauna îți dorești ceva mai mult”. Putin, despre planurile Rusiei pentru noul an

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a răspuns la întrebările jurnaliștilor după ședința Consiliului de Stat. Șeful statului a vorbit despre situația din economie, a amenințat că va „plesni” sistemele americane de apărare antiaeriană Patriot și a făcut bilanțul anului 2022, anunțând că va susține discursul său în fața Adunării Federale la începutul anului viitor. Putin a dezvăluit, de asemenea, ce planuri are pentru noaptea de Anul Nou. „Gazeta.ru” a selectat principalele declarații ale președintelui rus.

Vladimir Putin a declarat că Rusia a traversat „stăpână pe ea” anul 2022, iar statul va îndeplini obiectivele stabilite pentru 2023. În plus, potrivit TASS, președintele a definit operațiunea militară specială din Ucraina drept un pas forțat.

„Întotdeauna se dorește mai mult. În general, Rusia a traversat anul stăpână pe ea, nu există temeri că situația actuală nu îi va permite să rezolve problemele anului viitor. Tot ce are legătură cu operațiunea militară specială este o măsură forțată”, a spus Putin.

El a adăugat că „nu are nicio îndoială” că toate obiectivele vor fi atinse.

„Nu există niciodată situații ideale, o situație ideală există doar în planuri, pe hârtie. Întotdeauna îți dorești ceva mai mult, dar, în general, eu cred că Rusia a trecut acest an destul de încrezătoare”, a precizat Putin.

Președintele a subliniat că, pe parcursul operațiunii militare speciale, Forțele Armate ale Rusiei „acționează cu demnitate, obținând ceea ce are nevoie țara”. Potrivit spuselor sale, cu militarii se întâlnește zilnic, iar printre ei „sunt mulți cei care dau dovadă de eroism” și care vor servi drept exemplu pentru generațiile viitoare de cetățeni ruși.

El a subliniat, de asemenea, că Forțele Armate ale Rusiei au „ars” practic toată tehnica blindată sovietică livrată Kievului de Occident.

„Eu cred că resursele țărilor occidentale și ale statelor NATO nu se află la limita epuizării. Dar problema este alta. Problema este că în Ucraina ajunge armament din fostele țări ale Pactului de la Varșovia, în general de producție sovietică. Iar astea sunt, într-adevăr, aproape de epuizare. Practic, am distrus aproape tot, le-am ras. Sunt acolo câteva zeci de unități de tehnică blindată. Poate sute. Cam ăsta este numărul. Am doborât multe, este adevărat. Acest echipament este aproape de epuizare”, a declarat Putin.

Despre negocieri

Vladimir Putin le-a spus jurnaliștilor că rezultatul oricărui conflict militar îl reprezintă negocierile de pace. În același timp, spre deosebire de Kiev, Moscova nu refuză diplomația, a adăugat el.

„Toate conflictele armate se încheie, într-un fel sau altul, cu niște negocieri pe cale diplomatică. Iar noi nu le-am refuzat niciodată. Conducerea ucraineană este cea care și-a interzis să negocieze”, a declarat Comandantul Suprem al Armatei ruse.

Președintele a adăugat că autoritățile ucrainene trebuie să ajungă să „conștientizeze necesitatea” negocierilor cu Rusia.

„Mai devreme sau mai târziu, bineînțeles, orice părți aflate în conflict se așează la masă și ajung la înțelegeri. Cu cât mai repede vor conștientiza acest lucru cei care ni se opun, cu atât mai bine. În ceea ce ne privește, noi nu am refuzat niciodată acest lucru”, a subliniat liderul de la Kremlin, citat de TASS.

De asemenea, el consideră stranie situația că autoritățile de la Kiev ”și-au interzis singure să negocieze cu Rusia”.

Președintele a comentat intenția Statelor Unite de a trimite în Ucraina sisteme antiaeriene Patriot. Potrivit lui Putin, sunt „sisteme învechite, mai proaste decât S-300, se va găsi un „antidot” pentru ele. El consideră că furnizarea acestor rachete sol-aer nu va face decât să prelungească conflictul militar.

„Ei susțin că pot livra rachete Patriot chiar acum în Ucraina. Nici o problemă, să le aducă. Vom plesni și Patriot. Și atunci va trebui pus ceva în locul acestor rachete Patriot, vor trebui dezvoltate sisteme noi. Este un proces complicat și de durată. Nu este chiar atât de simplu”, a declarat șeful Federației Ruse.

„<…> dar totul a început în 2014 – după lovitura de stat provocată de Statele Unite, <…> iar scopul nostru nu este de a răsuci roata conflictului, ci dimpotrivă, scopul nostru este de a pune capăt războiului”, a declarat Vladimir Putin, citat de TASS. De asemenea, el a subliniat că „intensificarea ostilităților militare poate duce la pierderi nejustificate”, dar Ministerul Apărării al Rusiei „informează opinia publică despre tot ce se întâmplă”.

Influența SUA

În cadrul aceleeași conferințe de presă, președintele Putin a declarat, totodată, că Statele Unite sunt de mult implicate în diverse procese din spațiul post-sovietic.

„Ați întrebat dacă se poate vorbi despre o implicare majoră a SUA în conflictul din Ucraina. Permiteți-mi să fac o glumă: aș propune să analizăm această chestiuni „mai amplu și mai profund”. Ce anume și de ce. Pentru că SUA se ocupă de mult de această problemă, sunt de mult implicate în procesele care au loc în spațiul sovietic și post-sovietic. Încă din perioada sovietică instituții întregi au lucrat pentru Ucraina”, a spus Putin, răspunzând la întrebarea unui jurnalist.

Potrivit lui Putin, adversarii Rusiei „au visat întotdeauna să divizeze lumea rusă”, ghidați de un principiu străvechi.

„Este o chestiuni foarte delicată – unitatea lumii rusești. „Divide et impera” – această lozincă funcționează încă din cele mai vechi timpuri și este activ folosită până acum în politica reală. De aceea și potențialul nostru inamic, adversarii noștri au visat întotdeauna la acest lucru, de care s-au ocupat dintotdeauna: au încercat să ne divizeze, pentru ca apoi să ne conducă separat, pe bucăți”, a reamintit președintele rus.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, Statele Unite au reușit să-i dezbine pe ruși și ucraineni, a spus Putin. De aceea, „în acest sens”, Federația Rusă a suferit, s-ar putea spune, „un fiasco”.

„În condițiile în care, după prăbușirea Uniunii [Sovietice], la putere [în Ucraina] au ajuns oameni cu viziuni extrem de naționaliste și cu ajutorul acestor forțe, această dezbinare s-a adâncit și s-a tot adâncit, în ciuda tuturor eforturilor noastre. Așa cum am spus deja, la un moment dat, mai întâi ne-au separat, ne-au dezbinat, după care ne-au asmuțit unii împotriva celorlalți. În acest sens, ei au obținut, fără îndoială, rezultatul propus”, a adăugat președintele.

Putin a apreciat că, în 2014, a fost declanșat un război „împotriva unei părți a poporului ucrainean care se consideră parte a lumii ruse”.

„Nu se poate merge în nici un caz împotriva voinței poporului. Dar dacă se întâmplă așa, acest principiu trebuie să fie universal și în niciun caz nu se poate merge împotriva voinței acelei părți a poporului care se simte într-o altă ipostază, care se consideră parte a poporului rus și a lumii rusești, care consideră că este parte a acestei culturi, a acestei limbi, a acestei istorii și tradiții”, a subliniat Vladimir Putin.

El a recunoscut, de asemenea, că autoritățile ruse ”au fost duse, pur și simplu, de nas”, deși Moscova „a răbdat, punându-și speranța” în Acordurile de la Minsk.

Președintele rus a atribuit Statelor Unite responsabilitatea pentru începerea operațiunii militare speciale. „Ei ne-au adus aici, iar în acest sens, se poate spune că au obținut rezultatul dorit. Dar nici noi nu am avut altă opțiune decât acele acțiuni care au fost începute la sfârșitul lunii februarie a anului curent”, a declarat Putin.

El a subliniat, totodată, că scopul autorităților ruse este „înainte de toate, acela de a apăra oamenii, repet încă o dată, care se simt parte a poporului nostru, a culturii noastre”. Potrivit spuselor sale, nimeni, cu excepția Rusia, nu vrea ”ca poporul rus să fie unit și puternic”.

Despre economie

Președintele Rusiei a declarat că situația din economia țării este stabilă.

„Piața muncii este stabilă, finanțele statului sunt stabile. Nici aici nu există momente de îngrijorare. Și nu este rezultatul a ceva căzut din cer, este rezultatul muncii guvernului, a echipelor regionale, a mediului de afaceri și a stării generale de spirit din societate…”, a precizat Putin.

Șeful statului nu a văzut „catastrofa” din economia Rusiei: potrivit spuselor sale, declinul economiei ruse a fost de 2,5% față de 25% cât se anticipa. Prioritatea pentru 2023 este „dezvoltarea infrastructurii țării”.

Până la sfârșitul anului 2022, inflația în Federația Rusă va fi un pic peste 12%, consideră președintele. „Cred că este mult mai bine decât în multe alte țări, inclusiv în [marile] țări G20. Nu este bine că există inflație, dar este bine că este mai mică decât în alte țări”, a spus Putin.

În sfârșit, a adăugat el, deficitul bugetului federal ar trebui să se reducă la 0,8% din PIB până în 2025.

Conducerea țării nu va „permite ca banii să fie risipiți în stânga și în dreapta” și intenționează să mențină stabilitatea macroeconomică, a subliniat liderul de la Kremlin.

Creșterea veniturilor cetățenilor țării reprezintă, după cum a subliniat Putin, un alt obiectiv economic. „Trebuie, desigur, să rezolvăm principala problemă – trebuie să crească nivelul real de salarizare a cetățenilor. Este o chestiune cât se poate de evidentă. <…> Suntem în stare să facem un pas și în această direcție”, a spus politicianul.

Despre discursul adresat Adunării Federale

Președintele intenționează să prezinte mesajul său adresat Adunării Federale la începutul anului 2023, a anunțat Vladimir Putin. Anul acesta, evenimentul nu a avut loc din cauza „dinamicii ridicate a evenimentelor”.

El a reamintit, de asemenea, că și în anul calendaristic 2017, mesajul adresat Adunării Federale a fost amânat.

„Care este, de fapt, problema? Problema este că dinamica evenimentelor este foarte mare, situația evoluează extrem de dinamic. De aceea este cam dificil să fixezi într-un moment anume de timp rezultatele și planuri concrete pentru viitorul apropiat”, a spus el.

Putin nu a precizat o dată anume pentru discursul său din plenul Adunării Federale, dar a promis să o facă în noul an. În același timp, el a adăugat că „esența în sine” a discursului a fost reflectată în celelalte discursuri ale sale.

„Într-o formă sau alta, am vorbit deja despre chestiunile cheie, așa că nu prea aș vrea să le pun din nou la un loc și să le repet”, a adăugat Putin. El a mai explicat că pentru a imprima un aspect „aprofundat și fundamental” mesajului este nevoie de o analiză suplimentară a evenimentelor și a planurilor puterii executive. Precedentul discurs a fost prezentat de Putin în primăvara anului 2021.

Despre exploziile de la conducta Nord Stream

Potrivit lui Putin, conductele Nord Stream au fost aruncate în aer de cel interesat ca Europa să fie aprovizionată cu gaze doar prin teritoriul Ucrainei. Liderul de la Kremlin a declarat, de asemenea, că Rusia a avut o dată șansa de a examina locul exploziilor, dar o anchetă completă nu există – „nimeni nu o face”.

„Surprinzător, dar adevărat”, a subliniat Putin.

În același timp, liderul rus a atras atenția asupra faptului că toți au recunoscut atacul terorist de la Nord Stream. „Dar, surprinzător, este un act de terorism internațional, aș spune, de terorism de stat. De ce? Pentru că niște indivizi oarecare, persoane private, persoane fizice nu ar fi fost în stare să comită asemenea acte teroriste în mod independent, fără sprijinul unor structuri de stat”, a continuat președintele.

Potrivit acestuia, „este clar că a fost făcut cu sprijinul statelor”. Care anume, el nu a precizat.

Despre planurile pentru Anul Nou

Președintele Vladimir Putin a declarat că va întâmpina Anul Nou alături de cei dragi și că va urmări la televizor mesajul său de Anul Nou.

„Voi încerca să sărbătoresc Revelionul alături de persoanele apropiate mie, să fiu împreună cu oameni care-mi sunt apropiați. Voi urmări discursul președintelui, urarea pe care o va face”, a spus el.

Owner

Recent Posts

Putin a inaugurat aeroporturi în Magadan, Stavropol și Ceboksarî

Liderul rus Vladimir Putin a luat parte la ceremonia de deschidere a trei noi aeroporturi…

9 ore ago

Putin a înaugurat o autostradă de mare viteză spre Podul Crimeii

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a deschis traficul pe autostrada de mare viteză care face legătura…

10 ore ago

Putin: Rusia trebuia să pregătească operațiunea specială din Ucraina mult mai devreme

Este imposibil de indicat o dată și o perioadă anume când Rusia ar fi trebuit…

10 ore ago

Moscova a văzut că NATO se pregătește de război cu Rusia și i-a trimis semnale ferme

Viceministrul rus de Externe: NATO se pregătește pentru un conflict armat cu Rusia Viceministrul rus…

12 ore ago

Atac cu rachete al armatei ruse: A fost lovită reprezentanța CIA la Kiev

În timpul masivului atac cu rachete lansat de armata rusă asupra Kievului a fost lovită…

12 ore ago

Regizorul italian Giancarlo del Monaco a primit cetățenia rusă

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a emis un decret în acest sens. Potrivit presei, în total…

o zi ago

This website uses cookies.