Categories: Context

Corneliu Vlad: Confruntarea militară în Ucraina escaladează

Corneliu VLAD

Concepută și desfășurată într-o ambianță de show triumfalist (asigurată de vedeta spectacolului, actorul de profesie Zelenski), vizita acestuia la Casa Alba și în Congres n-a fost una de căutare a unei soluții negociate, ci de intensificare a efortului militar al Kievului cu sprijinul masiv al SUA și aliaților lor. Nimic nou în aceasta privință.

Aceeași poziție rigidă a liderului ucrainean în ce privește refuzul dialogului cu Moscova, aceleași asigurări ale Casei Albe că va sprijini în continuare masiv, militar și financiar, regimul de la Kiev.

Washingtonul a simțit de aceea nevoia să justifice aceasta orientare. Rusia nu a manifestat vreo dorinţă „semnificativă” de a pune capăt războiului din Ucraina, a afirmat secretarul de stat american Antony Blinken, ca reacție la declarația preşedintelui Vladimir Putin conform căreia Moscova susţine încheierea „cât mai curând” a acestui conflict.

Poziție la care răspunsul americano-ucrainean a fost un nou ajutor financiar din partea SUA (1,85 miliarde de dolari de asistență militară) și promisiunea că va trimite Kievului un sistem de rachete sol-aer Patriot în Ucraina, unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare pe care Statele Unite le-au furnizat până acum  Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că livrările de arme occidentale către Ucraina vor conduce la o ”adâncire” a conflictului, iar vizita preşedintelui Zelenski în Statele Unite nu a ilustrat deloc „dorinţa de a asculta Rusia”.

În ce privește relațiile dintre Washington și Kiev, ele sunt acoperite de cel mai strict secret, din grija de a nu-i dezvălui disfunctionalitatile. Washingtonul repetă că asupra eventualelor negocieri cu Moscova Kievul este cel care trebuie să se pronunțe, iar președintele Zelenski punctează repetat că ajutorul de până acum este insuficient și prezintă protectorului american “note de plata” exorbitante despre necesitățile presante de dolari și arme ale Kievului.

Zelensky este însă îngrijorat că sprijnul american este tot mai problematic. În 2023 republicanii vor prelua majoritatea în Camera Reprezentanților și sunt deciși să exercite o „supraveghere strictă” a ajutorului SUA pentru Ucraina.

Desi există puține indicii că ramurile executive ar avea vreun plan de a-și reduce angajamentul față de Kiev, “cu Congresul este o poveste diferită – și acea ramură este, în cele din urmă, cea care decide câți bani va primi Ucraina, comentează canalul tv Vox. Unii republicani sunt mai puțin deschiși către ajutorul Ucrainei și chiar au pus sub semnul întrebării nevoia de mai mult ajutor”. Însuși președintele Camerei, Kevin McCarthy, și-a exprimat rezervele cu privire la livrarea Ucrainei unui „cec în alb” în viitor, deși a explicat ulterior că a vrut să spună că ar trebui să existe mai multă supraveghere și responsabilitate a fondurilor.

Și este vorba de un ajutor vital pentru regimul de la Kiev. “Barajul atacurilor ruse în curs sugerează că va fi nevoie de mai mult sprijin monetar și diplomatic”, afirmă o analiza a canalului tv Vox care apreciază că “războiul nu este chiar într-un impas, dar se pare din ce în ce mai mult că este probabilă o luptă prelungită. Infrastructura și industriile Ucrainei au avut de suferit, iar țara are nevoie de cel puțin 3 miliarde de dolari pe lună doar pentru a-și menține economia”.

La Washington, președintele Zelenski a obținut în sfârșit și promisiunea de a primi un sistem de apărare aeriană Patriot. O baterie Patriot are o rază de lovire de aproximativ 20 până la 100 de mile, adică mult prea mică pentru a acoperi întreaga Ucraina, care măsoară aproximativ 800 de mile de la est la vest și peste 500 de mile de la nord la sud, remarca ziariștii Becky Sullivan Tom Bowman de la BBC.

„Acest lucru va face o treabă bună de a apăra poate un singur oraș, cum ar fi Kievul. Dar nu poate să pună un balon peste Ucraina”, explica Mark Cancian, colonel în retragere al Corpului Marin și consilier principal la Centrul Internațional de Studii pentru Strategie. În total, valoarea bateriilor și a rachetelor însoțitoare ar putea fi de aproximativ un miliard de dolari, estimează Cancian.

La începutul conflictului, oficialii americani au rezistat ideii de a trimite un sistem Patriot în Ucraina, ținând seama de problema forței de muncă. Pregătirea necesară este substanțială; durata cursului variază de la 13 săptămâni pentru un operator de stație de lansare la 53 de săptămâni pentru un rol de întreținere.

Chiar și într-un program comprimat pentru instruirea trupelor ucrainene, cerințele de antrenament fac problematic că sistemul Patriot să fie operațional până la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii, poate în februarie sau martie. „Dacă ucrainenii ar avea un an sau doi să asimileze sistemul, nu ar fi nicio problemă. Problema este că nu au un an sau doi, vor să facă asta în câteva săptămâni”, spune Cancian.

Sistemul Patriot este unul dintre cele mai scumpe transferuri de ajutor pe care SUA le-au făcut în acest an către Ucraina. Cu 4 milioane de dolari bucata, rachetele PAC-3 cuplate la Patriot sunt mult mai scumpe decât Stingers sau rachetele lansate de HIMARS.

La Moscova, președintele Vladimir Putin a ținut un discurs în care a subliniat că Rusia își vă îndeplini toate obiectivele stabilite în operațiunea militară specială din Ucraina. În plus, liderul de la Kremlin a subliniat importanța echipării forțelor armate și a forțelor nucleare pentru securitatea națională.

În același timp, liderul rus a dat asigurări că ţara doreşte încheierea războiului din Ucraina şi a subliniat că toate conflictele armate se încheie cu negocieri diplomatice. „Scopul nostru nu este să învârtim roata conflictului militar, ci, dimpotrivă, să punem capăt acestui război. Ne vom strădui să punem capăt acestui lucru şi cu cât mai repede, cu atât mai bine, bineînţeles”, a spus liderul rus.

Owner

Recent Posts

Moscova a văzut că NATO se pregătește de război cu Rusia și i-a trimis semnale ferme

Viceministrul rus de Externe: NATO se pregătește pentru un conflict armat cu Rusia Viceministrul rus…

o oră ago

Atac cu rachete al armatei ruse: A fost lovită reprezentanța CIA la Kiev

În timpul masivului atac cu rachete lansat de armata rusă asupra Kievului a fost lovită…

2 ore ago

Regizorul italian Giancarlo del Monaco a primit cetățenia rusă

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a emis un decret în acest sens. Potrivit presei, în total…

16 ore ago

Bulgaria a refuzat să semneze cu Ucraina acordul privind garanții de securitate

Bulgaria nu va semna cu Ucraina acordul de cooperare în domeniul securității și se va…

16 ore ago

Confiscarea activelor Rusiei: Scholz a criticat propunerea lui Duda

Cancelarul german Olaf Scholz a reacționat dur la ideea președintelui Poloniei, Andrzej Duda, da confiscare…

o zi ago

Până în aprilie, străinii vor putea plăti gazul din Rusia nu numai la Gazprombank

Președintele Vladimir Putin a permis cumpărătorilor străini de gaz rusesc să plătească în ruble pentru…

o zi ago

This website uses cookies.