Reprezentantul oficial al Kremlinului a precizat că mereu este nevoie de talentul, experiența și expertiza lui Kissinger.
„Sunt necesare în special în astfel de situații acute. Îl vom analiza cu mare interes, cât încă mai există o astfel de oportunitate”, a declarat Peskov.
Secretarul de presă al liderului rus s-a referit la un recent articolul scris de Kissinger pentru revista The Spectator, în care acesta afirmă că, dacă Ucraina și Rusia nu vor putea ajunge la o rezolvare a conflictului prin acțiuni militare sau negocieri, în teritoriile intens disputate care, de-a lungul secolelor, de mai multe ori au trecut de la unii la altii va trebui să fie organizate, sub supraveghere internațională, referendumuri de autodeterminare.
La începutul lunii iulie, Kissinger a descris, într-un interviu acordat aceleiași publicații, trei scenarii de rezvolvare a conflictului din jurul Ucrainei, în funcție de care rolul NATO s-ar putea întâri sau ar putea slăbi în Europa.
Potrivit spuselor sale, conform primului scenariu Rusia ar cuceri 20% din Ucraina și o mare parte din Donbass, principala zonă industrială și agricolă, precum și o fâșie de pământ de-a lungul Mării Negre. În acest caz, rolul NATO nu va fi atât de determinant, a subliniat Kissinger.
Al doilea scenariu descris de fostul Secretar de Stat american are în vedere încercări de a alunga Rusia din teritoriile dobândite înainte de operațiunea specială, inclusiv din Crimeea. În acest caz, sublinia Kissinger, se va pune problema unui conflict militar cu Rusia.
A treia cale se referă la revenirea liniei frontului la granițele existente înainte de operațiunea specială. În cazul unui astfel de rezultat, Kissinger crede că Ucraina ar fi reînarmată și strâns legată de NATO, dacă nu va deveni parte a Alianței.
La 11 iunie, amintește Izvestia, Kissinger a îndemnat Occidentul să nu ignore interesele naționale ale Rusiei când se discută despre conflictul ucrainean. În opinia diplomatului, relațiile NATO cu țările asiatice vor deveni inevitabil una dintre principalele teme de politică internațională, de aceea este important ca Alianța să nu se închidă pe alianțe interne, ci să acționeze ținând cont de toate perspectivele.
La 23 mai, Kissinger a îndemnat Occidentul să renunțe la încercarea de a obține o înfrângere militară a Rusiei și a subliniat necesitatea de a convinge Kievul să revină la negocieri. El a mai spus că obținerea statutului de neutralitate al Ucrainei și transformarea acesteia într-o punte de legătură între Rusia și Europa ar fi rezultatul ideal al rezolvării situației care s-a creat în jurul țării.
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.