Comandantul șef al armatei Ucrainei a recunoscut succesul mobilizării parțiale din Rusia
16/12Ambasada Rusiei din București a oferit o recepție de Sărbătorile de iarnă
16/12Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluția Rusiei de combatere a glorificării nazismului
Adunarea Generală a ONU a adoptat, cu majoritate de voturi, rezoluția propusă de Rusia privind combaterea glorificării nazismului, relatează RIA Novosti.
Se precizează că pentru adoptarea documentului au votat 120 de țări.
Zece state s-au abținut, în timp ce alte 50 au votat împotriva rezoluției.
Printre țările care au votat împotriva documentului s-au numărat Statele Unite, Ungaria, Germania, Georgia, Spania, Letonia, Lituania, Moldova, Ucraina, Finlanda, Franța, Japonia și alte state, transmite TASS.
Documentul exprimă îngrijorarea în legătură cu orice formă de glorificare a naziștilor și neonaziștilor, inclusiv monumente, demonstrații, glorificare a trecutului nazist. Rezoluția cere țărilor să elimine, în cadrul planurilor naționale, intoleranța asociată cu astfel de ideologii, precum și să interzică onorarea naziștilor și a aliaților acestora.
În plus, rezoluția își exprimă îngrijorarea față de numărul tot mai mare de cazuri de „profanarea sau distrugerea monumentelor ridicate în cinstea celor care au luptat împotriva nazismului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, precum și de exhumarea ilegală sau transferarea rămășițelor acestora”.
Reprezentantul permanent adjunct al Rusiei la ONU Gennadi Kuzmin a spus că votul fostelor țări din blocul Axei este șocant: „Pentru prima dată în istoria ONU, statele foștilor membri ai Axei au votat împotriva unui document care condamnă nazismul și confirmă, de asemenea, inviolabilitatea rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial.” Potrivit acestuia, Germania, Japonia, Italia și alte țări care au votat împotrivă „au arătat blasfemie flagrantă împotriva memoriei victimelor nazismului german, fascismului italian și militarismului japonez”.
Kuzmin a mai spus că Moscova respinge un amendament la rezoluția făcut de țările occidentale, care spune că lupta împotriva nazismului și neonazismului nu poate fi folosită pentru a explica acțiunile Rusiei în Ucraina. El a subliniat că „rezoluția este tematică, nu specifică anumite țări” și este necesară pentru dialog, și nu pentru ”etichetare”.
Potrivit informațiilor anterioare, Curtea Supremă a Ucrainei nu a văzut în simbolurile diviziei SS ”Galitcina” (Galiția) apartenența la nazism.