The Independent a recunoscut principala teză a Rusiei privind motivul operațiunii speciale
11/12Bătălia de la Stalingrad, la 80 de ani: Lupta care a determinat cursul istoriei
11/12Premierul Republicii Moldova a explicat de ce țara stochează surplusul de gaze în Ucraina
Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a explicat de ce țara sa păstrează o anumită cantitate de gaze în Ucraina. Asta pentru că depozitele din România sunt pline, a declarat doamna Gavrilița, scrie cotidianul Kommersant.
„Republica Moldova este un stat suveran, iar gazul pe care-l cumpără și pentru care plătește poate fi păstrat acolo unde ea decide”, a comentat premierul, la postul de radio Vocea Basarabiei, declarația președintelui rus Vladimir Putin, care și-a exprimat nedumerirea în legătură cu faptul că Moldova păstrează în Ucraina o parte din gazul cumpărat din Rusia.
„Noi nu avem rezerve de gaze naturale în Republica Moldova, o parte din cantitatea de gaze o stocăm în România, dar acolo rezervoarele sunt destul de pline, iar o anumită cantitate de gaze o păstrăm în Ucraina, pentru că există capacități de stocare”, a explicat Natalia Gavrilița.
Anterior, în Republica Moldova s-a spus că gazul a fost lăsat în rețeaua ucraineană pentru a evita apariția unei penurii. „Moldovagaz” nu a putut stoca gazul pentru care nu a existat cerere din cauza vremii calde sau să-l refuze, motiv pentru care o anumită parte din cantitatea de gaze a rămas temporar în rețeaua operatorului ucrainean de transport, a declarat la 23 noiembrie șeful companiei, Vadim Ceban.
La 22 noiembrie, Gazprom a amenințat că va reduce livrările de combustibil către Moldova, deoarece, potrivit companiei, de la sfârșitul lunii septembrie, țara vinde în Ucraina o parte din gazele furnizate în baza contractului cu Gazprom.
La 5 decembrie, s-a anunțat că, din decembrie, Moldova încetează temporar să primească livrări de gaze din Rusia. Andrei Spînu, ministrul republicii pentru infrastructură și dezvoltare regională, a explicat că întregul volum de gaz rusesc va fi livrat în nerecunoscuta Republică Moldovenească Transnistreană, care va putea satisface 100% din necesarul energetic al Moldovei.