Global Times: NATO va reduce livrările de arme către Ucraina din cauza secătuirii economice a Europei
30/11LA MULȚI ANI!
01/12Zaharova a explicat motivele amânării consultărilor dintre SUA și Rusia pe tema START
Moscova a amânat sesiunea comisiei consultative bilaterale cu Statele Unite privind Tratatul de reducere a armelor ofensive (START), planificată să se desfășoare la Cairo, în perioada 29 noiembrie – 6 decembrie, ținând cont de situația negativă din relațiile dintre Rusia și SUA, a anunțat reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, citată de cotidianul Izvestia.
„Pe toate direcțiile observăm cel mai înalt nivel de toxicitate și ostilitate din partea Washingtonului”, a constatat diplomatul într-o postare pe canalul său de pe rețeaua Telegram.
Potrivit spuselor sale, în cadrul unui război hibrid total, toate acțiunile Washingtonului față de Moscova sunt subordonate dorinței de a face rău Rusiei.
Această situație a afectat inclusiv domeniul controlului armelor, care nu poate fi perceput ca fiind autonom.
„Trebuie să ai o logică foarte originală pentru a vorbi Rusiei despre reținere, transparență și predictibilitate în chestiuni militare, ajutând, în același timp, regimul de la Kiev să ne ucidă militarii și populația nevinovată din regiunile rusești, furnizând, în acest scop, mijloace de luptă armată tot mai distructive și trimițând în Ucraina instructori, consilieri și mercenari americani”, a adăugat reprezentanta oficială a MAE rus.
Referindu-se la Tratatul START, ea a constatat încercările Statelor Unite de a schimba balanța de forțe în favoarea lor.
„Acest lucru s-a evidențiat, în special, prin retragerea complet nelegitimă de către partea americană din raportul la tratat a unei părți semnificative din armele lor strategice ofensive, declarate de Washington reconfigurate sau redenumite astfel încât să nu mai intre sub incidența definițiilor înscrise în tratat”, a adăugat Zaharova.
Ea a atras atenția asupra faptului că din declarațiile oficialilor americani s-a înțeles că delegația Statelor Unite merge la Cairo pentru a face presiuni în sensul reluării inspecțiilor, nu pentru a discuta despre ”îngrijorările Rusiei”. A fost trecut sub tăcere faptul că această criză din funcționarea mecanismului START al inspecțiilor a apărut vina părții americane.
Moscova a fost lipsită de posibilitatea de a-și exercita drepturile de inspecție, conform prevederilor din tratat.
„În același timp, SUA au ignorat pe față obiecțiile noastre perfect justificate și au cerut reluarea imediată a activităților de inspecție pe teritoriul rusesc”, a continuat diplomatul.
Rusia consideră Tratatul START un instrument important pentru asigurarea predictibilității și prevenirea unei curse a înarmărilor, iar documentul răspunde intereselor ambelor părți, a subliniat Zaharova.
„Ne așteptăm din partea Statelor Unite eforturi de bună credință pentru a crea condiții de desfășurare a sesiunii din 2023 a Comisiei consultative bilaterale și pentru a reveni la implementarea deplină a tuturor prevederilor START”, a conchis ea.
În cursul zilei de marți, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că Moscova nu a avut altă opțiune decât să amâne consultările, deoarece SUA nu au dorit să țină cont de prioritățile Rusiei în pregătirea comisiei.
Amânarea reuniunii Comisiei Rusia-SUA privind Tratatul START a fost anunțată la 29 noiembrie. În ianuarie 2021, președintele rus Vladimir Putin și liderul american Joe Biden au convenit să prelungească Tratatul START fără condiții suplimentare pentru încă cinci ani, până la 5 februarie 2026.