Politico: Europa, furioasă din cauza profitului uriaș obținut de SUA în Ucraina
26/11Valentin Vasilescu: Planul generalului Surovikin începe să dea rezultate
27/11„C’est la Bérézina!”. Bătălia de la Berezina, la 210 de ani
În urmă cu 210 de ani a avut loc, pe râul Berezina (afluent drept al Niprului), ultima bătălie importantă a Războiului pentru Apărarea Patriei din 1812 între Armata Rusă și Armata lui Napoleon, aflată în retragere. Planul comandanților ruși era să împiedice retragerea inamicului.
Planul includea lansarea unei ofensive simultane și decisive cu toate forțele dislocate pe flancuri principalele grupuri ale Armatei Ruse (corpul generalului Peter Wittgenstein și Armata a 3-a de Vest condusă de amiralul Pavel Ciciagov) pentru a învinge trupele care păzeau spatele lui Napoleon și pentru a-i opri retragere spre vest. În același timp, principalul grup de armate rusești condus de feldmareșalul Mihail Kutuzov urma să urmărească la Grande Armée a împăratului Franței Napoleon din est.
Spre sfârșitul bătăliei de trei zile, Napoleon și-a dat seama că artileria și trenul său de aprovizionare nu mai puteai fi salvate. Mai puțin de jumătate dintre cei 85.000-90.000 de militari au reușit să treacă pe malul drept al râului Berezina. În apropierea localității Borisov, trupele ruse au înconjurat divizia generalului francez Louis Partouneaux (aproximativ 4.000 de oameni) și le-au forțat să se predea. În total, potrivit istoricilor, pierderile armatei franceze s-au ridicat la aproximativ 50.000 de oameni, inclusiv cei care s-au înecat în râu, au murit în fugă la treceri peste cursuri de apă, au murit înghețați și au fost luați prizonieri.
Bătălia de la Berezina l-a terminat pe împăratul Franței. La mai puțin de două săptămâni de la încheierea bătăliei, Napoleon și-a abandonat garda și a fugit la Paris. Doar câteva zeci de mii din cei 500.000 de militari, inclusiv soldați francezi și reprezentanți ai altor țări europene care au invadat Rusia în iunie 1812, au reușit să părăsească țara rusă în decembrie.
După Berezina, francezii și-au dat seama de amploarea înfrângerii lor în Rusia. Eliminarea a ceea ce Napoleon a numit cândva „marea sa armată” a șocat poporul Franței atât de profund încât expresia „C’est la Bérézina” (asta este Berezina) a devenit idiomatică în limba franceză pentru a desemna un eșec complet, colaps sau catastrofă. . Nu mai puțin importante au fost impresiile supraviețuitorilor, care au schimbat radical modul în care alți europeni au perceput acel război.
(Preluat de pe pagina de Facebook a Ambasadei Ruse în România/ Traducerea: Vesti din Rusia)