Hot News
Serghei Riabkov: Rusia este deschisă la dialog privind Ucraina fără condiții preliminare
12/11
Comandantul forțelor speciale „Ahmat”: inamicul mai are forțe lângă Herson, dar nu pentru mult timp
12/11

În Polonia a fost propus un proiect de lege neașteptat cu privire la ucraineni

Monumentul din Polonia dedicat victimelor ”masacrului de la Volîni”. Pe monument scrie: ”Dacă uit de ei, Doamne care ești în cer, uită de mine”/ Foto: twing.com

Seimul polonez a propus un proiect de lege care îi obligă pe ucrainenii care trăiesc în țară să condamne Armata Insurecțională Ucraineană (UPA) și Organizația Naționaliștilor Ucraineni (OUN), a anunțat Marek Troyan, editorialistul publicației online ”Kresy”.

„Reprezentanții Confederației Coroanei Poloneze, partidul deputatului Grzegorz Braun, și ramura de tineret a acesteia au prezentat proiectul de lege al unei declarații de loialitate față de Republica Polonă, act normativ numit, de asemenea, legea anti-banderovistă și care se adresează ucrainenilor din Polonia”, precizează sursa citată de agenția RIA Novosti.

Potrivit documentului, ucrainenii care se află pe teritoriul Poloniei (refugiați și alții – n.r.) trebuie să spună ce știu despre crimele comise de UPA împotriva polonezilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și să condamne activitatea teroristă ilegală a OUN în Polonia.

„Condamn activitatea teroristă și ilegală a așa-numitei Organizații Militare Ucrainene și a așa-numitei Organizații a Naționaliștilor Ucraineni pe teritoriul Republicii Polone. Mă angajez ca după întoarcerea mea în Ucraina să răspândesc în rândul civililor informații despre crimele banderoviștilor, cu scopul de a consolida relațiile polono-ucrainene în spiritul prieteniei și al respectului”, se arată în text.

După cum a subliniat Brown, polonezii nu ar trebui să le ceară ucrainenilor loialitate, ci să le-o impună.

Banderoviștii în acțiune: ieri și astăzi/ Foto: news2.ru

El a atras atenția asupra faptului că politica istorică a Ucrainei se bazează pe ridicarea în slăvi a unor personalități precum Stepan Bandera și Roman Șuhevici și a cerut ca acest lucru să fie văzut ca o manifestare a sentimentelor antipoloneze.

În ultimii ani, au apărut tensiuni între Kiev și Varșovia pe fondul discuțiilor legate de evenimente referitoare la chestiuni de memorie istorică.

În Polonia poziția Ucrainei cu privire la glorificarea Organizației Naționaliștilor Ucraineni este condamnată și, de asemenea, sunt criticate actele regulate de vandalism împotriva locurilor memoriale poloneze.

Seimul polonez a recunoscut drept genocid uciderea în masă a polonezilor, crime comise de naționaliștii ucraineni în Volînia*, în Galiția de Est și în provinciile sud-estice ale celei de-a doua Rzeczpospolita, în 1939-1945. Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o declarație prin care condamnă decizia Seimului polonez de a recunoaște masacrul de la Volînia drept genocid.

UPA a fost înființată în octombrie 1942. Organizația a acționat în principal în vestul Ucrainei și a luptat împotriva sovieticilor, colaborând cu naziștii. În mai 2015, fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a acordat OUN-UPA statutul de „luptători pentru independența Ucrainei”, membrii lor primind dreptul la garanții sociale.

––––––                                                                                                                                                                                                                                                   * Potrivit istoricilor polonezi, în timpul ”masacrului din Volînia”, conform diferitelor estimări, au fost uciși peste 36 000 de polonezi – bărbați, femei, bătrâni și copii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979732