Miercuri, ministrul Șoigu a ordonat retragerea trupelor rusești din Herson de pe malul drept al fluviului Nipru. „Începeți retragerea trupelor și luați toate măsurile pentru a asigura transferul în siguranță al personalului, armelor și echipamentelor peste fluviul Nipru”, i-a spus Șoigu generalului de armată Serghei Surovikin, comandantul Grupului de Forțe Întrunite al Rusiei din zona operațiunii speciale.
Surovikin i-a raportat Șoigu că militarii vor ocupa poziții pregătite, din punct de vedere ingineresc, pe malul stâng al Niprului. „Manevra de trupe va fi efectuată în viitorul apropiat”, a declarat Surovikin, explicând că, în condițiile date, Herson și localitățile învecinate nu pot fi aprovizionate și nu pot funcționa în totalitate în bune condiții.
Generalul a adăugat că viețile oamenilor erau într-un pericol constant din cauza atacurilor, în timp ce unitățile de geniu refac zilnic punctele de trecere peste Nipru și le mențin în stare operațională. Potrivit spuselor sale, după retragerea trupelor, se va elibera o parte din forțe și mijloace „care vor fi folosite pentru operațiuni active, inclusiv de ordin ofensiv, în alte direcții din zona de operațiuni”.
„Au crescut semnificativ capacitățile de luptă ale grupării combinate de trupe și forțe. Prin implicarea cetățenilor și voluntarilor mobilizați a fost sporită componența de luptă și numerică a formațiunilor și unităților militare și au fost create rezerve suplimentare”, a declarat comandantul.
Hersonul a devenit recent o parte integrantă a Rusiei. La 30 septembrie, președintele Vladimir Putin a semnat tratatele privind includerea noilor teritorii în Rusia, inclusiv a regiunii Herson. Regiunea a aderat în urma referendumului desfășurat între 23 și 27 septembrie. La momentul respectiv, 87,05% dintre alegători s-au pronunțat în favoarea intrării în componența Federației Ruse. Herson a fost eliberat la 2 martie, la o săptămână după începerea operațiunii speciale.
La jumătatea lunii octombrie, Surovikin a subliniat în mod special că acțiunile viitoare din regiunea Herson vor depinde de evoluția situației militare și tactice. În plus, comandantul a menționat că situația pe aceasteă direcție este complicată. Generalul a oferit informații potrivit cărora, în zona Hersonului, Forțele Armate Ucrainene (AFU) ar putea folosi metode și mijloace de război interzise. În special, cu ajutorul rachetelor reactive HIMARS au fost avariate podul Antonov și barajul Centralei Hidroelectrice de la Kahovka.
În cadrul consfătuirii cu Șoigu, Surovikin a precizat că armata ucraineană atacă spitale, școli și civili, evacuați pe cealaltă parte a Niprului, Până la 90% dintre aceste rachete fiind doborâte de mijloacele de apărare aeriană rusești. În prezent, zona Herson a fost părăsită de toți locuitorii care au dorit să facă acest lucru, fiind vorba despre mai mult de 115.000 de persoane. Potrivit generalului, AFU ar putea provoca o catastrofă umanitară în regiune. „În ceea ce ne privește, am făcut tot posibilul pentru a le asigura siguranța pe durata evacuării”, a precizat comandantul operațiunii speciale.
Surovikin i-a mai spus lui Shoigu că AFU are în plan să creeze o zonă de inundații mai jos de Centrala Hidroelectrică de la Kahovka. În plus, începând din luna august, armata Ucrainei a pierdut peste 9.500 de soldați în atacurile de pe direcția Nikolaevo-Krivoi Rog. „După cum se știe, partea care avansează suferă pierderi mai mari decât cea aflată în defensivă. În acest caz, pierderile noastre sunt de 7-8 ori mai mici decât cele ale inamicului”, a explicat comandantul operații militare speciale.
Potrivit acestuia, situația în zona de desfășurare a operațiunii speciale s-a stabilizat în general, armata rusă respingând tentativele de atac ale armatei ucrainene în direcțiile Kupiansk (regiunea Harkov) și Krasnăi Liman (regiunea Donețk) și „reluând acțiunile ofensive în anumite direcții”. În special, a fost finalizată înfrângerea forțelor ucrainene pe malul drept al râului Bahmutka, mai la sud de Artemovsk (regiunea Donețk). „Se derulează cu succes ofensiva de eliberare a localităților Marinka și Pervomaiskoe”, iar pe direcția Donețk-Sud „este aproape încheiată eliberarea așezării Pavlovka”.
Ce cred membrii parlamentului
Franz Klințevici, liderul organizației publice ”Uniunea Rusă a Veteranilor din Afganistan”, consideră că principala misiune este, acum, de a aduce inamicul la epuizare în condiții de iarnă, de a reface forțele și de a învinge armata ucraineană. „Ca militar, înțeleg foarte bine că decizia de a retrage trupele în spatele Niprului a fost determinată de acele obiective strategice care ne-au fost trasate. Uniformizăm frontul și ne asigurăm o apărare fermă. În plus, nu ne grăbim, pentru că înțelegem că, în această situație, timpul este de partea noastră”, a explicat Klințevici.
Potrivit spuselor sale, țările NATO depun eforturi colosale pe toată linia frontului, dar Rusia își va îndeplini misiunile, astfel că „pământurile din regiunea Herson vor fi eliberate”. „În plus, situația actuală diferă fundamental de ceea ce am observat eu și dumneavoastră în regiunea Harkov. Aici, în primul rând, încercările de străpunge liniile noastre nu au dat inamicului nimic, iar în al doilea rând, suferind pierderi excesive, ei au intenționat să lovească Centrala Hiroelectrică de la Kahovka, sperând că vor provoca un adevărat potop. Pentru noi, a merge la un asemenea risc este de neconceput din punct de vedere umanitar. Prin urmare, decizia nu a fost ușoară, dar a fost cea corectă”, a conchis Klințevici.
„Redislocarea de pe malul drept pe malul stâng al Niprului este o decizie temeinică și oportună, deoarece inamicul ar putea lansa un atac asupra Hdrocentralei de la Kahovska, ceea ce înseamnă că ne-am putea confrunta cu o mare inundație în condiții de toamnă târzie și de iarnă”, a explicat Dmitri Perminov, membru al Comitetului pentru apărare și securitate al Consiliului Federației.
„În primul rând, acest lucru ar duce la victime în rândul civililor și, în al doilea rând, la victime în rândul militarilor noștri. Ceea ce, pentru noi, este de neacceptat”, a adăugat senatorul.
Potrivit acestuia, o inundație ar putea întrerupe complet nu doar aprovizionarea, de pe un mal pe celălalt, cu echipamente și muniții, dar și cu provizii, medicamente și multe altele. „De aceea, acum vom înființa liniile de apărare care ne convin pe malul stâng și ne vom pregăti pentru campania de iarnă din 2023”, a spus interlocutorul.
În ceea ce privește perspectivele de a reveni pe malul drept, senatorul a declarat: „Timpul joacă în favoarea Rusiei”. „Chiar dacă NATO susține că nu va renunța la sprijinul acordat armatei ucrainene, oboseala resimțită de Occident față de acest conflict este evidentă. Criza din țările Europei nu se atenuează, prețurile la energie și inflația sunt în creștere, se scumpesc alimentele. În acest context, lupta frenetică împotriva Rusiei devine, în ochii cetățenilor UE, total nepotrivită”, a declarat deputatul.
În plus, a reamintit el, loviturile asupra instalațiilor energetice ucrainene au slăbit semnificativ capacitatea inamicului de a livra ajutoare pe front, ceea ce este, de asemenea, în favoarea Rusiei. „În general, situația este tensionată, dar ușor de înțeles și de gestionat. Ocupăm poziții avantajoase, eliberăm forțe pentru a ataca în alte direcții, ne consolidăm forțele prin mobilizare parțială și ne pregătim pentru următoarea etapă a operațiunii militare speciale”, a conchis Perminov.
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.