În scrisoarea sa adresată Secretarului General al ONU, Antonio Guterres, Nebenzia subliniază că Moscova va evalua evantuala folosire de către Kiev a ”bombei murdare” ca un act de terorism nuclear.
Oricum, potrivit unei surse citate de RIA Novosti, Rusia a solicitat pentru marți o discuție în Consiliul de Securitate al ONU privind ”provocarea pe care o pregătește Kievul”.
Nebenzia scrie în mesajul său că, pentru detonarea ”bombei murdare”, autoritățile de la Kiev ar putea obține sprijinul Occidentului, conform unei informații primite de Ministerul Apărării al Rusiei.
În acest context, diplomatul rus a îndemnat țările occidentale să exercite presiuni asupra autorităților ucrainene, pentru ca ”regimul de la Kiev să renunțe la planurile de a folosi ”bomba murdară”. Partea rusă și-a exprimat îngrijorarea că un astfel de pas ar putea antrena ”pierderi uriașe de vieți omenenști la nivelul populației” și ”consecințe grave”.
”Rusia (…) îi cere Secretarului general al ONU să facă tot ce-i stă în puteri pentru a nu permite ducerea la îndeplinire a acestei crime odioase”, se spune în scrisoarea reprezentantului permanent.
În text se subliniază faptul că Rusia nu a planificat niciodată și nu are de gând să folosească arma nucleară în Ucraina. ”Despre posibilitatea folosirii unei asemenea arme nu a vorbit nici conducerea țării noastre, nici Ministerul Apărării”, a declarat Vasili Nebenzia. Adjunctul acestuia, Dmitri Polianski, explicase, anterior, că scopul scrisorii adresate lui Guterres este de a preciza că Moscova ”a avertizat că ucrainenii au astfel de planuri”.
O poveste murdară
La 23 octombrie, agenția RIA Novosti a anunțat, citând surse anonime ”demne de toate încrederea din diferite țări, inclusiv din Ucraina”, că autoritățile de la Kiev ar pregăti o provocare pe teritoriul lor, și anume detonara unei ”bombe murdare”, un proiectil care combină exploziv convențional cu material radioactiv
Se menționa că această provocare ”va permite să fie acuzat Kremlinul de folosirea armei de distrugere în masă în treatrul de operațiuni din Ucraina și să fie lansată, la nivel global, o campanie antirusă puternică”.
Tot la 23 octombrie, ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Șoigu, i-a sunat pe omologii săi din Franța, Marea Britnaie, Statele Unite și Turcia, avertizându-i că regimul de la Kiev este gata să detoneze un proiectil radiologic. Statele occidentale au respins însă avertismentul lui Șoigu.
”Țările noastre dau clar de înțeles că noi respingem acuzațiile false potrivit cărora Ucraina se pregătește să folosească o ”bombă murdară” pe propriul ei teritoriu”, au anunțat, într-un comunicat comun, Secretarul de stat american, Anthony Blinken, șefii MAE din Franța și Marea Britanie, Catherine Colonna și James Cleverley.
La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că statele membre ale Alianței respins ”declarațiile false ale Moscovei”.
”Rusia nu trebuie să folosească acest lucru ca un pretext pentru o escaladare. Rămânem fermi în sprijinul nostru pentru Ucraina”, se subliniază în comunicatul lui Stoltenberg.
Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a declarat că autoritățile de la Kiev nu au la dispoziție ”bombe murdare”, iar Ucraina s-a angajat să respecte obligațiile Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare (TNT).
”Minciuna Rusiei despre presupusele planuri ale Ucrainei de a folosi ”bomba murdară” este pe cât de absurdă, pe atât de periculoasă. În primul rând, Ucraina este parte angajată a TNT: noi nu avem nici un fel de ”bombe murdare” și nu intenționăm să-o avem. În al doilea rând, rușii îi acuză adesea pe alții de ceea ce planifică ei înșiși să facă”, a declarat diplomatul ucrainean.
Instituții suspecte
La 24 octombrie, reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat că ”autoritățile ucrainene au încredințat misiunea de a construi o ”bombă murdară” Combinatului minier și de îmbogățire a uraniului din orașul Joltîe Vodî și Insitutului pentru Cercetări Nucleare din Kiev. Tot ea a cerut țărilor occidentale ”să-și aducă în simțiri protejații”, adică autoritățile Ucrainei.
În plus, tot la 24 octombrie, șeful Trupelor de protecție chimică, biologică și împotriva radiațiilor din cadrul Forțelor Armate ale Rusiei, general-locotenentul Igor Kirillov, a declart că, pe fondul eventualei provocări”, Ministerul Apărării al țării sale a adus efectivele și mijloacele sale în stare de pregătire pentru îndeplinirea misiunilor în condiții de contaminare cu radiații.
În aceeași zi, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că organizația pe care o reprezintă îndeamnă părțile implicate în conflictul ucrainean să evite pași care duc la o escaladare. ”Noi nu avem cum să aflăm dacă este sau nu așa. Poziția noastră în această chestiune și în multe altele este următoarea: toate părțile trebuie să evite orice acțiuni care pot conduce la o eroare de calcul și la escaladarea unui conflict deja distrugător”, a spus el.
În sfârșit, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a anunțat că specialiștii Agenției intenționează să viziteze două obiective nucleare din Ucraina. El nu a precizat despre ce obiective este vorba: decizia privind efectuarea vizitei a fost luată după informațiile legate de o ”activitate suspectă” la aceste unități. De notat că unul dintre obiective a fost vizitat de experții AIEA în urmă cu o lună și nu au detectat nimic suspect.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.