Categories: MilitarRusia si lumea

”Teroare diplomatică”: Reacția Rusiei la rezoluția ONU

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat că Occidentul a folosit metodele terorii diplomatice în privința țărilor în curs de dezvoltare pentru ca acestea să voteze, în cadrul Adunării Generale a ONU, în favoarea unei rezoluției antirusești privind referendumurile din Republicile Populare Donețk și Lugansk, precum și din regiunile Herson și Zaporojie. Documentul a fost susținut de 143 de țări, inclusiv Serbia și Ungaria, cinci state (Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Siria și Nigaragua) au votat împotrivă, iar 35 de țări (printre care China, statele africane, Bolivia, Cuba, Thailanda, Vietnam și țările din Asia Centrală, inclusiv Kazahstan) s-au abținut, relatează agenția Rambler.

”Occidentul a folosit în privința țărilor în curs de dezvoltare metodele terorii diplomatice cu nerușinare, forțându-le mâna în mod vădit, amenințându-le cu tot felul de pedepse”, a subliniat Lavrov, catalogând, totodată, drept minciuni asigurările date de SUA cum că americanii ”nu au convins pe nimeni” și că ”fiecare votează pentru el”.

Fără efect

Fostul secretat general adjunct al ONU, Serghei Ordjonikidze, în prezent secretar al Camerei Civice a Rusiei, spune, la rândul său, într-un interviu pentru agenția NSN, că adoptarea rezoluției ONU de condamnare a referendumurilor din Donbass nu poate fi considerată corectă, deoarece asupra multor țări s-a exercitat o presiune nemaiîntâlnită prin puterea ei de influență din partea SUA.

”Iar faptul că acele țări au votat pentru adoptare, nu va avea nici un efect asupra consecințelor acestei decizii. Spre exemplu, din momentul formării statului Israel și până astzăi a fost adoptat un număr uriaș de rezoluții care condamnă Israelul, dar acest lucru nu a schimbat nimic. Rezoluțiile nu sunt obligatorii, de aceea nu trebuie să ne supărăm. Rezultatul votului a fost destul de previzibil”, a apreciat Ordjonikidze, exprimându-și convingerea că, pe viitor, poziția multor țări față de evenimentele din Ucraina se va schimba.

Interlocutorul NSN a caracterizat decizia multor țări de a se abține de la vot destul de curajoasă.

„Liderii acestor state au decis să nu plece capul în fața Statelor Unite. Aceasta este o poziție destul de independentă. În capitalele multor țări, ambasadorii americani au venit fie la președinte, fie la prim-ministru, fie la ministrul de externe și le-au cerut direct să voteze rezoluția. În cazul contraargumentelor, s-a pus problema asistenței economice: dacă se ia o decizie favorabilă Statelor Unite, atunci sprijinul va fi acordat în continuare, eventual într-o măsură mai mare, dacă nu, atunci asistența va fi tăiată, iar în viitorul va fi complet oprită. Știu asta de la cei cărora ambasadorii SUA s-au adresat cu astfel de propuneri. S-a exercitat o presiune deosebit de puternică asupra statelor mici care nu au o structură statală clară”, a subliniat analistul.

Filială a Departamentului de Stat

Președintele Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri internaționale, Leonid Sluțki, a declarat, la rândul său, că SUA folosesc șantajul și forțează mâna din dorința de a transforma ONU într-o filială a Departamentului de Stat. Potrivit aprecierilor sale, este prea devreme ca președintele SUA, Joe Biden, să anunțe victoria și să afirme că ”lumea a trimis Rusiei un semnal fără echivoc”.

”Nu lumea, ci doar acoliții americani și cei asupra cărora civilizatorii au exercitat presiuni. Mai ales dacă măsurăm în cifre absolute ale densității populației (numai în China și India, țări care figurează printre cele 35 de state care s-au abținut de la vot, trăiește peste o treime din numărul total al locuitorilor planetei”, a scris Sluțki pe Telegram.

MAE rus: Occidentul încearcă să provoace o scindare între membrii Adunării Generale a ONU

Ministerul rus de Externe a declarat că țările occidentale încearcă să provoace o scindare în rândul țărilor membre Adunării Generale a ONU și să prelungească conflictul din Ucraina, se precizează într-un comunicat de pe site-ul instituției diplomatice ruse.

„Occidentul încearcă să-și rezolve, în primul rând, propriile sarcini geopolitice, în confruntarea sa cu Rusia, să păstreze un monopol în afacerile mondiale, să provoace o scindare în rândul statelor membre ale Adunării Generale”, se spune în comunicat.

Se menționează că politica de confruntare a țărilor occidentale vizează prelungirea conflictului din Ucraina.

Președintele Adunării Generale a ONU a ajutat Occidentul în șantajul acestuia

Rusia regretă că președintele Adunării Generale a ONU, Csaba Kyoryosi, a ajutat Occidentul să ajute la exercitarea unei presiuni maxime asupra țărilor în curs de dezvoltare în problema votării rezoluției anti-ruse privind referendumurile din Donbass și regiunile, Herson și Zaporojie. Acest lucru a fost declarat în timpul discursului său la o sesiune specială a Adunării Generale de către reprezentantul permanent al Rusiei la organizația mondială, Vasili Nebenzia, relatează TASS.

„Regretăm că președintele Adunării Generale, ale cărei manevre procedurale din 10 octombrie, în prima zi a sesiunii extraordinare reluate, nu numai că a lipsit statele membre ONU de posibilitatea de a vota fără constrângere prin vot secret, dar și le-a dat șantajatorilor timp suplimentar pentru șantaj”, a spus diplomatul.

Două motive principale

Pe de altă parte, politologul Iuri Svetov a explicat, într-un interviu acordat cotidianului ”Vecerniaia Moskva”, de ce atât de multe țări au susținut rezoluția ONU împotriva Rusiei. În opinia lui, pot fi două motive: antipatia față de ruși și propriile probleme teritoriale nerezolvate.

”De ce pentru rezoluție a votat Ungaria? Pentru că este membru UE și NATO, iar ordinul a fost, în acest caz, foarte dur. De ce Serbia s-a pronunțat însă împotriva noastră? Sunt state care resping referendumurile nu pentru că sunt rusofobi. Serbia are Kosovo, Franța are insula Corsica, unde înflorește o puternică mișcare separatistă. Italia are probleme cu Sardinia și Sicilia, Marea Britanie, cu Scoția și Irlanda de Nord. Ei înțeleg perfect că ceea ce s-a întâmplat acum este un precedent ce presupune că pot fi organizate referendumuri, după care te poți separa”, a explicat Svetov.

Potrivit precizărilor sale, dacă Serbia ar fi susținut Rusia, ea ar fi recunoscut automat legitimitatea Kosovo. În această situația, a continuat analistul, relația țării cu Rusia joacă un rol secundar. Probleme interne nerezolvate au, spre exemplu, Turcia și Afganistan, care și ele s-au pronunțat împotriva Rusiei, a completat politologul.

În același timp, a adăugat el, multe țări au fost forțate să voteze rezoluția din cauza presiunii SUA. ”Brazilia este mult prea aproape de SUA și depinde prea mult de America în plan economic. Argentina, la fel. Atât Brazilia, cât și Argentina sunt țări divizate intern din cauza proceselor politice”, a spus Svetov, menționând că americanii ar fi putut să-i promită bani actualului președinte al Braziliei pentru victoria în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, programat pentru sfârșitul acestei luni.

”Pentru alianță trebuie să plătești”

În privința celor 35 de țări care s-au abținut (printre care India, China, Tadjikistan, Kazahstan, Thailanda, Armenia, etc), analistul crede că ele au ales această poziție înțelegând că nu este în avantajul lor să meargă împotriva Rusiei. Dar, a subliniat expertul, asta nu înseamnă că aceste state sunt aliați ai Rusiei.

”Noi nu avem aliați. Poate cu excepția Republicii Belarus, care nu poate exista fără ajutorul nostru. Asta este realitatea și este nimic rău aici. Chiar SUA sprijină de ani buni forțele armate ale Egiptului sau Israelului. Pentru alianță trebuie să plătești. Și noi plătim pentru ceva: spre exemplu, vindem Indiei resurse energetice cu o mare reducere de preț, ajutăm. Ceea ce face Putin acum în Asia este corect. Cu cât relațiile noastre economice vor fi mai strânse, cu atât mai greu le va fi altor state să se pronunțe împotriva Rusiei chiar și în astfel de cazuri”, a concluzionat politologul.

Owner

Recent Posts

Fostul ofițer american Bennett, care i-a cerut cetățenia lui Putin, a murit subit

Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…

36 de minute ago

Europa: risc de o nouă criză a gazelor

Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…

6 ore ago

Politolog: Biden agravează situația și merge la escaladarea conflictului

Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…

7 ore ago

FOM: 82% dintre ruși dau o înaltă apreciere muncii depuse de Putin

81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…

8 ore ago

Vučić: Numai cei anormali pot crede că avertismentele lui Putin sunt o cacealma

Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…

9 ore ago

Putin a convocat o consfătuire dedicată sistemului de rachete ”Oreșnik”

Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…

9 ore ago

This website uses cookies.