”Să fie pe conștiința lui această paranoia despre un atac nuclear al Rusiei. E bolnav. Să urmăm lanțul logic al consecințelor: mai întâi un atac, chipurile, nuclear asupra Ucrainei – un puternic atac non-nuclear al NATO/Europei asupra țării noastre – un răspuns nuclear de întâmpinare din partea Rusiei. Cercul s-a închis. Rezultatul: o iarnă nucleară pe planetă”, a scris Medvedev. În plus, el a adăugat că țările occidentale nutresc indiferență față de Ucraina.
”Ele nu vor să se înhame total pentru ei. Și, cu atât mai mult, demagogii europeni și cei de peste Ocean nu vor cu siguranță să moară într-o apocalipsă nucleară”, a continuat Medvedev în postarea sa.
În opinia vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Rsiei, a doua concluzie ce reiese din cuvintele lui Borrell este că răspunsul va fi precis și echilibrat.
UE consideră că Borrell nu a fost autorizat să vorbească despre răspunsul Occidentului față de Federația Rusă
Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, nu a avut împuternicirea de a se pronunța cu privire la răspunsul Occidentului la o presupusă posibilă utilizare de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei, a estimat un oficial european de rang înalt, citat, pe contul său de Twitter, de jurnalistul Lawrence Norman, de la The Wall Street Journal.
„Fără a avea o împuternicire să facă acest lucru, el a vorbit despre variante [de răspunsuri] pentru care nu este responsabil, prin mijloace de care nu dispune. Nu ne rămâne decât să fim nedumeriți”, a spus oficialul european a cărui identitate nu este precizată de Norman.
La rândul său, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a remarcat, anterior, că liderii occidentali practică zilnic retorica nucleară și a subliniat că Rusia nu dorește să ia parte la aceste exerciții. Reprezentantul Kremlinului a reamintit că Moscova ar putea folosi arme nucleare doar în conformitate cu prevederile doctrinei nucleare a țării. La rândul său, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Aleksandr Venediktov, a menționat, într-un interviu acordat TASS, că, spre deosebire de policientii străini, oficialii ruși nu și-au permis niciodată amenințări cu folosirea unor arme de distrugere în masă.
Conform doctrinei nucleare ruse (Fundamentele politicii de stat a Federației Ruse în domeniul descurajării nucleare, din 2020), utilizarea armelor nucleare de către Rusia este posibilă în cazul în care inamicul folosește acest sau alte tipuri de arme de distrugere în masă împotriva acesteia și aliaților ei, dacă se primesc informații sigure privind lansarea rachetelor balistice pentru a ataca Rusia și pe aliații ei, în cazul impactului inamicului asupra obiectivelor necesare pentru acțiunile de răspuns ale forțelor nucleare, precum și în cazul agresiunii împotriva Federației Ruse cu folosirea armelor convenționale, atunci când însăși existența statului este amenințată.
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.