După cum a explicat expertul militar, Moscova a dat, astfel, de înțeles Kievului, că următorul pas ar putea fi lansări de rachete asupra centrelor de decizii. El a explicat că atacul a avut un caracter demonstrativ, deoarece clădirile cheie unde se află conducerea militară și politică a Ucrainei sunt întregi, asupra lor nu s-a tras.
”Eu cred că a fost o lovitură preventivă, o demonstrație a capacității noastre de a lansa astfel de atacuri masive cu rachete și a determinării noastre. Data viitoare, rachetele se vor îndrepta spre obiective mult mai serioase”, a spus Sivkov.
El a adăugat că Rusia are suficiente rachete pentru a continua să lanseze lovituri de o asemenea intensitate asupra obiectivelor ucrainene.
Atacurile cu rachete
Atacurile cu rachete au fost semnalate în dimineața zilei de luni, 10 octombrie, în diferite zone ale Ucrainei. Au fost atacate obiective ale infrastructurii critice de pe teritoriile regiunilor Kiev, Hmelnițki, Lvov, Dnepropetrovsk, Vinnița, Ivano-Frankovsk, Sumî, Harkov, Jitomir și Zaporojie.
Ministerul Apărării al Rusiei a raportat că toate obiectivele și țintele desemnate pentru atacul masiv cu rachete al Forțelor Armate ale Rusiei au fost atinse pe teritoriul Ucrainei. Instituția a precizat că trupele ruse au lansat un atac masiv cu arme de mare precize și rază lungă de acțiune asupra infrastructurii Ucrainei. Printre ele s-au numărat sisteme de comandă militară, de comunicații și din sectorul energetic al țării.
Poliția Națională a Ucrainei a anunțat că au fost avariate 29 de obiective de infrastructură critică, în total fiind deteriorate 70 de obiective din întreaga țară. În mesajul său, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit despre răniții și morții în urma atacurilor.
Cerințele Kievului
După cum scrie publicația Foreign Policy, după atacul masiv al Rusiei asupra infrastructurii ucrainene, președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk, a cerut președintelui Statelor Unite, Joe Biden, într-o scrisoare adresată Congresului SUA, ”să renunțe la reținere” și să ridice interdicția de a transfera în Ucraina rachete operativ-tactice ATACMS (Army Tactical Missile System), cu o rază de acțiune de aproximativ 300 de kilometri.
Potrivit politicianului, ATACMS ar putea lovi ținte rusești aflate la o distanță de 200 de mile. Stefanciuk a cerut, de asemenea, să înceapă livrările de avioane de atac F-15 și F-16 în vederea unei stabilirii unei ”zone de excludere aeriană” și să acorde o atenție deosebită transferului de sisteme ale complexului NASAMS.
Partea ucraineană a cerut deja Statelor Unite arme cu rază lungă de acțiuni, inclusiv rachete ATACMS. Dar Washingtonul a refuzat să furnizeze Kievului asemenea arme, din cauza ”dezacordului privind lansarea de atacuri asupra Crimeii”, după cum scrie The Wall Street Journal, citând surse din Congresul american.
Decizia președintelui american Joe Biden de a permite Kievului să lanseze atacuri în adâncimea teritoriului…
Deputatul Dumei de Stat din partea regiunii Crimeea, Mihail Șeremet, membru al Comisiei de securitate,…
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, despre decizia neconfirmată privind lansarea de atacuri…
Este greu de spus dacă informația apărută în presa americană, potrivit căreia Administrația președintelui demisionar…
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, consideră că atacurile lansate de Forțele Armate ale Ucrainei…
Dorința președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a-i strânge mâna ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov,…
This website uses cookies.