Discursul rostit de președintele Vladimir Putin la ceremonia de semnare a acordurilor privind admiterea de noi teritorii în componența Rusiei (în imagine) demonstrează dorința Moscovei de a pune capăt ordinii mondiale bazate pe conducerea Occidentului, scrie analistul publicației americane The Național Interest, Mark Episkopos.
În opinia sa, discursul președintelui rus a fost o continuare logică a ideilor sale conturate în celebrul său discurs la Conferința de Securitate de la München, în 2007.
„Mesajul lui Putin este fără echivoc: Rusia luptă pentru a răsturna ceea ce vede ca o ordine mondială inchisă și despotică condusă de Occident”, a menționat Episkopos.
Autorul articolului este de părere că Putin a vrut să demonstreze determinare în efortul de a revizui în mod fundamental ordinea internațională formată după prăbușirea URSS.
„Discursul trebuie privit în mare parte ca o condamnare usturătoare a lumii occidentale, Putin amintind de comerțul cu sclavi și de jefuirea Africii, genocidul triburilor indiene din America, bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki și bombardamente de tip ”covor” din Vietnam”, crede Episkopos.
La 30 septembrie, Kremlinul a găzduit ceremonia semnării acordurilor privind intrarea Republicilor Populare Donețk și Lugansk și a regiunilor Zaporojie și Herson în componența Rusiei. În cadrul discursului său, Vladimir Putin a declarat că Occidentul a călcat în picioare principiul inviolabilității granițelor și acum decide singur cine are dreptul la autodeterminare și cine nu. Potrivit președintelui, țările occidentale au fost și au rămas coloniale, dar Rusia nu va accepta o astfel de ordine.
Putin a mai declarat că prăbușirea hegemoniei occidentale care a început este ireversibilă, iar lumea a intrat într-o perioadă de transformări revoluționare care sunt de natură fundamentală. Potrivit președintelui, Occidentul apără o ordine bazată pe reguli inventate de nimeni nu știe cine, înșelăciune și standarde duble, dar Rusia nu va trăi așa.
Potrivit membrului Consiliului pentru relații interetnice de pe lângă președintele Federației Ruse, politologul Bogdan Bezpalko, discursul de la München, din 2007, a fost „doar un discurs”, iar declarațiile lui Putin de astăzi sunt însoțite de acțiuni concrete. Politologul a mai adăugat că nu vede posibilitatea reluării negocierilor cu Ucraina.