În 2022-2023, o reducere a dependenței Europei de gazul din Rusia este imposibilă fără o suspendare masivă a producției, cred experții de la ”Yakov & Partners” (fosta divizie rusă a companiei americane McKinsey). Publicația RBK a intrat în posesia rezultatele studiului lor, intitulat „Echilibrul energetic european în noua realitate”.
Analiștii au ajuns la concluzia că, în ciuda informațiilor privind umplerea depozitelor de gaze, Europa nu a depășit încă dependența de gazul rusesc și nu va putea trece peste iarna care vine și anul viitor „fără menținerea aprovizionării cu gaze din Rusia sau o reducere semnificativă a economiei”. Pentru a-și satisface nevoile până la sfârșitul anului 2022, țările europene vor trebui fie să mențină importurile din Rusia, fie să reducă consumul de gaze cu încă 7-12 miliarde de metri cubi, „ceea ce este posibil doar dacă se închid complet sau parțial a mai multor industrii”, se spune în raport. Deficitul poate crește până la 20-30 de miliarde de metri cubi — de exemplu, dacă cererea de GNL își revine în China sau dacă iarna este rece și lungă, precum și în cazul unor accidente și întreruperi în lanțurile de aprovizionare.
”Yakov & Partners” a indicat că 70% din capacitățile de producție de îngrășăminte cu azot au fost deja oprite în Europa, producția de aluminiu a fost redusă cu 25%, iar producția de oțel cu 5%. Autorii studiului consideră foarte probabil ca producția să scadă „chiar și în cazul unei ierni blânde”.
Experții au menționat că țările europene au depus multe eforturi pentru diversificarea surselor de aprovizionare, dar o creștere în continuare a importurilor, de exemplu, GNL, este îngreunată de caracteristicile logistice: compania subliniază limitele tehnice privind recepția de GNL din cauza lipsei de conectare a multor terminale cu reţeaua de conducte. Potrivit experților, dezvoltatorii de șist din SUA nu vor putea să-și intensifice livrările suficient de repede pentru a preveni întreruperile de iarnă.
”Yakov & Partners” consideră că măsurile luate în Europa vor începe să dea primele rezultate abia la mijlocul-sfârșitul anului 2023.
„În perspectiva anului 2023, renunțarea la gazul rusesc înseamnă un deficit de 40–60 de miliarde de metri cubi de gaz pentru țările europene chiar și menținând ritmul actual al economiilor de gaze pentru tot anul 2023”, a declarat Elena Kuznețova, partener al companiei. — 60 de miliarde de metri cubi de gaze sunt comparabile cu consumul anual de gaz al Franței și Poloniei luate împreună sau cu consumul total anual de gaz al unor industrii precum producția de îngrășăminte, petrochimia, metalurgia feroasă și neferoasă și toată inginerie. Oprirea acestor industrii de-a lungul procesului industrial, va afecta alte industrii conexe, de la agricultură la sectorul serviciilor. Prin urmare, Europa nu are o modalitate confortabilă de a opri gazul din Rusia în următorii ani, doar prin pierderi pentru populație și economie.”
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a emis un decret în acest sens. Potrivit presei, în total…
Bulgaria nu va semna cu Ucraina acordul de cooperare în domeniul securității și se va…
Cancelarul german Olaf Scholz a reacționat dur la ideea președintelui Poloniei, Andrzej Duda, da confiscare…
Președintele Vladimir Putin a permis cumpărătorilor străini de gaz rusesc să plătească în ruble pentru…
Ilia KRAMNIK, cercetător la Centrul pentru studii de planificare strategică al IMEMO ”E.Primakov” al Academiei…
Creșterea livrărilor de gaz lichefiat în Uniunea Europeană ar putea avea un impact negativ asupra…
This website uses cookies.