Rzeczpospolita: Summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai a arătat că jumătate din umanitate este de partea Rusiei
17/09Banca Centrală a redus dobânda cheie la 7,5%
18/09Fostul șef al MAE român, despre granițele nefirești ale Ucrainei
Ucraina se află în granițe nefirești și trebuie să cedeze teritoriile sale Rusiei, Ungariei, Poloniei și României, a declarat fostul minsitru de Externe al României, politologul Andrei Marga, relatează RIA Novosti.
”O spun cu toată responsabilitatea: Ucraina se află în granițe nefirești. Ea trebuie să cedeze pământuri: Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galiția, României – Bucovina. (…) Sunt teritorii ale altor țări”, a spus analistul, citat de cotidianul Adevărul. El a propus ca, la rândul ei, Rusiei să-i fie ”cedate” Crimeea, care intră în componența ei începând din 2014, și Donbassul (Vladimir Putin a semnat, la 21 februarie, decretele de recunoaștere a Republicilor Populare Lugansk și Donețk, n.r.).
Marga a subliniat, de asemenea, că autoritățile de la Kiev nu au reușit nici până în prezent să construiască o democrație în țară. „Acolo mai e mult până la democrație. Acolo, la ora actuală partidele sunt interzise, televiziunile sunt sub controlul uneia dintre ele. Acolo sunt oligarhi care părăsesc țara cu banii. Un stat de unde majoritatea pleacă cu economiile lor, n-are cum să fie nici democrație, nici dezvoltată”, a explicat expertul.
În încheiere, el a adăugat că în Europa nu se va instaura stabilitatea atâta timp cât acest conflict din Ucraina nu va fi rezolvat prin negocieri între Rusia, SUA, Germania, Ucraina și China și nu se va ajunge la un acord corespunzător.
RIA Novosti aminteșt că, la sfârșitul lunii aprilie, Serviciul de Informații Externe al Rusiei a făcut publică declarație directorului acestei structuri, Serghei Narîșkin, potrivit căreia Washingtonul și Varșovia fac planuri pentru a institui controlul militar și politic al Poloniei asupra ”posesiunilor istorice” din Ucraina. De fapt, este o încercare de a repeta înțelegerea istorică pentru Polonia după Primul Război Mondia, când Occidentul colectiv în persoana Antanei a recunoscut, mai întâi dreptul Poloniei de a ocupa o parte a Ucraine pentru apărarea popuției de ”amenințarea bolșevică”, după care și includerea acestor teritorii în componența statului polonez, a spus directorul SVR.