Eliberarea Donbassului
În dialogul cu jurnaliștii, Putin a acordat o atenție deosebită operațiunii militare speciale de apărare a Donbassului. Explicând motivele ei, el a subliniat că, timp de decenii, în țările occidentale a fost cultivată ideea prăbușirii atât a Uniunii Sovietice, cât și a Rusiei istorice.
”Faptul că ele au năzuit întotdeauna să prăbușească țara noastră, este un lucru cert. Regretabil este că, de la un moment dat a apărut ideea folosirii Ucrainei pentru a obținerea acestui obiectiv. Pentru a preveni o asemenea evoluție a evenimentelor am și început operațiunea specială. Este exact ceea ce țările occidentale, în frunte cu Statele Unite încearcă și au încercat să facă – să creeze o enclavă antirusească și să destabilizeze, să amenințe Rusia din această direcție”, a declarat liderul rus.
Potrivit șefului statului, Rusia nu încetează ofensiva în Donbass și continuă să cucerească noi teritorii. În același timp, el s-a arătat sceptic în privința contraofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU).
”Autoritățile de la Kiev au anunțat doar că au început și desfășoară o intensă operațiunea de contraofensivă. Haideți să vedem cum va evalua ea, cum se va termina”, a spus Putin.
Președintele a asigurat că Rusia nu se va abate de la drumul ei și va continua să îndeplinească obiectivele stabilite, principalul fiind eliberarea Donbassului.
”Planul operațiunii militare speciale nu face obiectul unor corecții. Statul Major General ia decizii operative în funcție de modul de derulare a operațiunii, consideră ceva un element cheie, un scop principal, iar scopul principal este eliberarea întregului teritoriu al Donbassului”, a spus Putin.
În același timp, el a subliniat că în acțiunile militare nu participă întreaga armată rusă, ci doar partea ei contractuală.
Negocieri de pace
Putin a spus, de asemenea, că Rusia este pregătită să demareze negocieri de pace, dar că autoritățile Ucrainei, în frunte cu președintele Volodimir Zelenski, se sustrage de la desfășurarea lor.
”Prima condiție este ca ei să fie de acord. Dar ei nu vor. Domnul Zelenski a anunțat deja, a declarat public, că nu este pregătit și nu vrea să discute cu Rusia. Dacă nu e pregătiti, nici nu trebuie”, a spus președintele rus.
În aceeași zi, Putin a avut, la summitul OCS, o întrevedere cu șeful Turciei, Recep Tayyip Erdogan, iar la finalul ei, pentru prima dată după o lungă perioadă de timp, liderul rus nu a primit din partea lui propunerea de a organiza o întâlnire cu Zelenski.
”Erdogan are, într-adevăr, o serioasă contribuție la rezolvarea mai multor probleme serioase ce apar în jurul acestei crize. Și este de la sine înțeles că propune și o întâlnire cu președintele Zelenski, sperând că ar putea duce la vreun rezultat pozitiv. La această întâlnire, nu a pomenit acest lucru”, a subliniat Putin.
O platformă pentru negocieri ar fi putut deveni summitul G20, care va avea loc în Indonezia, dar Putin nu a decis încă dacă va participa personal la această reuniune la vârf.
”O să văd, în Bali am fost deja, este un loc frumos în sine. Dar problema nu este frumusețea. Vom vedea care va fi la noi situația în economie, în alte domenii. Am invitația de a participa la G20. Președintele țării gazdă m-a anunțat personal acest lucru când a fost la Moscova. După care m-a sunat încă o dată, a spus: ”să aveți în vedere faptul că există o oarecare presiune, dar poziția mea este fermă, dorim să vă vedem la acest summit”, a spus președintele Rusiei.
Amenințare de atacuri teroriste
Vorbind despre situația din Ucraina, Putin a subliniat gradul ridicat al amenințării teroriste la care este supusă Rusia și cetățenii ei. El a amintit că în pericol au fost puse inclusiv obiective nucleare de pe teritoriul țării.
”În privința atacurilor teroriste, este, într-adevăr, o chestiune serioasă. Vedem acest lucru în asasinarea unor oficiali în teritoriile eliberate. Vedem acest lucru chiar și în încercările de a comite atacuri teroriste pe teritoriul Rusiei, inclusiv – nu știu dacă această informația a fost făcută public – chiar încercări de a săvârși atacuri teroriste dacă nu în interiorul obiectivelor în sine, atunci în jurul obiectivelor nucleare, a centralelor nucleare”, a anunțat șeful statului.
Putin a asigurat că serviciile speciale controlează situația și nu permit o evoluție negativă a evenimentelor. El a promis că, în cazul utilizării unor metode inadmisibile, Rusia va găsi cum să răspundă.
”În ceea ce privește reacția nostră reținută, nu aș spune că este chiar atât de reținută. Operațiunea specială nu este alt avertisment. Dar pe parcursul ei vedem, desigur, încercări de a desfășura acte terorite, încercări de a aduce daune infrastructurii noastre. Într-adevăr, reacția noastră la toate acestea a fost destul de reținută, dar numai pentru moment”, a avertizat președintele.
Sancțiuni
Când a venit vorba de sancțiuni, Putin a criticat acțiunile țărilor occidentale, inclusiv restricțiile personale care au fost introduse împotriva cetățenilor ruși. El a calificat drept schizofrenie sancțiunile impuse copiilor minori ai șefului Ceceniei, Ramzan Kadîrov. De asemenea, el a fost uimit de faptul că pe lista neagră a SUA a intrat ombudsmanul copiilor Maria Lvova-Belova.
”După cum știm, ea s-a ocupat de evacuarea copiilor noștri din zonele de operațiuni militare, din Siria și Irak, copii care au rămas acolo în virtutea unor circumstanțe diferite, dar nu de bună voie, desigur. Este o misiune nobilă, ea și-a riscat, firește, viața și sănătatea când i-a scos pe copii din zonele de acțiuni militare, din zonele periculoase din Donbass. Ce este rău în asta? Ar trebui să-i mulțumim pentru ceea ce a făcut și să ne înclinăm adânc în fața ei. Să o sancționezi, este revoltător”, a declarat liderul rus.
De asemenea, liderul rus s-a exprimat negativ în legătură cu sancțiunile privind îngrășămintele și cerealele rusești. Potrivit președintelui, astfel de acțiuni vin în contradicție cu afirmațiile oficialilor europeni privind inadmisibilitatea izbucnirii unei crize alimentare.
”În general, este ceva fără precedent, aș spune chiar că este o decizie hidoasă din partea Comisiei Europne, pur și simplu dezonorantă. Să ridici interdicția pentru achiziționarea îngrășămintelor noastre, dar numai pentru țările tale, pentru țările membre UE. Cum rămâne cu cele mai sărance țări ale lumii? Cum rămâne cu retorica potrivit căreia toate eforturile noastre comune trebuie să permită prevenirea foametei în aceste cele mai sărace țări? Să fie o cacialma totul?”, s-a întrebat Putin.
Criza energetică din Europa
De la subiectul legat de sancțiuni, șeful statului a trecut la criza energetică din Europa. Putin a asigurat că nu Rusia este vinovată, așa cum susțin autoritățile Uniunii Europene.
”Este o nouă încercare de a pasa problema, durerea de cap de pe un cap bolnav pe unul sănătos. Iată ce este asta. La noi în popor exact așa se spune. Criza energetică din Europa a izbunit nu o dată cu operațiunea specială, nu a început de la asta, ci cu mult înainte. Oricât de straniu ar părea, dar a început cu agenda verde”, a amintit președintele.
El a mai declarat că problemele cu livrările de gaze ar putea fi rezolvate prin pornirea gazoductului Nord Stream-2 și prin ridicarea sancțiunilor, ceea ce Europa însăși refuză să facă.
”Dacă nu mai suportați, dacă totul este atât de greu, anulați sancțiunile introduse împotriva conductei Nord Stream-2, a 55 de miliarde de metri cubi de gaze pe an – doar un buton trebuie apăsat și pornește totul. Dar nu, singuri au închis acolo, aici au închis, aici nu poate fi reparat, au pus sub sancțiuni un gazoduct nou, Nord Stream-2. Iar vinovați suntem noi? Să se gândească singuri cine de ce se face vinovat, nu să arunce asupra noastră propriile lor greșeli”, a spus Putin.
În plus, el a subliniat că Gazprom continuă să-și îndeplinească obligațiunile contractuală, deși compania s-a confruntat cu sancțiuni aplicate la turbinele ei.
Economie
Abordând tematica economică, Putin a arătat că prin colaborarea cu țările OCS se creează condiții pentru dezvoltarea economiei Rusiei și pentru rezolvarea problemelor ei sociale.
”Economiile țărilor din regiune, ale țărilor care intră în OCS, se dezvoltă într-un ritm mult mai ridicat decât cel mondial. 7% este creșterea PIB-ului Indiei, peste 5% în China. Iar China a fost mult timp lider, un potențial uriaș. Volumul schimburilor noastre comerciale cu ea crește rapid. Dacă aceste ritmuri se păstrează, ar trebuie să fim printre aceste țări, alături de ele, asigurându-ne interesele”, a declarat șeful statului.
Separat, Putin a vorbit despre colaborarea cu China și a comentat rezultatele întâlnirii sale cu președintele Chinei, Xi Jinping, cu care discutase în ajun. Potrivit spuselor sale, țările se îndreaptă spre ținta de 200 de miliarde de dolari la schimburi comerciale în acest an.
”Am constatat o creștere semnificativă a schimburilor comerciale. Anul trecut, au fost 140 miliarde de dolari, ne-am propus să ajungem la 200 miliarde de dolari schimburi comerciale, ne gândeam că este o cifră așa, mai îndepărtată. Anul acesta ea va atinge în jur de 180 de miliarde, poate chiar 190 de miliarde de dolari. Adică încă puțin și această țintă de 200 de miliarde de dolari va fi atinsă. După părerea mea, acesta este cel mai important lucru, iar noi am vorbit despre asta, despre extinderea schimburilor comerciale”, a concluzionat Putin.
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.