Capcana prețurilor
Christian Kreis consideră că Berlinul s-a trezit ”într-o capcană a prețurilor”, decoarece tarifele la energie electrică și gaze sunt mult mai ridicate în Germania decât pe piața americană sau asiatică. Iar cel mai mare salt nu a fost încă făcut, crede expertul.
”Specialiștii au avertizat că germanii vor deveni mai săraci cu aproximativ 20-30%, în țară se vor închide întreprinderi industriale cheie și a început deja dezindustrializarea. Germania s-a trezit într-o ”capcană a prețurilor”, tarifele la energie electrică și gaze fiind, pe piața germană, mult mai ridicate decât pe piețele din SUA și Asia”, este convins profesorul.
Potrivit spuselor sale, situația în care se află germanii este catastrofală. Antreprenorii din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii sunt conștienți de faptul că au ajuns în pragul falimentului.
Conform informațiilor profesorului, datoria mondială a atins un record. La sfârșitul lunii martie 2022, ea se cifra la 305 trilioane dolari. Ceea ce reprezintă aproape 348% din PIB-ul mondial. Potrivit lui Kreis, băncile centrale occidentale au tipărit, în ultimii ani, un volum colosal de bani. Iar acum situația iese de sub control.
Profesorul de economie este de părere că beneficiarul direct al acestei situații este Washingtonul, care declanșează intenționat un război în Europa și vrea, astfel, să-și rezolve problemele cu datoriile și supraproducția.
”Un război cu participarea NATO ar putea deveni soluție la problemele Statelor Unite legate de supraproducție și datorii. Americanii speră că, în urma acestui conflict, va fi distrusă o mare parte din capacitățile industriale ale Europei Centrale”, a scris expertul.
Conform datelor lui Kreis, marile concerne și miliardarii din spatele lor își extind influența prin lobby. SUA sunt interesate în special să slăbească economia germană – a patra în lume ca mărime. De aceea ținta lor este distrugerea întreprinderile mici și mijlocii din Germania.
Economistul a precizat că Washingtonul nu poate admite ca Rusia și Germania să devină aliați pe piața mondială, deoarece acest lucru ar deveni o adevărată amenințare la adresa hegemoniei SUA. Iată de ce, americanii fac totul pentru a băga zâzanie în relațiile dintre Moscova și Berlin.
Temerile Washingtonului
În ajun, postul de televiziune CNN a anunțat, citând surse, că Statele Unite se tem că, sub impactul crizei energetice, Europa își va schimba poziția în privința Rusiei și a Ucrainei.
În articol se spune că, săptămâna trecută, președintele Joe Biden a îndemnat țările aliate să rămână unite în fața Rusiei, chiar și atunci când Kremlinul ”încearcă să folosească energia ca armă”, pentru a ”frânge determinarea Occidentului”.
”A fost cel puțin a doua asemenea rugăminte adresată săptămâna trecută Europei de a păstra presiunea sancțiunilor asupra Rusiei pe fondul creșterii vertiginoase a prețurilor la resurse energetice”, se arată în material.
În opinia autorului articolului, ”intensificarea campaniei informaționale subliniază o îngrijorare tot mai mare a Washingtonului și Bruxelles-ului” din cauza faptul că, ”transformarea de către Moscova a petrolului și gazelor în armă” ”ar putea fisura frontul european comun”.
Făcând referire la reprezentanți ai serviciilor de informații americane și occidentale, postul de televiziune a anunțat că ”depășirea acestei diviziuni și slăbirea determinării Occidentului a fost o prioritate cheie pentru președintele Rusiei, Vladimir Putin”.
Articolul preia o declarație făcută, în acest sens, a directorului CIA, William Burns: ”Putin mizează pe faptul că el va fi mai dur decât ucrainenii, europenii și americanii, că îi poate aduce la epuizare pe ucraineni, sufocându-le economia, mizează pe faptul că europenii, confruntându-se cu o iarnă grea, cu prețuri ridicate la energie, își vor pierde fermitatea”.
Autorii materialului au adăugat că, potrivit informațiilor lor, în interiorul Casei Albe ”au fost depuse eforturi atotcuprinzătoare pentru a identifica, a asigura securitatea și direcția livrărilor de gaze în țările” care afișează ”o atitudine critică” față de aliații occidentali și sunt ”deosebit de vulnerabile la încercările Rusiei de a-și folosi uriașele rezerve energetice”.
Viața trebuie să determine Washingtonul să înțeleagă tendințele globale și imposibilitatea de a folosi dictatul…
Publicația subliniază intenția instituțiilor UE de a elabora mecanisme de „identificare a provenienței gazului natural…
Sectorul energetic și populația resimt tot mai greu fiecare nou atac asupra sistemului energetic al…
La finalul reuniunii Consiliului Economic Suprem Eurasiatic, desfășurat lângă Sankt Petersburg, Vladimir Putin a răspuns…
Amorțeala intelectuală și morală constituie cel mai important semn al Europei actuale, unde Rusia a…
NTV: Cei care au fugit de armată au declarat că nu doresc să apere Kievul…
This website uses cookies.