”Sandu nu poate plăti – să nu cumpere gaze. Mai bine să achiziționeze ”molecule de libertate” lichefiate din SUA sau va cere, pe nimic aproape, niște gaze din România înrudită”, a subliniat Pușkov pe canalul său de pe rețeaua Telegram.
În ajun, Sandu a declarat în direct pe micile ecrane că în fiecare lună Chișinăul poartă negocieri cu Gazprom și a explicat faptul că, din cauza situației de pe piața spot, nu poate plăti pentru combustibilul albastru.
Potrivit agențiilor de presă, la 9 septembrie, în fața sediului administrației lui Sandu s-au adunat aproape 1000 de susținători ai partidului de opoziție ”Șor”, pentru o acțiune de protest. Demonstranții au acuzat autoritățile țării că au eșuat în negocierile cu Rusia privind livrările de gaze.
Anterior acestui moment, mai exact la 1 septembrie, premierul republicii, Natalia Gavrilița, a declarat că Guvernul Moldovei va continua să ofere cetățenilor țării compensații pentru creșterea prețurilor la gazele importate din Rusia. În plus, autoritățile de la Chișinău au adresat populației rugămintea de a reduce cu 15% consumul de gaze.
La 31 august, vicepremierul republicii, Andrei Spînu, a anunțat că Guvernul Moldovei nu poate finaliza auditul datoriei față de Gazprom până la 1 octombrie. Potrivit spuselor sale, în urma discuției telefonice purtate cu șeful Gazpromului, Aleksei Miller, Moldova a confirmat volumul livrărilor pentru luna septembrie. Dar partea rusă a prelungit perioada de audit până la 1 octombrie.
La 27 august, Pușkov a spus, de asemenea, că nu are sens ca Rusia să susțină ”actualul curs pro-occidental al Moldovei”. Așa a comentat politicianul rus informația că șeful partidului de opoziție ”Șor”, Ilan Șor, intenționează să meargă la Moscova pentru a ajunge la un acord privind livrările de gaze și ”a încălzi locuințele” oamenilor. Pușkov este convins că, drept răspuns, Rusia nu va primi nimic în afară de o consolidare a cursului pro-occidental al Chișinăului: nici mulțumiri, nici o schimbare a politicii.
La 23 august, reprezentantul oficial al Gazprom, Serghei Kuprianov, a anunțat că, după ce a amânat plata pe care Moldova trebuia să o efectueze pentru gaze, compania speră că, pe viitor, țara își va îndeplini în totalitate și la termen obligațiile contractuale de plată pentru livrările de gaze.
La sfârșitul lunii octombrie 2021, Moldova a convenit cu Gazprom prelungirea cu cinci ani a contractului privind livrările de gaze.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.