Hot News
Putin a vorbit la telefon cu Macron
12/09
Serviciile secrete americane au ajutat Forțele Ucrainene să pregătească ofensiva de la Harkov
12/09

”În privința negocierilor, au spus deja totul”. Lavrov a amintit că Moscova este gata să discute cu Kievul

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov/ Foto: MAE al Rusiei

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia nu refuză negocieri de pace cu Ucraina. Dar, în opinia lui, cu cât mai mult se va amâna procesul de negocieri, cu atât mai greu le va fi părților să se înțeleagă. Șeful MAE rus este de părere că absența negocierilor de reglementare are legătură cu poziția Ucrainei și a țărilor occidentale care o susțin, scrie Gazeta.ru.

Rusia nu refuză să negocieze cu Ucraina, dar întârzierea discuțiile poate îngreuna posibilitatea de a se ajunge la înțelegeri, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, într-un interviu pentru emisiunea ”Moscova. Kremlin. Putin”.

Șeful MAE a amintit că poziția Moscovei referitoare la negocieri a fost expusă de președintele Rusiei, Vladimir Putin, la întâlnirea cu conducerea Dumei de Stat și cu șefii grupurilor parlamentare.

Lavrov a atras atenția că, pe parcursul negocierilor de la Istanbul, din martie, delegația ucraineană a venit cu propuneri de reglementare pașnică, pe care Rusia le-a susținut, dar Kievul s-a îndepărtat, ulterior, de înțelegerile obținute.

”În privința negocierilor ei (ucrainenii) au spus deja totul. Afirmă că negocieri pot exista doar după victoria Ucrainei. Și, de aceea, când Rusia va pleca de pe pământ ucrainean, ei vor fi gata să discute cu noi, impunându-ne condițiile lor”, a spus MAE rus.

Lavrov a menționat că poziția Ucrainei este intens susținută în UE, SUA și Marea Britanie.

”Dacă aceasta este alegerea lor, noi știm cum putem atinge obiectivele stabilite de președintele Rusiei, Vladimir Putin, în cadrul operațiunii militare specială”, a subliniat ministrul.

Despre încercările de a izola Rusia

În opinia lui Lavrov, Occidentul încearcă prin intermediul sancțiunilor să scape de concurenți puternici, în special, de Rusia și de China.

”Tot ceea ce face Occidentul este determinat de teama de concurență. Sancțiunile, spre exemplu, sunt o linie clară de a elimina concurenți puternici și nu doar Rusia și China”, a declarat șeful MAE.

El crede că o astfel de concurență neloială apare, în special, în interzicerea sportivilor din Rusia de a participa la competiții internaționale, dar și în medicină. ”Cu mult înainte de evenimentele din Ucraina, au început tergiversările cu înregistrarea vaccinului rusesc ”Sputnik V”, care nu a fost înregistrat nici până acum”, a amintit Lavrov.

În opinia lui, același scop este urmărit și de încercările de a limita participarea delegațiilor ruse la dezbateri internaționale, inclusiv în cadrul organismelor ONU.

În același timp, Lavrov a declarat că nu vede nici o problemă în privința participării președintelui Rusiei la summmitul G20, din noiembrie. Ministrul a declarat că Moscova nu fuge niciodată de contacte. ”Toate apelurile liderilor occidentali de a vorbi cu președintele Vladimir Putin întâmpină invariabil înțelegere și accept. Nu noi evităm dialogul”, a spus el.

Șeful MAE a adăugat că s-a simțit confortabil la întâlnirea miniștrilor de Exerne din G20, care a avut loc în Indonezia, în luna iulie. ”Avem abordări clare la toate chestiunile aflate pe ordinea de zi, la fel cum avem poziții cât se poate de coerente în privința tematicii ucrainene”, a spus el.

Înghețarea negocierilor dintre Moscova și Kiev

Delegațiile Rusiei și Ucrainei au avut patru întâlniri față în față. Primele trei s-au desfășurat în Republica Belarus, ultima, la 29 martie, la Istanbul. La acel moment, Putin a catalogat rezultatele negocierilor ca fiind ”un progres”, dar încă din luna aprilie a declarat că dialogul a intrat în impas din cauza îndepărtării părții ucrainene de înțelegerile inițiale.

Procesul de negocieri s-a oprit defintiv în luna mai. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a indicat drept condiție pentru reluarea lui recuperarea tuturor teritoriilor pierdute după 24 februarie. El a declarat, de asemenea, că negocierile vor deveni imposibile dacă în teritoriile ucrainene controlate de Rusia vor fi organizate referendumuri. La rândul său, șeful MAE al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a spus că autoritățile de la Kiev sunt gata de dialog după victoria pe câmpul de luptă.

Consilierul șefului Biroului președinetelui Ucrianei, Mihail Podoliak, a declarat că operațiunile militare trebuie încheiate ”numai după ce Rusia va înțelege că ea nu mai poate duce războiul”. El a apreciat, de asemenea, că Moscova ”nu este cu siguranță interesată de negocieri de pace”, iar principala condiție pentru reluarea procesului de negocieri este retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării.

Kremlinul a declarat în repetate rânduri că este gata să poarte negocieri de pace cu Ucraina, dar numai dacă, în cadrul lor, se va discuta îndeplinirea condițiilor ridicate de Rusia. De asemenea, Moscova consideră imposibilă o întâlnire între președinții Rusiei și Ucrianei, atâta timp cât delegațiile de negociatori nu vor construi fundamentul acordurilor care vor fi consfințite.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 3009527