Putin nu a exclus posibilitatea de a restricționa exportul de cereale ucrainene în UE

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat, miercuri, că intenționează să discute cu liderul turc, Recep Tayyip Erdogan posibilitatea unei restricționări a exportului de cereale și alimente din Ucraina în Europa, deoarece produsele nu sunt trimise celor care au nevoie de ele, adică țărilor celor mai sărace, scrie Interfax.

”Noi am făcut totul pentru ca grâul ucrainean să fie exportat (…) Am făcut acest lucru împreună cu Turcia. Dacă excludem Turcia ca țară intermediară, practic tot grâul scos din Ucraina a fost trimis nu în cele mai sărace țări, ci în țările Uniunii Europene”, a spus el la sesiunea plenară a Forumul Economic Estic, în plină desfășurare la Vladivostok.

Putin a subliniat că prin Programul Alimentar Mondial al ONU au fost încărcate ”doar două nave din optzeci și șapte”. ”Uitați-vă la rapoarte: 86 de nave în total și doar două nave au mers în țările cele mai sărace, restul lor au plecat în țările europene. Ei bine, ce este aceasta?” a întrebat liderul rus.

”Adică cu cele două nave au fost scoase 60.000 de tone de alimente din totalul livrat de 2 milioane de tone. (…) Vreau să spun că așa cum au acționat în ultimul secol ca niște colonizatori, multe dintre țările europene tot așa continuă să acționeze și astăzi. Încă o dată au fost pur și simplu păcălite țările în curs de dezvoltare și continuă să fie înșelate”, a continuat președintele rus.

”Evident că, din păcate, cu o asemenea abordare, amploarea problemelor legate de alimente nu va face decât să crească la nivel mondial. Ceea ce poate duce la o catastrofă umanitară nemaivăzută. Poate ar fi cazul să ne gândim cum să limităm exportul de cereale și produse alimentare comerciale pe această rută? Cu siguranță mă voi consulta pe această temă cu președintele Turciei, domnul Erdogan”, a spus Putin.

La Istanbul, la 22 iulie, reprezentanții Rusiei, Ucrainei, Turciei și ONU au semnat un acord privind crearea unui coridor maritim pentru scoaterea cerealelor ucrainene din porturile Cernomorsk, Odessa și Iujnîi. Încărcătura și navele au început să fie controlate de centrul de coordonare special înființat la Istanbul.

Tot la 22 iulie și tot la Isbanbul, prim vicepremierul rus, Andrei Belousov, și secretarul general al ONU, Antonio Gutteres, au semnat un memorandum de înțelegere reciprocă în privința exporturilor de produse agricole rusești pe trei ani.

Owner

Recent Posts

Europa: risc de o nouă criză a gazelor

Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…

5 ore ago

Politolog: Biden agravează situația și merge la escaladarea conflictului

Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…

6 ore ago

FOM: 82% dintre ruși dau o înaltă apreciere muncii depuse de Putin

81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…

7 ore ago

Vučić: Numai cei anormali pot crede că avertismentele lui Putin sunt o cacealma

Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…

8 ore ago

Putin a convocat o consfătuire dedicată sistemului de rachete ”Oreșnik”

Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…

8 ore ago

Declarația președintelui Federației Ruse

La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…

o zi ago

This website uses cookies.