Amenințare la adresa securității
Printre altele, organizația a consemnat deteriorarea unității speciale de depozitare a deșeurilor radioactive și a combustibilului nuclear proaspăt. Daune au fost provocate în diferite locuri, inclusiv în apropierea reactoarelor. De asemenea, au avut de suferit sistemele de lubrifiere ale uneia dintre turbini, acoperișurile mai multor clădiri, inclusiv al garajului pentru mijloace de transport pentru transferul combustibilului nuclear uzat.
Reprezentanții Agenției au cerut încetarea atacurilor asupra stației și a împrejurimilor ei, deoarece acest lucru poate duce la deteriorarea unei instalații importante și la o eliberare nelimitată de materiale radioactive.
”AIEA recomandă ca tirurile să înceteze imediat pe platformă și în împrejurimile ei, pentru a evita deterioarea în continuare a stației și a obiectivelor care au legătură cu ea, pentru a asigura securitatea personalului de exploatare și pentru menținerea integrității fizice în vederea asigurării unei activități în deplină securitate și sigure”, se arată în document.
Zona de protecție
Pe fondul amenințării la adresa securității Centrale nucleare se propune crearea în jurul ei a unei zone de protecție. Acest lucru se poate realiza doar printr-un acord comun, se subliniază în raport. ”În acest scop este nevoie de acordul tuturor părților corespunzătoare în vederea creării unei zone de protecție a securității nucleare și de apărare în jurul Centralei nucleare”, subliniază autorii raportului.
Se precizează că, deși atacurile care nu încetează nu au dus la apariția unei situații de urgență nucleară, ele continuă să constituie o amenințare permanentă la adresa securității cu un potențial impact asupra funcțiilor critice. Ceea ce poate duce, la rândul său, la consecințe radiologice grave.
Organizarea unor coridoare de transport
AIEA a cerut, de asemenea, să fie asigurate lanțuri de aprovizionare pentru securitatea stației. În plus, trebuie garantată libera comunicare a AIEA cu toate organizațiile externe.
”AIEA recomandă ca toate părțile interesate să-și asume angajamentul și să contribuie la asigurarea unor lanțuri de aprovizionare eficiente pentru securitatea stației în orice condiții, inclusiv a unor coridoare de transport sigure”, a subliniat Agenția.
Mai mult, la finalul vizitei, specialiștii au declarat că sunt necesare exerciții pentru a perfecționa un răpspuns eficient în caz de accident. Misiunea AIEA și-a confirmat disponibilitatea de a ajuta în această chestiune.
Aflată din luna martie sub controlul militarilor ruși, Centrala nucleară Zaporojie a fost vizitată săptămâna trecută de o misiune a AIEA, în frunte cu Rafael Grossi. Reprezentanții corporației Rosatom și agajații Centralei i-au condus pe oaspeți în vizita lor și au prezentat urmele atacurilor lansate de Forțele Armate ale Ucrainei.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.