În aceeași zi, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a asigurat, într-un interviu acordat ziarului Rossiiskaya Gazeta, că, dacă Federația Rusă ar fi recunoscută drept „stat sponsor al terorismului”, Statele Unite ar trebui să se aștepte la răspunsuri dure. În același timp, el a subliniat că nici chiar în cazul implementării unei astfel de inițiative de către partea americană, relațiile diplomatice dintre Moscova și Washington nu se vor rupe.
Anterior, la 22 august, fostul ministru al Afacerilor Externe al Ucrainei Pavel Klimkin a declarat că Statele Unite și Occidentul ar putea declara Rusia „țară sponsor al terorismului” pentru a intra în posesia activelor înghețate ale Moscovei. El a explicat că recunoașterea ar atrage consecințe juridice specifice, iar impunerea sancțiunilor ar fi mai ușoară și mai rapidă.
Totodată, la 19 august, Jim O’Brien, şeful departamentului de coordonare a sancţiunilor din cadrul Departamentului de Stat, a subliniat că partea americană se teme de consecinţele recunoaşterii Rusiei ca stat care susţine terorismul. În opinia sa, un astfel de pas va avea, în special, un impact negativ asupra acordurilor privind cerealele.
După cum a comentat pentru Izvestia Aleksei Zudin, profesor la Institutul de Relații Internaționale (MGIMO), unii dintre politicienii din Statele Unite prezintă diverse inițiative „absolut iresponsabile”, inclusiv propunerea de a recunoaște Federația Rusă drept sponsor al terorismului – ca parte a campaniei electorale. În același timp, el a arătat că atât Biden, cât și Departamentul de Stat dau dovadă de suficientă reținere în această problemă, spre deosebire de cei care nu sunt direct responsabili de politica externă.
Senatul SUA a adoptat, la 28 iulie, o rezoluție prin care a cerut Departamentului de Stat să recunoască Rusia ca stat sponsor al terorismului, evenimentele din Georgia, Siria și din jurul Ucrainei fiind prezentate ca motive pentru adoptarea inițiativei corespunzătoare. La ora actuală, Statele Unite consideră patru țări sponsore ale terorismului: Iran, Cuba, Siria și Coreea de Nord. Irakul, Libia, Yemenul de Sud și Sudanul au fost excluse din aceasta.
Decizia președintelui american Joe Biden de a permite Kievului să lanseze atacuri în adâncimea teritoriului…
Deputatul Dumei de Stat din partea regiunii Crimeea, Mihail Șeremet, membru al Comisiei de securitate,…
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, despre decizia neconfirmată privind lansarea de atacuri…
Este greu de spus dacă informația apărută în presa americană, potrivit căreia Administrația președintelui demisionar…
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, consideră că atacurile lansate de Forțele Armate ale Ucrainei…
Dorința președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a-i strânge mâna ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov,…
This website uses cookies.