”În privința restricțiilor de preț: dacă vor fi introduse, pur și simplu nu vom mai livra companiilor sau țărilor care vor introduce restricții petrolul și produsele noastre petroliere, deoarece noi nu vom lucra în condiții care nu sunt de piață”, a anunțat Novak.
La mijlocul lunii iulie, o asemenea posibilitate a fost evocată de președintele Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina.
Novak a spus, de asemenea, că nu a auzit despre părerile că la embargoul asupra achizițiilor de petrol rusesc ar putea adera India și China.
Comentând punctul de vedere al Washingtonului, potrivit căruia un plafon de preț ar permite reducerea prețurilor mondiale la petrol, Novak a subliniat că introducerea unui astfel de mecanism ”va distruge piața în totalitate”.
”În opinia mea, este total absurd (introducerea unui plafon de preț, n.r.). Intervenția în mecanismele de piață ale unui domeniu atât de important cum este cel petrolier, care este crucial din punctul de vedere al asigurării securității energetice pentru întreaga lume, asemenea tentative nu vor duce decât la destabilizarea sectorului petrolier, a pieței petroliere. Pentru asta vor plăti, în primul rând, aceiași consumatori europeni, americani, care plătesc deja la prețuri ridicate”, a arătat Novak.
”Nu am auzit din partea producătorilor de petrol care participă la piață nici măcar o reacție pozitivă la această absurditate care este discutată de toți”, a constatat vicepremierul.
Comentând faptul că în decembrie intră în vigoare sancțiunile Uniunii Europene privind achizițiile de petrol rusesc, Novak a anunțat că firmele rusești ”știu despre decembrie, se pregătesc pentru acest lucru”. ”Sper că toate planurile pe care le au vor ține cont de luna decembrie. Toate planurile sunt gândite astfel încât să păstreze nivelurile actuale”, a precizat Novak.
UE a introdus embargou asupra achizițiilor de petrol rusesc pe cale maritimă începând din 5 decembrie 2022 și pentru achiziția de produse petroliere începând din 5 februarie 2023. SUA au interzis importul de petrol din Rusia încă din luna martie.
Se preconizează ca, la 2 septembrie, miniștrii de Finanțe din G7 să discute posibilitatea introducerii unui preț plafon pentru petrolul rusesc. Șeful Finanțelor americane, Janet Yellen, a avertizat cu prilejul întrevederii pe care a avut-o, la 31 august, cu omologul ei din Marea Britanie, Nadeem Zahawi, că fără un astfel de plafon, prețurile la resurse energetice vor cunoaște o creștere globală dacă cea mai mare parte a petrolului rusesc nu va fi disponibilă. Cancelarul Germaniei, Olaf Sholz, s-a declarat convins că un astfel de mecanism, trebuie convenit cu majoritatea comunității internaționale, pentru că, în caz contrar, el nu va funcționa.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.