Când ua început pregătirile pentru referendumuri, Kremlinul a pornint de la conceptul că, în funcție de situația militară, aceste consultări populare se vor putea desfășura ”într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat”, unde prin apropiat s-a subînțeles luna septembrie, iar prin îndepărtat – luna noiembrie, au explicat interlocutorii publicației RBC. Adică există un interval, ”începând cu data convențională de 11 septembrie (Ziua Unificată de vot în Rusia) ca punct de plecare și terminând cu 4-7 noiembrie”, a precizat una dintre sursele cotidianului menționat. Una dintre variante presupunea ca referendumurile să fie organizate mai întâi în DNR și LNR, după care în restul teritoriilor, a adăugat RBC.
Scenariul optimist – desfășurarea referendumurilor în septembrie – nu va fi realizat, după toate probabilitățile, au apreciat sursele RBC. Ele spun că, în prezent, este vorba despre octombrie-noiembrie. Ca una dintre posibilele date a fost indicat 4 noiembrie (Ziua Unității Naționale în Rusia). Dar nu sunt decât estimări preliminare, deoarece decizia continuă să depindă de ”situația de pe front”, au subliniat sursele RBC.
Una dintre principalele motive pentru care nu va fi realizat, după toate probabilitățile, scenariul cu referendumul în septembrie, îl constituie faptul că truplele ruse nu au ajuns, încă, la granițele administrative ale regiunii Donețk (în februarie, Rusia a recunoscut LNR și DNR în granițele administrative ale regiunilor Donețk și Lugansk în componența Ucrainei). Este adevărat că, la un moment dat, a fost discutată posibilitatea unei consultări populare în Republica Populară Donețk (DNR) înainte ca trupele ruse să iasă la granițele regiunii. Conform acestei variante, votul urma să fie stabilit după încercuirea teritoriilor din jurul localităților Kramatorsk și Slaviansk, lucru ce nu s-a întâmplat până acum.
Să organizezi referendumuri oriunde altundeva fără DNR ar fi fost ciudat, spun interlocutorii RBC: începând operațiunea militară specială din Ucraina, președintele Vladimir Putin a explicat acest lucru prin necesitatea de a-i apăra pe locuitorii din LNR și DNR.
Situația de pe front
La 29 august, agenția Reuters a anunțat că armata ucraineană (AFU) a lansat o ofensivă pe direcția Herson. La rândul său, Ministerul Apărării al Rusiei a declart că AFU a încercat o ofensivă pe trei direcții în regiunile Herson și Nikolaevsk, în timpul cărora unitățile armatei ucrainene au înregistrat pierderi importante.
Starea de spirit a locuitorilor din regiunile Herson și Zaporojie este împărțită, au declarat două surse ale RBC. La 28 august, prim adjunctul administrației prezidențiale, Serghei Kirienko, a declarat că, potrivit datelor ultimelor sondaje de opinie, intrarea în componența Rusiei este susținută de 75-77% din locuitorii regiunilor Herson și Zaporojie, cifre care cresc. În DNR și LNR, pentru aderarea la Rusia sunt gata să voteze 92% dintre persoanele intervievate.
În ceea ce privește regiunea Harkov, așa cum declară patru interlocutori apropiați Kremlinului, raționamentul adminsitrației prezidențiale este următorul: ”Este ilogic să organizeze un referendum fără a deține controlul asupra Harkovului”.
Adânciți în agendă
Kremlinul se pregătește pentru referendumuri de mai multe luni: în teritoriile aflate sub control au fost formate comisii electorale, și-au început activitatea specialiștii în tehnologii politice. În funcții de conducere au fost numiți nativi din Rusia.
Pregătirile au început de mult, pentru ca atunci când se va da ”undă verde de sus”, votul să poată fi stabilit și desfășurat cât mai rapid posibil – în următoarelele două săptămâni, au explicat două surse aproapiate de administrația prezidențială. S-a decis că votul poate avea loc nu doar la nivel local, ci în toate taberele pentru refugiați de pe teritoriul Rusiei, au precizat ambii interlocutori ai RBC.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.