”Încălzirea climei afectează o serie de regiuni ale Pământului, dar ușurează treburile Moscovei, care vede cum producția ei de cereale crește… În Rusia, agricultura respiră a sănătate, iar anul acesta exportul de grâu va fi un record”, scrie autorul articolului.
Rampini precizează că vânzarea de cereale nu intră sub incidența sancțiunilor. Prin urmare, o lume întreagă poate beneficia fără opreliști de producția de cereale rusești. În opinia autorului, acesta este ”triumful secret” al președintelui Putin, pe care cei care-l acuză pe șeful statului rus de crime odioase îl recunosc cu foarte mare neplăcere.
Comentatorul constată, totodată, că sub Putin, producția agricolă a cunoscut, în Rusia, o renaștere impresionantă. Începând din anul 2000 până în 2018, exporturile de produse agricole din Rusia în restul lumii a crescut de 16 ori.
”Sub Putin, Rusia a revenit o superputere agricolă, așa cum a fost sub domnia împărătesei Ecaterina cea Mare, la sfârșitul secolului al 18-lea. Astăzi, Rusia produce mai mult grâu decât Statele Unite. Aceste două țări se află pe locurile trei și, respectiv, patru în lume, cu 85,9 milioane de tone în Rusia și 49,7 milioane tone în SUA”, se subliniază în articolul din Corriere della Sera.
Primele locuri ale acestui clasament sunt ocupate de China, cu 134 milioane tone și India, cu 108 milioane. Dar aceste state au și populație mai mare – până la 1,4 miliarde fiecare. Îată de ce, ele sunt obligate să direcționeze o mare parte a producției lor agricole pentru necesarul intern, în timp ce Rusia și SUA nu au astfel de probleme – oportunitățile lor de export sunt mult mai mari.
”Veștile bune care sunt pe placul lui Putin, dar pe care Occidentul este înclinat să le ignore, se referă la influența schimbărilor climatice asupra agriculturii. La mare modă în Occident, mișcarea apocaliptică de apărare a mediului înconjurător tinde să pună scăderea producției agricole pe seama creșterilor de temperatură. Ei nu se sfiesc să descrie cele mai catastrofale scenarii ale penuriei de alimente. Dar în prognozele oamenilor de știință pe baza cărora se formează consensul predominant la ONU, nu există așa ceva. Schimbările climatice afectează unele regiuni ale lumii și sunt o binefacere pentru altele. Alături de Canada și de țările scandinave, Rusia se află în tabăra învingătorilor”, scrie Corriere della Sera.
Putin este la curent cu ceea ce se întâmplă. Încă din 2003 al a declarat că pentru o țară ca Rusia, creșterea temperaturilor cu 2-3 grade ar fi un lucru bun, pentru că nu se va mai cheltui atât pe haine de blană, dar vor crește recoltele de cereale. Într-adevăr, schimbările climatice pot adăuga în Siberia mai mult teren arabil decât în SUA. Unii experți americani sunt de părere că Rusia se află într-o poziție optimă pentru a trage foloasele de pe urma schimbările climatice și nu doar din punctul de vedere al agriculturii. Încălzirea Siberiei, spre exemplu, i-ar putea provoca pe fermieri să se mute acolo.
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.