Într-un articol publicat în Foreign Affairs, cele două semnatare ale materialului precizează că poziția Rusiei este că Statele Unite și alte țări occidentale duc un război-proxy în Ucraina. În opinia lor, Papa este de acord cu această părere. Astfel de convingeri au câștigat numeroși susținători, de la remarcabili oameni de știință, la Suveranul Pontif, pentru care, potrivit spuselor sale, conflictul din Ucraina a fost, probabil, provocat într-un fel sau altul.
În același timp, politicienii occidentali continuă să se certe în legătură cu vina ce revine NATO pentru escaladarea situației din Ucraina. Autoarele articolului subliniază că orice pas al Kievului în direcția Occidentului – aderarea la NATO, UE sau relații bilaterale cu SUA – ar fi ”o insultă adusă istoriei și demnității Rusiei”.
Francisc, despre Daria Dughina: O victimă nevinovată a războiului
Comentând, la 24 august, asasinarea jurnalistei Daria Dughina nu departe de Moscova, Papa Francisc a spus că este una dintre victimele nevinovate ucise din cauza războiului. ”Mă gândesc la biata tânără aruncată în aer de o bombă pusă sub scaunul autoturismului, în Moscova”, a declarat Suveranul Pontif, exprimând, de asemenea, condoleanțe pentru moartea Dariei.
Ulterior, ambasadorul Ucrainei la Vatican, Andrei Iuraș, l-a criticat pe Papă pentru cuvintele lui despre jurnalista rusă și a afirmat că poziția Suvernului Pontif l-a ”dezamăgit”. ”Nu poți să folosești aceleași categorii de termeni când vorbești despre agresor și victimă, despre violator și cel violat; cum îl poți numi pe unul dintre ideologii imperialismului rus o victimă nevinovată?”, a obiectat el.
În replică, reprezentanta oficială a MAE rus, Maria Zaharova, a comparat reacția lui Uraș la cuvintele Papei Francisc cu basmul lui Aleksandr Pușkin. ”Amintește de ”Povestea peștișorului de aur”, a declarat ea, citând partea finală a operei.
Papa Francisc, nemulțumit de Zelenski
Jurnalistul Marco Politi a declarat că Papa Francisc este nemulțumit de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski din cauza presiunii pe care acesta o exercită în privința susținerii Kievului. Potrivit lui Politi, Zelenski continuă să îl preseze pe Francisc, încercând să-l determine să vină la Kiev, dar Papa nu vrea să viziteze capitala ucraineană, fără a poposi la Moscova. O luptă de culise care se duce deja de câteva luni.
Papa Francisc și-a anunțat intenția de a vizita Rusia după deplasarea în Canada încă din luna iulie. La acea dată, el a spus că întâlnirea cu președintele Vladimir Putin ”va contribui la cauza păcii”. Purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, a că încă să nu s-a ajuns la nici o înțelegere concretă.
În iunie, Papa Francisc a estimat că actualul conflict din Ucraina putea fi provocat și a îndemnat să se renunțe la a împărți pe oameni în ”buni și răi”. ”Unii mi-ar putea spune că sunt pentru președintele Rusiei, Vladimir Putin. Dar nu este așa. Ar fi un mod simplist și greșit de a afirma așa ceva”, a adăugat, atunci, Suveranul Pontif.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.