Medvedev a amintit că Ucraina a refuzat un tratat cu Rusia
24/08Cum a reușit ucigașa Dariei Dughina să treacă neobservată
24/08Corneliu Vlad: Focarul ucrainean riscă să redeschidă răni dureroase ale istoriei recente
Corneliu VLAD
Mult disputata fâșie continentală care coboară pe meridian de la Baltica la Marea Neagră și-a găsit un trist renume în textul unui ziarist francez din interbelic, Marcel Deat, care s-a întrebat retoric, dar justificat: „Să luptăm alături de prietenii noștri polonezi pentru apărarea comună a teritoriilor noastre, a proprietății noastre, a libertăților noastre”, a scris Déat. „Este o perspectivă pe care o putem imagina cu curaj, dacă ar trebui să contribuie la menținerea păcii. Dar să mor pentru Danzig, nu!” („Mais mourir pour Dantzig, non!”).
El se referea la ultimatumurile lui Hitler care solicita Poloniei să cedeze Reichului teritorii în această regiune mereu frământată dintre Germania și Rusia, la poziția șovăielnică a altor mari puteri europene și la iminența unei noi conflagrații mondiale.
La o scara infinit mai redusă (este de sperat), apetiturile și disputele teritoriale în acest areal al Europei Centrale reizbucnesc.
Iar Adam Glapiński, președintele Băncii Centrale a Poloniei, a provocat o controversă publică aprinsă. El susține că Germania intenționează să reocupe teritoriile pierdute în fața Poloniei după sfârșitul celui de-al doilea război mondial.
De multă vreme, susține el, „interesele naționale de bază” ale Germaniei presupun „fuziunea statelor germane sau absorbția practic a RDG, adică a fostei zone de ocupație sovietică, și recâștigarea unei părti din fostele lor terenuri, care se află acum în granițele Poloniei”.
Iar, prin “compensație”, adaugă comentatorii politici, Polonia ar urma să înglobeze teritorii care istoricește au aparținut și Poloniei (de subliniat: și, dar nu întotdeauna numai ei). Teritorii aflate acum în componența Ucrainei.
Mai mult, bancherul central polonez acuză Germania că dorește să subordoneze „întreaga centură de țări dintre Germania și Rusia” aparent prin intermediul Uniunii Europene.
Și astfel s-ar deschide o infernală cutie a Pandorei care ar implica în mod direct Germania, Polonia, Ucraina și Rusia, adică toate statele mari din Europa Centrala, dar cu vaste extensii dincolo de ea.
În mod obligatoriu, în conflict va fi atrasa și Uniunea Europeană, care și așa este în relații critice fără precedent cu un stat membru al ei, Polonia, căci șeful Băncii Centrale îl acuză pe Donald Tusk, acum lider al opoziției în țară, că a colaborat cu autoritățile de la Bruxelles și Berlin în încercarea de a aduce Polonia într-un construct al Statelor Unite ale Europei. „Probabil i s-a promis că va primi șefia Comisiei Europene pentru sprijinirea proiectului superstat”, susține Glapiński, spunând că probabil că Tusk va abandona moneda Poloniei, zlotul, în favoarea euro dacă ar dobândi puterea.
De la reunificarea Germaniei în 1990, obiectivul strategic al Berlinului este „a-și recâștiga într-o anumită formă fostele terenuri, care se află acum în granițele poloneze, și să subordoneze întreaga centură de țări dintre Germania și Rusia”, a spus Glapiński.
“Totul face parte dintr-un plan mai amplu al Berlinului de a exercita controlul asupra continentului”, a avertizat Glapińsk,.
„Dacă Comisia Europeană încearcă să ne împingă spre zid, nu vom avea de ales decât să scoatem toate tunurile din arsenalul nostru și să deschidem focul”, a declarat și liderul partidului Lege și Justiție, Jarosław Kaczyński și, a continuat el, țara sa nu se va sfii să adopte o abordare „dinte pentru dinte” pentru a lupta împotriva blocului din care face parte în prezent.
Autoritățile poloneze suspectează Germania că intenționează să recupereze ”cadoul” făcut Varșoviei de liderul sovietic Iosif Stalin, scrie comentatorul agenției RIA Novosti, Piotr Akopov.
Este vorba despre teritoriile Sileziei, Pomeraniei, Brandenburgului și Prusiei, care au trecut în componența Poloniei după al doilea război mondial.
”Polonezii își doresc tare mult să obțină compensații de sute de miliarde de euro pentru al doilea război mondial, uitând parcă faptul că o treime din actualul teritoriu al Poloniei reprezintă foste pământuri germane, dăruite de Stalin după al Doilea Război Mondial”, amintește autorul articolului.
Anterior, și seful Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narâşkin, a semnalat intențiile Varsoviei de recuperare a teritoriilor în discuție.
Serghei Narâşkin a declarat că dispune de informaţii operative potrivit cărora Statele Unite şi Polonia ar actiona pentru a restabili controlul polonez asupra unei părţi din vestul Ucrainei.
„Conform datelor operative primite de SVR, Washingtonul şi Varşovia lucrează la planuri privind stabilirea unui control militar şi politic strâns al Poloniei asupra posesiunilor sale istorice din Ucraina”, susţine Narâşkin.
Polonia a guvernat în diferite perioade în trecut, cel mai recent între cele două războaie mondiale, unele teritorii care acum fac parte din Ucraina . Vestul Ucrainei, inclusiv oraşul Liov (Lvov), a revenit Uniunii Sovietice la sfârşitul celui de-al doilea război mondial.
SVR susţine că SUA ar discuta cu Polonia un plan potrivit căruia forţe poloneze de „menţinere a păcii”, fără mandat NATO, ar urma să intre în zone din vestul Ucrainei, desi riscul unei confruntări cu forţele ruse este redus.
Senatorul rus Andrei Klimov declara şi el că Polonia ar intenţiona să preia controlul asupra unei părţi a Ucrainei.
În sfârșit, Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, apreciază că Ucraina se îndreaptă spre fărâmiţarea ei în mai multe state, ca urmare a planurilor SUA de a folosi Kievul pentru a submina Rusia.