”Au fost deteriorate o serie de obiective civile”. Ministerul rus al Apărării a anunțat o diversiune la depozitul militar din Djankoi, Crimeea
17/08Daily Express: Occidentul este speriat de perspectiva ca arme rusești să fie livrate aliaților Moscovei
17/08Bloomberg: Europa renunță la Ucraina pe fondul scumpirii vieții
Problemele legate de creșterea costului vieții încep să-i îngrijoreze pe europenii de rând mai mult decât susținerea Ucrainei, scrie agenția Bloomberg într-un material publicat marți, relatează Izvestia.
”Europenii pun pe primul loc creșterea prețurilor la produse alimentare și energie electrică. Temerile privind criza ucraineană trec în plan secund”, susțin autorii materialului.
În opinia lor, situația nu se va îmbunătăți în viitorul apropiat, iar Europa se așteaptă la o iarnă sumbră. Pe măsură ce anotimpul rece se apropie determinarea și unitatea Occidentului în a susține Ucraina vor slăbi și mai mult.
Într-un alt material publicat anterior, Bloomberg aprecia că probabilitatea ca zona euro să intre în recesiune a crescut la 60%. Asta în condițiile în care, încă din luna iulie, experții estimau această probabilitate la 45%, iar în februarie, la numai 20%. Se precizează, de asemenea, că inflația în zona euro va atinge, în 2022, aproximativ 8%, de patru ori mai mare decât prognoza Băncii Centrale Europene.
Înrăutățirea situației economice are loc pe fondul problemelor apărute cu livrările de energie electrică din Rusia și cu seceta dintr-o serie de țări europene. Bloomberg subliniază că prima va avea de suferit Germania, a cărei economie va intra în stagnare în acest trimestru.
Anterior, la 14 august, comentatorul ziarului The Guardian, Simon Tisdall, a scris că Europa este tot mai preocupată de creșterea prețurilor la alimente și electricitate. În aceste condiții, Uniunea Europeană ar putea forța Ucraina să semneze un armistițiu cu Rusia, pentru a reduce impactul consecințelor economice ale sancțiunilor. Jurnalistul este de părere că țările Occidentului pot da o lovitură în spate Ucrainei încă în această iarnă, refuzând să o mai susțină.
Țările Occidentului au introdus câteva pachete de sancțiuni împotriva Rusiei și au decis, de asemenea, să reducă dependența de resursele energetice rusești pe fondul operațiunii speciale a Rusiei de apărare a Donbassului, care a început la 24 februarie. Dar totul a provocat deja probleme economice în Europa, cu o creștere drastică a prețurilor la carburanți și alimente.
Încă din luna aprilie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a constatat, că refuzul unor țări de a colabora normal cu Rusie, de a renunța la o parte din resursele energetice rusești a lovit deja țările occidentale. Potrivit spuselor sale, pentru aceste state inflația are un caracter absolut fără precedent.