Procurorul General al Rusiei: Luptătorii batalionului ”Azov” au participat la torturi și crime
09/08CNN: Locuitorii Ucrainei fug în masă în teritoriul eliberat de Rusia
09/08Ambasada Rusiei în SUA a cerut să înceteze acuzațiile rusofobe de atac asupra Centralei nucleare de la Zaporojie
Ambasada Rusiei în SUA a răspuns la acuzațiile de atac împotriva Centralei nucleare de la Zaporojie și a îndemnat partea americană să pună capăt invențiilor rusofobe legate de această situație. O declarație în acest sens a fost publicată pe canalul Ambasadei de pe rețeaua Telegram, precizează Lenta.ru.
Potrivit diplomaților ruși, mass-media americane au declanșat o adevărată campanie de dezinformare, cu scopul de a atribui Rusiei responsabilitatea pentru situația creată în jurul Centralei nucleare de la Zaporojie. ”Situația reală este exact pe dos”, au precizat ei. Astfel, potrivit informațiilor Centrulului rus de coordonare interdepartamentală a răspunsului umanitar, militarii ucraineni au lansat, la 5 august, asupra teritoriul centralei obuze de artilerie*.
Ambasada a adăugat că această situație nu este prima provocare pe care partea ucraineană o lansează în privința unor obiective periculoase. Reprezentanța diplomatică a îndemnat ONU și AIEA să condamne acțiunile Kievului și să adopte măsuri pentru a preveni acțiuni de provocare la obiective ucrainene ce constituie pericol de radiații.
Vineri, 5 august, Forțele Armate ale Ucrainei au lansat de cel puțin două ori atacuri cu artilerie asupra Centralei nucleare de la Zaporojie, aflata sub controlul Forțelor Armate ale Rusiei. Informația privind atacul a fost confirmată de Ministerul Apărării al Rusiei. După cele întâmplate, orașul a fost parțial privat de alimentare cu energie electrică. O parte a unității energetic 3 a fost scoasă din funcțiune și a fost redusă capacitatea de producție a unității 4.
Ulterior, administrația orașului Energodar a anunțat că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 7 august, Centrala a fost atacată cu sistemul de foc în slavă ”Uragan”. Racheta a explodat când se apropia de blocurile energetice și a eliberat elemente de fragmentare. Ca urmare, au fost afectate construcții administrative și zona adiacentă instalației de depozitare uscată a combustibilului nuclear uzat. ”Important de subliniat este faptul că de la locul unde au căzut elementele de fragmentare și motorul rachetei nu erau mai mult de 400 de metri până la blocul energetic în sine”, a precizat administrația.
Autoritățile de la Energodar au avertizat că dacă atacurile asupra Centralei de la Zaporojie vor continua, primele care vor avea de suferit vor fi teritoriile controlate de regimul de la Kiev. S-a explicat că acest lucru se va întâmpla din cauza rozei vânturilor, care, în cazul în care Centrala va fi avariată, va împrăștia particule periculoase de radiații în întrega regiune. În zona de catastrofă tehnogenă și de contaminare radiactivă vor intra, în primul rând, orașe precum Nikopol, Zaporojie, Krivoi Rog. În plus, va avea de suferit o mare parte din regiunile vestice ale Ucrainei.
Atacurile asupra Centralei, considerate act de terorism nuclear
Șeful Centrului Național de Gestionare a Apărării Rusiei, general-colonelul Mihail Mizințev, a declarat că Ministerul Apărării al Rusiei consideră atacul asupra Centralei nucleare de la Zaporojie un act de terorism nuclear. În acest sens, el a evocat Convenția internațională din 13 aprilie 2005, adoptată printr-o rezoluție a ONU. Potrivit lui Mizințev, grație acțiunilor corecte și eficiente ale militarilor ruși infrastructura de importanță critică a Centralei nu a fost afectată.
Igor Vișevețki, directorul adjunct al Departamentului pentru neproliferare și control al armelor din cadrul MAE rus, a subliniat că atacurile asupra Centralei lansate de Forțele Ucrainene duc la o catastrofă similară celei de la Cernobîl. El a explicat că militarii ruși au intrat acolo pentru că astfel de obiective nu pot fi protejate în totalitate. Diplomatul a amintit că, în ultimul timp, partea ucraineană se ocupă de provocări periculoase.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a catalogat atacurile de la Centrala nucleară de la Zaporojie drept un act singucigaș. ”Și eu sper că aceste atacuri vor înceta”, a adăugat el. Potrivit precizărilor sale, ONU susține AIEA în eforturile acesteia de a crea condiții stabile la Centrală și speră că reprezentanții agenției vor putea primi acces la Centrala de la Zaporojie.