Ministerul rus al Apărării suspectează SUA de implicare în crearea COVID-19
05/08Newsweek: Europa nu va susține la nesfârșit SUA în presiunile lor asupra Rusiei
05/08Banca Centrală a Rusiei a anunțat măsuri suplimentare de reducere a operațiunilor în dolari și euro
Banca Rusiei intenționează să accelereze ”devalutizarea” și să introducă măsuri suplimentare de reducere a operațiunilor băncilor în dolari și euro, se arată într-un comunicat al autorității de reglementare, informează Rossiiskaia gazeta.
Se precizează că blocarea activelor ruse de către statele neprietenoase, precum și restricțiile operaționale de efectuare a plăților în principalele valute mondiale de rezervă creează riscuri pentru cetățeni și mediul de afaceri când utilizează dolari americani și euro.
”Banca Rusiei va contribui la accelerarea procesului firesc de ”devalutizare” și va introduce măsuri suplimentare, chemate să reducă operațiunile bancare în aceste monede. În paralel, autoritatea de reglementare intenționează să rezolve problemele legate de blocarea activelor”, se menționează în comunicat.
Banca precizează că o condiție importantă pentru dezvoltarea pieței financiare o constituie dezvăluirea informațiilor, motiv pentru care autoritatea de reglementare propune participanților din piață să fie reluată publicarea rapoartelor financiare. ”Banca Rusiei va crea condiții pentru dezvoltarea unor indicatori financiari și comerciali naționali , care să fie folosiți când sunt încheiate tranzacții și pentru analiza pieței”, a precizat Banca Centrală.
Banca Rusiei a formulat și o serie de propuneri concrete, care vor fi prezentate spre dezbatere. Astfel autoritatea de reglementare propune Guvernului ca, prin directive, să permită companiilor de stat să convertească valuta țărilor neprietenoase pe care au acumulat-o în alte valute.
În plus, Banca Centrală propune liberalizarea la maxim a reglementărilor valutare atât pentru rezidenții, cât și pentru nerezidenții din Rusia. Este vorba, în special, despre atenuarea la maxim a responsabilității administrative pentru încălcări ale legislației valutare legate de instituirea de sancțiuni.
În total, raportul ”Piața financiară: noi obiective în actualele condiții” cuprinde 14 capitole. Termenul până la care pot fi depuse observații și propuneri este de 1 septembrie.
Potrivit prim-vicepreședintelui Băncii Rusiei, Vladimir Cistiuhin, se impune elaborarea unor soluții sistemice, care să ajute jucătorii din piață să se adapteze la noua realitate.
”La elaborarea documentului am ținut cont de factori care vor avea impact într-un orizont mediu și lung de timp”, a subliniat reprezentantul Băncii Rusiei.