Categories: Context

Corneliu Vlad: Moscova explică de ce continuă ofensiva din Ucraina

Corneliu VLAD

De ce continuă operațiunea militară specială a Rusiei în Ucraina, de ce armata rusă controlează tot mai multe parti ale teritoriului, se întreabă lumea. Publicul occidental pare nedumerit iar mass-media corporatistă nu poate sau nu vrea să lămurească intențiile declarate ale Rusiei de a prelua controlul asupra mai multor teritorii ucrainene, dincolo de regiunile Donețk și Lugansk.

Moscova își declară însă deschis planurile pentru perioada imediat următoare. Ele sunt aceleași care au fost anunțate de la începutul operațiunii militare speciale: după asigurarea protecției populației de origine rusă din Donbass, demilitarizare și denazificare a Ucrainei.

Primul obiectiv a fost aproape îndeplinit. Iar ministrul rus de externe Serghei Lavrov detaliază în clar ce urmează: „Acum geografia este diferită. Departe de a fi doar Donețk și Lugansk, este vorba și de regiunile Herson și Zaporojie, și de o serie de alte teritorii.”

De ce? Pentru că, explică ministrul, rachetele HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems), pe care SUA au început să le livreze Kievului sunt tipul de „armă care va reprezenta o amenințare directă pentru teritoriul nostru și teritoriile care și-au declarat independența (Donețk și Lugansk).” Altfel spus, acum operatiunile se concentrează pe dezarmarea Ucrainei, adică al doilea obiectiv fixat.

HIMARS-urile furnizate Ucrainei au o rază de acțiune de până la 80 km, adică la distanță scurtă de Crimeea, despre care Kievul (și SUA) insistă că din punct de vedere legal face încă parte din Ucraina. Totul depinde de „geografie”.

La doar câteva ore după difuzarea interviului cu Lavrov, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat că SUA vor da Ucrainei încă patru HIMARS, ridicând totalul la 16. Austin s-a lăudat că HIMARS a „făcut deja o diferență pe câmpul de luptă”.

Dar pe ce câmp de luptă? – se întreabă Ray McGovern, fost analist CIA timp de 27 de ani și informator pentru buletinul President Daily Brief.

Președintele Putin și ministrul Lavrov nu-și fac iluzii că numitul „câmp de luptă” mai larg și strategic ar include Rusia. Chiar dacă același Lloyd Austin a comis-o în urmă cu trei luni: “Unul dintre obiectivele SUA în Ucraina este să vadă o Rusie slăbită… SUA sunt gata să mute cerul și pământul pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul împotriva Rusiei.” Iar consilierii lui Biden anticipează războiul proxy în Ucraina, cel puțin până în noiembrie, când au loc alegerile de la jumătatea termenului din SUA. Și democrații “nu vor să pară leneși” în confruntarea cu Rusia, spune analistul CIA. Drept care, continuă el, “factorii de decizie din SUA merg într-o veselie cu livrările de sistemele HIMARS către Ucraina”.

O fi “bine pentru afaceri și profit, dar e cu adevărat supărătoare puțina lor înțelegere a marii mize implicate”, continuă analistul american, căci Rusia consideră comportamentul SUA/NATO în Ucraina o amenințare existențială, una pe care Rusia este hotărâtă să o elimine și poate să o facă.

Așadar, cu cât mai multe HIMARS-uri în Ucraina, cu atât mai profundă, mult dincolo de Donbass, ofensiva rusă. O impune dictatura „geografiei”, precizează analistul CIA. În opinia lui Ray McGovern, “acest lucru oferă Kremlinului un stimulent considerabil să învingă ceea ce a mai rămas din armata ucraineană și să se deplaseze spre vest, preluând controlul asupra Odessei și îndreptându-se spre R. Moldova, la momentul potrivit. Până în octombrie lucrurile ar putea deveni destul de periculoase destul de repede.”

Într-o corespondență din Kiev pentru “New York Times”, Andrew E. Kramer remarcă euforia produsă de HIMARS-uri în rândurile liderilor ucraineni : „ Mesajul lor către lume nu s-a schimbat: putem câștiga, strategia noastră funcționează, chiar dacă încet. Numai să vină armele.” Dar după alte câteva paragrafe, Kramer se dezumflă: “Întrebarea e dacă armamentul care sosește acum în Ucraina poate într-adevăr să dea înapoi armata rusă. Întrebare care a devenit o necunoscută esențială în război”.

Iar riscul ca escaladarea „acțiune-contraacțiune” să scape de sub control până în toamnă, sporește continuu.

 

Owner

Recent Posts

The Guardian: Trump va negocia cu Kievul în condițiile lui Putin

Este posibil ca președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, să accepte negocieri privind Ucraina…

6 ore ago

Karaganov: Trump înțelege că vor să-l înfunde

Trump este un om rațional și înțelege că Administrația demisionară a lui Biden vrea să-l…

8 ore ago

Medvedev: ”Oreșnik” va provoca Europei daune inacceptabile

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a avertizat Europa în legătură cu susținerea…

11 ore ago

Escaladarea escalatoarelor

Cum a reacționat Occidentul la utilizarea de către Rusia a unei noi rachete balistice La…

16 ore ago

Peskov: Nu există libertate de exprimare în Occident, evenimentele din ultimii ani o demonstrează

În Occident nu există libertatea de exprimare, articolele din ultimii ani apărute în publicațiile străine…

17 ore ago

Fostul ofițer american Bennett, care i-a cerut lui Putin cetățenie rusă, a murit subit

Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…

o zi ago

This website uses cookies.