Ziua Marinei Militare a Rusiei se va desfășura la Sankt-Petersburg și alte orașe din țară. Principala parada navală poate fi urmărită ÎN DIRECT
31/07Fostul comandant al regimentului ”Azov”, Bilețki, a anunțat că începe să-i vâneze pe cei vinovați de atacul împotriva prizonierilor de la Elenovka
31/07Putin a promulgat Doctrina Maritimă și Statutul Naval al Marinei Militare Ruse
Președintele Vladimir Putin a promulgat Statutul Naval al Marinei Militare și Doctrina Maritimă a țării, a anunțat serviciul de presă al Kremlinului.
„Să recunoască drept nevalidă Doctrina Maritimă a Federației Ruse, aprobată de Președintele Federației Ruse la 17 iunie 2015”, se arată în document.
Prevederile principial noi ale Doctrinei Maritime se referă la pregătirile legate de mobilizare și la capacitatea statului de a realiza în mod organizat mobilizarea, documentul fiind adoptat în contextul „războiului hibrid total al Occidentului colectiv” împotriva Rusiei, al operațiunii speciale din Ucraina și al sancțiunilor.
În discursul său de la parada navală de Ziua Marinei, din Kronstadt, Vladimir Putin a menționat: ”De asemenea, a fost aprobată o nouă Doctrină Maritimă rusă. Am conturat în mod deschis granițele și zonele intereselor naționale ale Rusiei… Este vorba, în primul rând, despre apele noastre Arctice, despre apele Mărilor Neagră, Ohotsk și Bering. Ne vom asigura cu fermitate protecția și securitatea prin toate mijloacele”, a spus președintele.
Noua Doctrină Maritimă Rusă precizează că principalele amenințări la adresa securității naționale a Rusiei în Oceanul Mondial sunt cursul SUA pentru dominație, activitatea sporită a NATO, precum și revendicările teritoriale formulate la adresa Federației Ruse de o serie de state.
„Principalele provocări și amenințări la adresa securității naționale și a dezvoltării sustenabile a Federației Ruse legate de Oceanul Mondial sunt: cursul strategic al SUA pentru dominația în Oceanul Mondial și influența lor globală asupra dezvoltării proceselor internaționale, inclusiv a celor legate de utilizarea comunicațiilor de transport și a resurselor energetice ale Oceanului Mondial”, se afirmă în document.
În plus, printre amenințări se numără înaintarea infrastructurii militare a NATO spre granițele Rusiei și creșterea numărului de exerciții ale alianței în apele mărilor adiacente teritoriului Rusiei.
Printre astfel de amenințări sunt menționate și încercările unui număr de țări de a schimba regimurile juridice ale spațiilor și strâmtorilor maritime în interesul propriilor obiective geopolitice.
Doctrina Maritimă a fost adoptată în Rusia în 2001; în vara anului 2015, Putin a modificat-o din cauza „extinderii NATO” spre est și reunificării cu Crimeea. Viceprim-ministrul de atunci, Dmitri Rogozin, a subliniat că noul text reflectă situația în schimbare din lume și întărirea Rusiei ca putere maritimă.