Se menționează, de asemenea, că zborurile pe Lună ale astronauților NASA sunt planificate în cadrul programului Artemis și vor fi îndeplinite de echipaje formate din patru oameni îmbarcate pe nava ”Orion”, ce-ar urma să fie plasată pe orbită cu ajutorul unei rachete super grea Space Launch System.
”Estimările preliminare privind costurile unei astfel de lansări se ridică la aproximativ 4 miliarde de dolari. Calculele arată însă că o misiune similară de zbor cu patru oameni la bordul navei de transport pilotate ”Oriol” (în curs de testare la sol), plasată în spațiu cu ajutorul rachetei din categoria super grea ”Enisei” (proiectul a fost dezvoltat) oferă posibilitatea rezolvării acestui obiectiv cu un buget de patru ori mai mic”, a menționat Institutul.
După cum au precizat cei de la ”Agat”, un asemenea indicator a fost obținut printr-o valorificare mai eficientă a programelor sovietice și a proiectului inițial, bazat pe considerente economice.
”Trebuie subliniat faptul că proiecte de o asemenea anvergură este oportun să fie transpuse în practică în cooperare cu mai multe țări, astfel încât să fie folosite cele mai bune idei și soluții tehnice, iar cheltuielile să fie împărțite între participanți”, au adăugat surse din cadrul organizației.
Nava spațială cu echipaj uman ”Oriol” (înainte se numea Federația) este realizată în cadrul Programului lunar al Rusiei, testarea ei urmând să demareze în cursul acestui an. Prima lansare cu racheta ”Angara-A5” de pe cosmodromul Vostocinîi este planificată pentru aprilie – iunie 2024, zbor ce nu presupune joncțiunea cu Stația Spațială Internațională (ISS). Pentru 2024 este programat al doilea zbor, tot fără cosmonauți la bord și cu o cuplare ulterioară la ISS. În 2025 ar putea avea loc primul zbor cu echipaj uman, dar nu se cunoaște destinația, având în vedere că, după 2024, Rusia se va retrage din proiectul ISS.
La sfârșitul lunii aprilie, Dmitri Rogozin, pe atunci șef al Roskosmos, a declarat pentru agenția TASS că proiectul unei rachete-purtătoare din categoria super-grea ar putea fi realizat de Roskosmov după 2030. În decembrie 2020, același Rogozin preciza că o asemenea rachetă trebuie dezvoltată, în Rusia, pe baza unor noi soluții tehnice. Ulterior, Consiliul pentru Spațiul cosmic al Academiei de Știință a Rusiei a recomandat conducerii Academiei de Științe și Roskosmosului să se adreseze președintelui Vladimir Putin în vederea modificării termenelor pentru crearea unui complex de rachete din clasa super-grea. În decizie se precizează că proiectul ar trebui să se concentreze pe dezvoltarea celor mai avansate, mai de perspectivă tehnologii, care să se justifice din punct de vedere economic.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.