Ministerul rus al Apărării: Îmbrăcați în uniforme militare rusești, soldații ucraineni au jefuit locuințe private din Slaviansk
22/07Șeful adjunct al Administrației regiunii Herson a cerut ca Zelenski să fie judecat
22/07Ungaria a cerut Rusiei cantități suplimentare de gaze naturale
Ungaria vrea să cumpere din Rusia cantități suplimentare de gaze, a anunțat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, relatează RIA Novosti și Interfax.
”Colegii noștri au anunțat că guvernul Ungariei este interesat să cumpere cantități suplimentare de gaze în cursul acestui an. Această solicitare va fi imediat raportată și analizată”, a spus șeful dimplomației ruse după o întrevedere cu omologul său de la Budapesta, Peter Szijjarto.
”Cooperarea practică este, desigur, împiedicată de politica rusofobă promovată pe față de Washington și de Uniunea Europeană, politică ce presupune sporirea nestăvilită a sancțiunilor, fără o analiză la rece a consecințelor chiar pentru țările care le introduc, dar, desigur, noi nu suntem interesați ca astfel de lucruri să împiedice colaborarea noastră. Vom căuta și găsi soluțiile care fac cooperarea noastră în toate domeniile independentă de asemenea tipuri de capricii și încercări de pedepsire, ca să spunem așa”, a declarat Lavrov, citat de Interfax.
La rândul său, Szijjarto a precizat că Budapesta intenționează să cumpere din Rusia un volum suplimentar de 700 milioane metri cubi de gaze pe rutele de sud și nord.
Potrivit ministrului ungar, ”ne place sau nu ne place, vrem noi sau nu vrem, dar vedem clar: fără sursele din Rusia este imposibil să cumperi un plus de 700 milioane de metri cubi”. ”Poți să visezi, poți să sufli în tot felul de ”baloane”, dar realitatea fizică rămâne realitate fizică. Fără sursele rusești, Europa pur și simplu nu poate cumpăra un asemenea volum suplimentar de gaze. De aceea, noi în Ungaria am luat toate măsurile necesare pentru a putea primi o astfel de cantitate suplimentară de gaze pe ruta sudică, prin interconectorul aflat la granița dintre Slovacia și Austria, adică zilnic noi putem primi 20 de milioane de metri cubi”, a explicat ministrul ungar.
El a anunțat, de asemenea, că Ungaria ”pompează sistematic gaze în depozitele subterane de gaze” și că, până în prezent, au fost pompate deja 27,3%, în condițiile în care, în Europa, această proporție procentuală este de numai 13%.
”În vremuri normale, acest lucru ar fi fost suficient, ne-ar fi oferit o siguranță suficientă. Dar știm că trăim vremuri nu tocmai normale, motiv pentru care trebuie să garantăm alimentarea cu energie a țării noastre”, a subliniat ministrul ungar de Externe.
Săptămâna trecută, Guvernul Ungariei a anunțat stare de urgență în sectorul energetic. Șeful cancelariei prim-ministrului, Gergely Guyas, a spus că, în ultimul timp, ”prețurile afișează o creștere cumplită”: într-un an, prețul energiei a crescut de mai bine de cinci ori, iar cel am gazelor de peste șase ori, ”evoluție căreia nu i se întrevede sfârșitul, deoarece prețurile la gaz stabilesc zilnic noi recorduri”.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că politica măsurilor restrictive împotriva Rusiei nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor, economia Europei ”s-a împușcat singură în plămâni și acum se sufocă”.
După ce Rusia a început operațiunea specială în Ucraina, Occidentul a intensificat presiunea asupra Moscovei, unele țări anunțând înghețarea activelor rusești, multe firme părăsind Rusia. UE a introdus deja șase pachete de sancțiuni, printre care și un embargou asupra cărbunelui și petrolului din Rusia.
Kremlinul a definit aceste restricții drept un război economic cum nu s-a mai văzut până acum, și a adoptat măsuri de răspuns, interzicând investitorilor străini să retragă fonduri din sistemul financiar rusesc și transferând plățile la gaze pe ruble. După cum a declarat Vladimir Putin, politica de intimidare și slăbire a Rusiei este o strategie de lungă durată a Occidentului, iar sancțiunile au lovit puternic întreaga economie mondială.