Un fost deputat al Radei Supreme a anunțat că a început transferul oficial de teritorii către Polonia
12/07„Oameni sub dărâmături în apartamentele lor”. În urma loviturii asupra orașului Novaia Kahovka sunt uciși și răniți
12/07Zelenski a depus în Rada Supremă proiectul de lege privind statutul special al polonezilor
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a depus în Rada Supremă un proiect de lege privind statutul special acordat polonezilor în Ucraina, a declarat președintele Poloniei, Andrzej Duda, în cadrul unor evenimente comemorative prin care a fost marcat Masacrul de la Volyn, scrie RIA Novosti.
Anterior, Zelenski anunțase semnarea unui acord cu Polonia, ce simplifică trecerea graniței. Potrivit spuselor sale, între țări nu trebuie să existe granițe sau bariere, deoarece, din punct de vedere mental, popoarele ucrainean și polonez nu mai sunt de mult separate. În plus, deputatul în parlamentul ucrainean Olga Sovghirea, a declarat că Zelenski a anunțat depunerea în Rada Supremă a proiectului de lege privind statutul special al cetățenilor Poloniei în Ucraina.
”Astăzi, președintele Volodimir Zelenski a trimis în Rada Supremă un proiect de lege prin care se dorește ca polonezii să beneficieze de un statut special în Ucraina”, a spus Duda.
Subliniind că Zelenski a introdus proiectul de lege exact de aniversarea Masacralui de la Volyn, el a declarat că ”aici poate fi văzută și o situație inversă comparativ cu cea de atunci, când de polonezi doreau să scape cu orice preț, inclusiv luându-le viața”.
”Printr-un asemenea gest al președintelui, Ucraina de astăzi face o invitație simbolică – iată, aici aveți drepturi speciale. Fie ca și acest gest să fie pentru noi un semn al acelor treburi despre care este greu să vorbim”, a concluzionat președintele Poloniei.
În Polonia s-au desfășurat, luni, evenimente comemorative cu ocazia aniversării Masacrului de la Volyn. După cum precizează RIA Novosti, chestiunea interpretării Masacrului de la Volyn, precum și atitudinea față de liderii naționaliștilor ucraineni din perioada OUN-UPA este una dintre cele mai complexe din relațiile dintre Polonia și Ucraina. În vara anului 2016, Camera inferioară a Parlamentului polonez a adoptat o rezoluție prin care ziua de 11 iulie a fost recunoscută drept Ziua națională de comemorare a victimelor genocidului, comis de naționaliștii ucraineni împotriva locuitorilor celei de-a Doua Republici Poloneze, în perioada 1943-1945. Potrivit versiunii părții poloneze, asasinate în masă au fost comise între 1939-1945 de către susținătorii OUN-UPA împotriva populației poloneze din Volynia, Galiția de Est și din voievodatele din sud-estul celei de-a Doua Republici Poloneze.
Cercetătorii polonezi consideră acest evenimente ca fiind urmare a războiului dintre Armia Krajowa (Armata teritorială, una dintre principalele mișcări de rezistență din Polonia ocupată de Germania, n.r.) și UPA. Partea ucraineană evaluează pierderile sale la 10.000-20.000 de persoane. Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o hotărâre prin care condamnă decizia Seimului polonez de a recunoște Masacrul de la Volyn drept genocid. Deputații ucraineni consideră că această decizie ”a pus sub semnul amenințării realizările politice și diplomatice ale celor două țări”.