”Am vorbit la telefon cu prietenul meu Dmitri Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei. Discuția a vizat poziția ambasadorului Ucrainei la Berlin. Amândoi am caracterizat declarația lui ca fiind un punct de vedere personal, care conține multă minciună istorică”, a spus șeful MAE polonez, Zbigniew Rau, care deține, în 2022, președinția rotativă a OSCE.
”Sunt absolut convins că atât partea ucraineană, cât și cea poloneză vor acționa, pe viitor, împreună, când va fi vorba de diferite încercări de dezinformarae, dar și de declarații publice iresponsabile și lipsite de viziune”, a adăugat Rau, vorbind la o conferință de presă la Helsinki.
Într-un interviu, Melnik a calificat drept un neadevăr și ”un narativ rusesc” informațiile privind implicarea banderoviștilor în uciderea în masă a polonezilor și evreilor. După aceste afirmații, Polonia l-a acuzat pe Melnik de falsificarea istoriei, o discuție pe această temă purtându-se între șefii diplomațiilor celor două țări.
MAE al Ucrainei s-a grăbit să declare că nu împărtășește poziția lui Melnik, ale cărui cuvinte au fost definite de instituție drept o opinie personală, care nu reflectă poziția MAE al Ucrainei. Secretarul de presă al diplomației de la Kiev, Oleg Nikolenko, a asigurat Polonia că vorbele lui Melnik au fost primite de colegii lui din instituția pe care o reprezintă cu nedumerire, fiind catalogate drept falisificare.
Bandera este unul dintre ideologii naționalismului ucrainean. În anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei (1941-1945) el a colaborat cu Germania nazistă, iar până în 1959 a condus Organizația Naționaliștilor Ucraineni (OUN, interzisă în Rusia). În contul aripii militare a OUN, formată din membri ai Armatei Insurgente Ucrainene (interzisă în Rusia) denumiți banderoviști după numele liderului mișcării, figurează numeroase crime. De mâna lor au murit aproximativ 100.000 de polonezi, cehi, evrei din Ucraina de Vest. Pentru refuzul de a colabora cu naționaliști au fost omorâți cu bestialitate inclusiv mii de ucraineni. Banderoviștii au participat la lupte împotriva Armatei Roșii.
În legătură cu scandalul, mass media rusă își pun întrebarea: dacă declarațiile ambasadorului ucrainean despre Bandera nu sunt decât părerea lui personală, atunci cum se poate explica glorificarea lui Bandera la nivel oficial în Ucraina? Cum se pot explică procesiunile regulate la lumina torțelor în cinstea lui Bandera în centrul Kievului, ridicarea de monumente dedicate acestui complice al Germaniei naziste în orașele țării și atribuirea numelui său denumirilor unor străzi și piețe? Cum se poate explica faptul că fostul președinte ucrainean, Viktor Iuşcenko, i-a acordat lui Bandera titlul de Erou al Ucrainei în 2010?…
Ultima oră:
Ambasada Israelului la Berlin a reacţionat, pe pagina sa de Twitter, la vorbele ambasadorului ucrainean în Germania Andrii Melnik despre Stepan Bandera. Misiunea diplomatică a declarat că alegațiile lui Melnik denaturează faptele istorice și ofensează memoria celor care au fost uciși de liderul naționalist ucrainean și de acoliții lui.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.