Putin a răspuns la declarația lui Johnson despre „femei și război”
30/06Ministerul rus al Apărării a anunțat un schimb de prizoneri după principiul 144 pentru 144
30/06Putin: Obiectivul final al operațiunii speciale din Ucraina sunt eliberarea Donbassului și securitatea Rusiei
Ducând la îndeplinire operațiunea specială din Ucraina, trupele ruse avansează și parcurg etapele stabilite, dar nu putem vorbi despre niște termene limită de finalizare, la fel cum nu putem forța aceste termene, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin, la conferința de presă în cadrul summitului Mării Caspice din Așhabad, transmite agenția Interfax.
”Aș spune că nu s-a schimbat nimic în raport cu zorii zilei de 24 februarie. Am spus atunci acest lucru direct, public, în fața întregii țări, să audă o lume întreagă. Nu mai am ce să mai adaug. Nimic nu s-a schimbat” a răspuns Putin întrebat fiind de jurnaliști în privința obiectivelor operațiunii militare speciale.
În același timp, el a subliniat că tactica de îndeplinire a obiectivelor poate diferi.
”Tactica propusă de ministerul Apărării, de Statul Major General, unde să fie mutate trupele, unde să fie deplasate, ce ținte să fie doborâte, ce este de făcut în timp ce câteva grupări se află acolo, în centrul Ucrainei, ce ar fi trebuit făcut în acest timp în Donbass, unde regimul de la Kiev s-a pregătit pentru asta de mult, din 2014, motiv pentru care acolo au fost întreprinse o serie de acțiuni de distragere a atenției”, a spus președintele.
Putin a menționat că, deși este Comandant Suprem, nu a absolvit Academia Statului Major General.
”Am încredere în oamenii care sunt profesioniști, ei acționează așa cum cred că este necesar pentru atingerea scopului final”, a declarat el.
”Obiectivul final de mine stabilit este eliberarea Donbassului, apărarea acestor oameni și crearea de condiții care să garanteze securitatea Rusiei însăși. Asta e tot. Iar lucrurile decurg calm, ritmic. Și, după cum vedeți, trupele avansează și parcurg acele faze care au fost stabilite ca obiective pentru o anumită etapă a acestei activități militare. Totul decurge conform planului”, subliniat Putin.
”Nu trebuie însă să vorbim despre termene, eu nu am vorbit niciodată despre așa ceva, pentru că asta este viața, sunt lucruri reale. Să avansezi niște termene este incorect”, a adăugat președintele Rusiei.
El a explicat că această chestiune are legătură cu intensitatea acțiunilor militare, iar intensitatea lor are legătură directă cu eventuale pierderi.
”Iar noi trebuie să ne gândim, înainte de toate, cum să protejăm viața tinerilor noștri”, a spus Putin.
Despre situația din Kremenciug
Putin a subliniat că armata rusă nu aplică lovituri asupra obiectivelor civile din Ucraina și că la centrul comercial din Kremenciuk nu a fost nici un atac terorist.
”Nu este nici un atac terorist acolo. Eu știu și noi am spus acest lucru de multe ori, am demonstrat, din drone se vede când amplasează acolo, în cartiere de locuințe, în alte părți, arme, sisteme de rachete cu lansare multiplă, artilerie, în general tehnică grea. La noi nimeni nu trage, doar așa, la întâmplare”, a spus Putin.
Președintele Rusiei a precizat că, ”de regulă, acest lucru se face pe baza rezultatelor unei analize a țintelor studiate”.
”Sunt convins că, în acest caz, s-a întâmplat la fel. Ascund (militari ucraineni – n.r.) acea tehnică de luptă livrată în mod special de Occident, în tot felul de hangare, în piețe, uzine, în halele industriale unde aceste echipamente se repară sau sunt aduse în stare de funcționare după o lungă perioadă în care au fost plimbate de colo-colo din aceeași străinătate. Dar armata rusă nu atacă nici un fel de obiective civile”, a declarat Putin.
Președintele Rusiei a subliniat că așa ceva nu este necesar.
”Avem toate posibilitățile pentru a stabili ce și unde se află. Iar când dispui de arme de mare precizie cu rază lungă de acțiune atingem aceste ținte”, a spus el.
”Dar toate detaliile le voi afla, desigur, când mă voi întoarce la Moscova”, a adăugat Putin.
Despre confruntarea dintre Rusia și Occident
Putin a declarat că îndemnul adresat Ucrainei de țările occidentale de a refuza negocieri cu Rusia confirmă faptul că totul se face pentru împlinirea ambițiilor imperiale ale Occidentului unit.
”Cu noi, Ucraina s-a comportat rău, dar mai bine de la un moment dat. Ne-am înțeles în unele privințe, după care ei s-au îndepărtat, au renunțat la angajamentele lor… Dar îndemnul lansat Ucrainei de a continua acțiunile militare și apelul de a renunța la viitoare negocieri nu face decât să confirme presupunerile noastre că Ucraina nu este un scop, bunăstarea poporului ucrainean nu este un scop al Occidentului unit și al NATO”, a declarat Putin.
”Este un mijloc de apărare a propriilor interese. Altfel spus, cu mâinile ucrainenilor, ale poporului ucrainean, NATO și principalele țări NATO vor, pur și simplu, să se autoafirme, să-și afirme rolul lor în lume, să confirme nu poziția lor de lideri, ci hegemonia lor în sensul cel mai direct al acestui cuvânt, ambițiile lor imperiale”, a adăugat el.
Potrivit spuselor sale, țările occidentale ”au vorbit întotdeauna cât sunt ele de excepționale, au inoculat în conștiința comunității mondiale teza și lozinca potrivit cărora ”cine nu este cu noi, este împotriva noastră”.
”Totul este o manifestare a aceleeași politici”, a spus președintele rus.
Potrivit spuselor sale, nu este o noutate faptul că NATO este pregătită pentru o confruntare cu Moscova încă din 2014, fapt ce explică, de altfel, și acțiunile ferme ale Rusiei de apărare a intereselor sale.
”Trebuie să privim acest lucru ca un fapt împlinit. Că ei se pregătesc încă din 2014 pentru acțiuni susținute împotriva noastră nu este o noutate pentru noi. Așa se și explică acțiunile noastre ferme de apărare a propriilor interese”, a declarat Putin.
La rândul lor, a continuat el, Statele Unite aveau nevoie de un dușman extern, pentru ca, în fața pericolului pe care, chipurile, îl reprezintă acesta, să-și poate aduna aliații în jurul lor.
”Iranul nu prea s-a potrivit pentru acest rol, Rusia este mai bună. Le-am oferit o astfel de șansă de a aduna în jurul lor toți aliații într-o nouă buclă al spiralei istorice”, a explicat președintele Rusiei.
El a adăugat că aceste declarații confirmă, odată în plus, ceea ce Rusia a repetat în mod constant.
”Și anume că blocul NATO este o relicvă a epocii trecute, a epocii ”Războiului rece”. Nouă tot timpul ni se răspundea că NATO s-a schimbat, că acum este, mai degrabă, o alianță politică, dar tot căutau motive și oportunități pentru a-i imprima un nou impuls ca organizație militară. Și iată, ei asta și fac. Pentru noi, nu este nimic nou”, a spus Putin.
Președintele Rusiei a adăugat că Occidentul a început să transforme Ucraina într-un avanpost pentru a destabiliza situația din Rusia.
”Din Ucraina au început să facă o anti-Rusie, un avanpost pentru a încerca să destabilizeze, într-un fel sau altul, Rusia, au început să lupte împotriva culturii ruse, a limbii ruse, au început să-i persecute pe cei care simt că fac parte din lumea rusă”, a declarat el.
”Vor crea un astfel de avanpost antirusesc în apropierea granițelor noastre, iar noi vom trăi mereu sub această amenințare, cu această sabie a lui Damocles deasupra capului”, a spus șeful statului rus.
Despre aderarea Suediei și Finlandei la NATO
Putin a subliniat că, în relațiile cu Suedia și Finlanda, în privința căroră s-a decis aderarea la NATO, nu există acele probleme prezente în raporturile Rusiei cu Ucraina, iar dacă aceste țări vor să intre în Alianță, Rusia nu se împotrivește.
”În ceea ce privește Suedia și Finlanda. Nu aveam, cu Suedia și Finlanda, problemele pe care, din păcate, le avem cu Ucraina. Nu avem chestiuni și dispute teritoriale, nu avem nimic care să ne neliniștească din punctul de vedere al apartenenței Suediei și Finlandei la NATO. Iar dacă ele vor, cu plăcere”, a spus președintele rus.
În același timp, el a adăugat: ”Numai că ele trebuie să înțeleagă foarte clar faptul că, dacă înainte nu existau nici un fel de amenințări la adresa lor, acum însă, în cazul amplasării acolo de contingente și infrastructuri militare, noi vom fi obligați să răspundem în oglindă și să creăm aceleași amenințări pentru teritoriile de unde vin amenințări și la adresa noastră”.
”Sunt chestiuni evidente. Și ce, ele nu înțeleg perfect acest lucru. Totul a fost bine între noi, dar acum vor exista niște tensiuni, este evident desigur, fără așa ceva nu se poate. Repet, dacă vor fi create amenințări”, a insistat președintele rus.
În opinia lui Putin, teza conducerii NATO conform căreia Rusia a luptat împotriva extinderii Alianței pe seama Ucrainei, iar odată cu aderea Suediei și Finlandei la organizație se va obține efectul opus, nu are nici un temei.
”Teza conform căreia noi am luptat împotriva extinderii NATO pe seama Ucrainei, iar acum au obținut acest lucru prin primirea Suediei și Finlandei, nu are nici un temei serios”, a declarat liderul rus.
El a subliniat că apartenența Finlandei și a Suediei la NATO nu este același lucru cu aderarea Ucrainei la Alianță.
”Sunt chestiuni total diferite. Ei înțeleg perfect acest lucru, dar aruncă, pur și simplu, în spațiu public această teză pentru a demonstra: ”aha, Rusia nu a vrut, iar acum primește dublu”. Nu, este cu totul altceva. Iar noi suntem conștienți de acest lucru, dar și ei înțeleg acest lucru”, a spus Putin.
Dar fac asta pentru a substitui aceste noțiuni și pentru a demonstra că Rusia nu va obține, chipurile, rezultatul dorit, a adăugat el.
”Nu ne vor induce în eroare cu așa ceva. Suedia și Finlanda vor să adere, atunci să adere. Avem niște bancuri în acest sens, nu prea delicate: ”Azi intră într-un loc, mâine în altul”. Este treaba lor. Unde vor, acolo să intre”, a declarat președintele Rusiei.