La formatul extins al summitului BRICS, au participat, alături de Grupul celor cinci (Rusia, China, India, Brazilia și Africa de Sud), liderii altor 13 țări: Algeria, Argentina, Egipt, Indonezia, Iran, Kazahstan, Cambodgia, Malaezia, Senegal, Thailanda, Uzbekistan, Fiji și Etiopia. Potrivit președintelui rus, sunt state ”interesate să construiască un parteneriat reciproc avantajos” și care ”se pronunță pentru afirmarea în lume a unei ordini mondiale multipolare cu adevărat democratice”. Noua lume se va baza pe ”principiile egalității în drepturi, ale dreptății și pe respectul celuilalt”, iar comerțul și finanțele vor fi ”eliberate de bariere și de restricții motivate politic”, a spus Putin.
”Ordinea mondială liberală” existentă a generat un dezechilibru al relațiilor internaționale, a dus la estomparea drepturilor și la subminarea instituțiilor multilaterale, a subliniat Putin. ”De dragul de a-și păstra dominația, unele țări încearcă în mod consecvent să înlocuiască actuala arhitectură globală, bazată pe rolul central al ONU, cu un fel de ordine mondială bazată pe regulile lor: ce și cine a inventat aceste reguli este neclar”, a declarat președintele.
Acest lucru s-a reflectat în prețuri, în problemele comerțului mondial, care ”s-a scufundat în dispute”, s-a reflectat în deteriorarea sistemului valutar-financiar, în ruperea lanțurilor de producție, logistice și investiționale, a precizat Putin. El a subliniat că toate acestea nu au nici o legătură cu operațiunea specială a Rusiei în Donbass. ”Creșterea galopantă a inflației a devenit rezultatul unei politici macroeconomice iresponsabile promovate de ani de zile de țările Grupului celor șapte, al emisiilor necontrolate și al acumulării de datorii negarantate”, a declarat Putin.
Cel mai mult are de suferit piața produselor alimentare, o situație provocată de acțiunile mai multor ”țări bogate”: ele ”au tipărit bani, i-au împărțit populației și, ca un aspirator, de pe piața mondială au început să adune toate produsele alimentare”. ”Saltul prețurilor la produse agricole a lovit extrem de dureros țările în curs de dezvoltare, unde pâinea și făina sunt ”mijloace de supraviețuire”, a spus Putin.
Occidentul continuă să destabilizeze situația pe piețele mondiale ale alimentelor, introducând sancțiuni împotriva Rusiei. ”Din căte îmi amintesc, reginei Maria-Antoaneta a Franței i se reproșează faptul că, privind, la un moment dat, de la fereastra palatului său la mulțimea cetățenilor înfometați și revoltați, ea a rostit plină de indiferență: ”Dacă nu au pâine să mânânce prăjituri”, a făcut Putin o analogie cu trecutul, subliniind că Rusia rămâne un ”participant responsabil la piața mondială a alimentelor”.
Potrivit spuselor președintelui rus, BRICS dispune de toate posibilitățile de a se extinde, inclusiv prin atragerea unor uniuni regionale din Asia, Africa, Orientul Mijlociu, prin dezvoltarea proiectului chinezesc ”O centură, un drum”. ”Numai pe bază colectivă este posibil și trebuie rezolvate multe dintre serioasele probleme de pe agenda globală, iar întâlnirea noastră reprezintă un exemplu de activitate constructivă exact în această cheie”, a declarat Putin.
La summitul BRICS, președintele rus a prezentat, de fapt, noul format al cooperării internaționale, consideră experții. După cum a explicat pentru URA.ru, Andrei Koșkin, șeful Catedrei de Politologie și Sociologie a Universității de Economie a Rusiei ”V.G. Plehanov”, acest nou format diferă foarte mult de formatul arhaic al puterii pe verticală și al unei conduceri rigide, adoptat în secolul al XX-lea. Pe aceste principii învechite funcționează Grupului celor șapte (G7 – SUA, Canada, Germania, Franța, Italia, Marea Britanie, Japonia), al cărui summit se va desfășura săptămâna viitoare.
”Acum, în lumina reflectoarelor este forma de cooperare în rețea. Acest lucru se reflectă și în noul format BRICS. Pornind de aici, trebuie căutate forme și metode adecvate nivelului ridicat de eficiență al transmiterii informației la persoana intâi. Președintele Putin stăpânește această formă neobișnuită. El propune o formă nouă pentru platforme de integrare serioase, care vor determina viitorul lumii”, a apreciat politologul.
Potrivit lui Koșkin, aceste platforme vor veni în schimbul hegemoniei Statelor Unite, care se prăbușește treptat. Este principiul de funcționare a rețelelor sociale, unde ”nu există un comandant, este doar platforma, ai cărei participanți doresc ca drepturile lor să fie respectate”. ”Același lucru și în cazul BRICS: sisteme diferite, deși se completează unele pe celalalte. India și China, spre exemplu, au nevoie de resurse – Brazilia și Rusia le pot furniza aceste resurse. Există un interes reciproc de colaborare. Iar acest interes nu este împiedicat de faptul că India și China se află în relații nu foarte simple, de faptul că Rusia este într-o situația deloc simplă. Putin nu încearcă să creeze nu știu ce bloc, el creează, pentru secolul XXI o platformă de integrare de tip nou”, este convins Koșkin.
Ideea că BRICS se va dezvolta după un principiu de rețea este susținută și de Andrei Kortunov, directorul general al Consiliului rus pentru Afaceri Externe. În opinia politologului, ”Grupul celor cinci” va atrage noi participanți în această uniune.
”Este un fel de butuc, unde pot fi fixate spițe suplimentare: prin Africa de Sud pot fi conectate țările africane, prin Brazilia se poate ajunge la țări latino-americane și așa mai departe. O astfel de abordare poate deveni o alternativă la regulile rigide ale UE (și G7)”, consideră Kortunov.
Rusia este pionier în crearea de noi centre mondiale de luare de deciziilor, explică politologul Nikolai Vavilov, expert în problematică chineză. Iar principalul aliat al Moscovei în aceste eforturi este China, care ”vrea, la rândul ei, să folosească BRICS ca mișcare a țărilor în curs de dezolvare care se opune Occidentului global”. ”Rusia este beneficiarul acestui proces. La noi se creează sinergii (cu China)”, a arătat Vavilov.
Decizia președintelui american Joe Biden de a permite Kievului să lanseze atacuri în adâncimea teritoriului…
Deputatul Dumei de Stat din partea regiunii Crimeea, Mihail Șeremet, membru al Comisiei de securitate,…
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, despre decizia neconfirmată privind lansarea de atacuri…
Este greu de spus dacă informația apărută în presa americană, potrivit căreia Administrația președintelui demisionar…
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, consideră că atacurile lansate de Forțele Armate ale Ucrainei…
Dorința președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a-i strânge mâna ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov,…
This website uses cookies.
View Comments
Da, e un fel de copy/paste ,de dupa Marea revolutie bolsevica. Dar acum au aparut elemente noi: retea, centre de influenta /decizie. Care va fi limba de comunicare? Care va fi valuta forte?care va fi comandantul? ( rusa, rubla ,RasPutin-cei 3R ). Buna gluma asta. Sa vedem cine cade in plasa -dupa 100 de ani -de A… Duma
Acest sef de stat stie exact ce spune ....in schimb galagiosi si oportunisti neoliberali care sau cimentat intr-o lume imaginara creata prin colonizare a state intregi *popoare ......care la randul lor aceste popoare formate din cetateni mai putin scoliti si cu putin iz de tradare pentru a o plimba pe iubi cu tigaia lui noua luata pe datorie de la banci straine ,se creaza un spejur pentru a trada in interes personal si de aici apare vechea meserie (de prostititutie pentru lovele) .....mizeria morala care sa asternut in anumite colonii va fi foarte greu de indepartat ,
S-a stabilit: limba e una neutră (romana), moneda e una nouă (Brics.koin) iar liderul va fi made in Iugoslavia: câte unul prin rotaţi ,un an. Primul, brazilianul!,
dl putin spune lucruri minunate dar nerealizabile !legile capitalismului au fost deslusite de DNII MARX SI ENGELS acu 170 de ani !nu poti face asemenea lucruri cand toate tarile lumii ( mai putin coreea de nord ) sun capitaliste si cele puternice imperialiste !pt asta trebuie un invatat sa descrie noile legi economice reale ! dar nu exista asa ceva ! lumea, dupa mine va sfarsi in razboaie politice cu substrat pur economic ! pana cand nu va fi inlocuit sistemul capitalist cu un sistem soialist . nu se poate realiza dorintele dlui putin !