Rachetele „Kalibr” din apropierea satului Șirokaia Dacea, regiunea Dnepropetrovsk, au distrus peste cincizeci de generali și ofițeri, inclusiv cei de la Statul Major, care au participat la reuniunea personalului de comandă al grupului operațional-strategic „Aleksandria”. În consecință, comanda grupării de trupe „Kahovka” și a unui număr de unități și formațiuni de asalt care operează în direcțiile Nikolaev și Zaporojie a fost semnificativ slăbită.
Pe teritoriul fabricii de transformatoare din Nikolaev, au fost aruncate în aer, cu arme de rachete de înaltă precizie, 10 obuziere M777 de calibru mare și aproximativ 20 de vehicule blindate primite din Statele Unite. La Harkov, la uzina de reparare a tancurilor, au fost distruse două lansatoare de rachete multiple „Uragan”.
Racheta Onyx de la complexul de coastă Bastion a lovit aerodromul Arțiz din regiunea Odessa, unde a fost distrusă o stație de control a vehiculelor aeriene fără pilot Bayraktar TB2.
Înaintarea armatei ruse și a Miliției Populare din Republicile Populare Donețk și Lugansk în direcția Slaviansk ne permite să vorbim despre, de facto, o încercuire operațională a unei grupări semnificativ de ucronaziști. Banderoviții, care țineau civili drept ostatici în zona industrială a uzinei Azot din Severodonețk, au început să se predea treptat, iar într-una dintre suburbii, soldații și comandanții batalionului neonazist Aidar și-au depus armele.
Ministerul Rus al Apărării a publicat date rezumative privind participarea mercenarilor străini la acțiunile Forțelor Armate ale Ucrainei și ale batalioanelor naziste ale regimului de la Kiev. Dintre țările europene, cel mai mare număr de mercenari și cele mai mari pierderi le are Polonia – 1831 de oameni au sosit începând cu 24 februarie, dintre care 378 au fost deja eliminați. Pe locul doi se află România – 504 (și, respectiv, 102 au fost eliminați) de persoane. Marea Britanie nu rămâne în urmă: 402 oameni, dintre care 101 au fost deja eliminați.
Pe continentul american, Canada este în frunte, cunoscută pentru faptul că, la fel ca și Statele Unite, după cel de-al Doilea Război Mondial, a dat refugiu multor banderoviști, criminali de război, pe teritoriul său. Din cei 601 de mercenari canadieni, 162 și-au găsit ultima odihnă pe pământul ucrainean. Chiar Statele Unite au rămas în urmă: 530 de persoane, dintre care 214 au fost deja transferate în categoria „pierderilor iremediabile”. Aparent, îndemnurile președintelui John Biden, care i-a sfătuit în mod repetat pe concetățenii săi „să nu meargă acum în Ucraina”, au avut o „influență reținătoare” asupra lor.
La fel ca și în povestea cu furnizarea de arme grele către regimul criminal de la Kiev, Occidentul încă preferă să vorbească despre un fel de voluntariat al „soldaților norocului” care au plecat să lupte într-un conflict civil de partea ucronaziștilor. După cum a remarcat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, ca răspuns la o întrebare a unui corespondent BBC despre „o anumită responsabilitate a Rusiei” pentru soarta mercenarilor occidentali „în ochii Occidentului”: „ne interesează doar dreptul internațional. Și conform dreptului internațional, mercenarii nu sunt combatanți. Deci ceea ce aveți în ochii voștri nu contează”.
După condamnările la moarte pronunțate pentru doi britanici și un marocan, în Republica Populară Donețk s-au anunțat pregătirile pentru un tribunal internațional, care va fi organizat după modelul proceselor de la Nürnberg asupra liderilor Germaniei naziste din 1945-46. Potrivit Elenei Șișkina, președintele Comisiei de Legislație Penală și Administrativă a Consiliului Popular (Parlamentul) din Republica Populară Donețk, experiența tribunalului de la orașul german Nürnberg atrage locuitorii din Donețk prin faptul că, după 75 de ani, „nimeni nu a scăpat pedeapsă, criminalii, până la urmă, au fost găsiți și pedepsele au fost executate”.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a adresat cetățenilor. El a vorbit despre atacurile cu arme americane…
Decizia președintelui american Joe Biden de a permite Kievului să lanseze atacuri în adâncimea teritoriului…
Deputatul Dumei de Stat din partea regiunii Crimeea, Mihail Șeremet, membru al Comisiei de securitate,…
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, despre decizia neconfirmată privind lansarea de atacuri…
Este greu de spus dacă informația apărută în presa americană, potrivit căreia Administrația președintelui demisionar…
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, consideră că atacurile lansate de Forțele Armate ale Ucrainei…
This website uses cookies.