Vicepreședintele Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, a avertizat în legătură cu răspunsul Moscovei, în cazul în care Kievul va ataca Rusia cu lansatoare de rachete multiple HIMARS (Sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate). El a precizat despre ce centre este vorba, respectiv despre Ministerul Apărării și Statul Major General ale Ucrainei. ”Dar trebuie să înțelegem că, din păcate, centrele finale de decizie nici măcar nu se află, în cazul de față, pe teritoriul Kievului. De aceea este, firește, un pericol pe care noi trebuie să îl luăm în considerare”, a adăugat Medvedev.
În ajun, adjunctul secretarului de stat american al Apărării, Colin Kahl, a anunțat că noul pachet de ajutor militar acordat Ucrainei de SUA include patru lansatoare de rachete multiple moderne HIMARS, capabile, cu muniția din dotare, să doboare ținte la o distanță de până la 80 de kilometri.himars, ucraina, teritoriul ru,
Washingtonul a declarat că a obținut promisiunea autorităților ucrainene să nu folosească HIMARS pentru a lovi ținte de pe teritoriul Rusiei. Liderul ucrainean, Volodimir Zelenski a confirmat public existența unei astfel de înțelegeri. În același timp, deputatul Radei Supreme Egor Cernev nu a exclus posibilitatea ca obiective ruse să fie atacate, iar ambasadorul SUA la Kiev, Brigitte Bring, a declarat că Washingtonul nu va regla raza de acțiune a unităților HIMARS care vor fi furnizate Ucrainei.
Nu există încredere
Secretarul de presă al președintelui Dmitri Peskov, a spus, comentând vorbele lui Zelenski despre sistemele de rachetă, că Moscova nu are credit de încredere în Kiev, deoarece șeful statului ucrainean nu a îndeplinit nici una dintre promisiunile privind reglementarea pașnică a conflictului din Donbass.
Viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, a declarat pentru RIA Novosti, că orice livrări de arme în Ucraina, indiferent de argumentele aduse de Washington, amplifică riscurile unei ciocniri directe între Rusia și SUA.
Potrivit reprezentantei oficiale a MAE rus, Maria Zaharova, este imposibil și inutil să discuți despre promisiunile lui Zelenski, fiind nevoie de date reale. Ea a menționat că, la sfârșitul anului trecut, Rusia a cerut garanții de securitate scrise, pentru că ”nimeni nu se mai orientează” după vorbele lui Zelenski și ale liderilor occidentali.
După cum a declarat, la rândul său, ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, Occidentul comite o crimă de război, alimentând Ucraina cu arme. Vorbind la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, el a spus că forțele punitive ucrainene vor continua, cu aceste arme, să tragă în cartierele pașnice de locuințe din Donbass, așa cum au făcut în toți acești ultimi opt ani, ucigând femei, bătrâni și copii.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.