Wasserman: Momentul de cotitură în operațiunea specială din Ucraina se va produce după distrugerea grupării armatei ucrainene din Donbass
25/05Presa a anunțat intenția Kievului de a-i pedepsi pe generali pentru retragerea din Svetlodarsk (Donbass)
25/05”Destrămarea Ucrainei este iminentă”. De ce Kievul acordă polonezilor drepturi speciale
În ajun, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat un proiect de lege ce-i pune, practic, pe polonezi pe picior de egalitate cu ucrainenii, oferindu-le aceleași drepturi, cu excepția dreptului de vot în alegeri. În Rusia și Republica Belarus, decizia liderului ucrainean a fost percepută cu ostilitate. Reprezentanta Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat că, astfel, Kievul legalizează de-facto acapararea propriilor teritorii și ”își risipește activ independența”. Deputatul rus Adalbi Șhagoșev consideră că ”periculoasa campanie cu folosirea lui Zelenski și a Poloniei” poate duce la un conflict deschis al trupelor NATO cu Rusia. Iar președintele belorus, Aleksandr Lukașenko, și-a exprimat temerea că, pe viitor, Varșovia va dori să anexeze și vestul Republicii Belarus.
Deputatul Șhagoșev, membru al Comitetului Dumei de Stat pentru securitate și combaterea corupției, și-a exprimat convingerea că noul acord privind simplificarea procedurii de trecere a ambelor granițe pentru ucraineni și polonezi confirmă planurile Poloniei de extindere a teritoriilor sale.
”Toate discuțiile teoretice potrivit cărora Polonia este gata să accepte o parte din teritoriul Ucrainei trec acum în plan practic”, a declarat Șhagoșev pentru RIA Novosti. El a subliniat că un astfel de scenariu poate provoca o ciocnire între Rusia și NATO.
Potrivit parlamentarului, Polonia ”intră în marea politică de punere în practică a planurilor NATO cu implicare sa fizică în conflict”, ceea ce se realizează cu participarea președintelui Volodimi Zelenski.
”Atragem atenția că folosirea lui Zelenski și a Poloniei este o campanie foarte periculoasă, ce poate duce la o confruntare directă a trupelor NATO cu Rusia, deoarece Polonia este membră NATO”, a explicat politicianul rus.
Deputatul Dumei de Stat, Mihail Șeremet, consideră că, încercând să încheie acorduri internaționale cu Polonia, Zelenski merge, astfel, pe drumul predării către Varșovia a teritoriilor de vest ale Ucrainei. Potrivit spuselor sale, autoritățile poloneze ”pun de mult la cale planuri de ocupație”, iar acum încearcă să le transpună în viață. La rândul său, liderul ucrainean conștientizează destrămarea iminentă a țării și, de aceea, a luat o astfel de hotărâre.
”Zelenski a înțeles că destrămarea țării este iminentă, deoarece partea de sud-est a Ucraina este pierdută deja definitiv. Prin urmare, într-un moment de izbucnire febrilă a luat curs spre trecerea efectivă a teritoriilor din vestul Ucrainei sub controlul Poloniei, care pune de mult la cale planuri de ocupație a acestor pământuri. Astăzi, s-a ivit un moment bun pentru a acționa și a acoperi totul sub o falsă grijă pentru poporul ucrainean”, a spus Șeremet.
El a subliniat că, prin ”ura sa rusofobă și prin susținerea neonaziștilor ucraineni, Varșovia pune în pericol întreaga Uniune Europeană” și a îndemnat autoritățile poloneze să nu încerce să împiedice Rusia să-și ducă la capăt operațiunea ei specială.
”Se legalizează, de-facto, acapararea țării sale
Despre încercarea Kievului de a conferi polonezilor dreptul asupra propriilor teritorii a vorbit și reprezentanta oficială a MAE Rus, Maria Zaharova.
”Sub pretextul păstrării propriei identități, regimul de la Kiev o distruge, trăgând de opt ani asupra propriilor oameni, iar acum făcând ceva nemaivăzut – legalizarea de-facto a acaparării țării sale”, a scris diplomatul pe rețeaua de socializare Telegram.
Adresând parlamentului rugămintea de a aproba drepturi speciale pentru cetățenii Poloniei, Zelenski ”le permite, de faptul, totul”, crede Zaharova. Reprezentanta MAE a rămas surprinsă de faptul că regimul de la Kiev ”își risipește atât de activ independența, neatârnarea.”
”Ce pretenții ar putea avea, în general, administrația ucraineană față de locuitorii Crimeii? Suveranitatea Ucrainei într-atât nu preocupă pe nimeni de pe Bankova (strada Bankova, unde se află administrația prezidențială a Ucrainei – n.r.), încât marea întrebare nu este cum să o păstrezi, ci cui să o cedezi”, a concluzionat ea.
”Este strategia lor și pentru vestul Republicii Belarus”
Președintele belorus, Aleksandr Lukașenko, și-a exprimat, la rândul său, temerile legate de proiectul de lege anunțat de Zelenski. Strategia Occidentului de acaparare a unor pământuri străine ar putea fi folosită, pe viitor, și în privința regiunii de vest a Republicii Belarus, crede el.
”Ne preocupă faptul că ei, polonezii, membri ai NATO, sunt gata să intre și să ia, așa cum a fost până în 1939, Ucraina de vest. Acest lucru ne îngrijorează nu doar din punctul de vedere al securității actuale. Aceasta este strategia lor inclusiv pentru vestul Republicii Belarus. De aceea, ținem urechile ciulite”, a spus politicianul la întâlnirea de luni cu președintele Vladimir Putin, la Soci.
În opinia liderului belorus, ”ucrainenii se vor vedea nevoiți să-i roage pe beloruși ”să nu permită ruperea regiunii de vest”.
Ce au promis Zelenski și Duda
În ajun, președintele Zelenski a anunțat că a semnat acordul cu Polonia privind simplificarea procedurii de trecere a ganițelor, precum și că a depus în Rada Supremă un proiect de lege privind statutul juridic special al polonezilor în Ucraina. Ultimul va funcționa în mod identic cu cel din Polonia, unde persoanele strămutate temporar din Ucraina au fost puse, practic, pe picior de egalitate cu cetățenii Poloniei, dar fără drept de vot. Involuntar, actuala situație ”a determinat Ucraina și Polonia să uite vechile dispute legate de trecutul lor comun”, a subliniat politicianul.
”Suntem înrudiți. Și între noi nu trebuie să existe granițe și bariere. Mental, popoarele ucrainean și polonez nu mai sunt de mult despărțiți de granițe. De aceea, am decis ca în viitorul apropiat să transpunem acest lucru într-un acord bilateral corespunzător”, a spus Zelenski.
La începutul lunii mai, președintele polonez, Andrzej Duda, și-a exprimat speranța că ”între Polonia și Ucraina nu vor mai exista granițe, iar popoarele celor două țări vor putea trăi împreună pe acest pământ”.
De la începutul operațiunii speciale a Rusiei, Polonia a primit cei mai mulți refugiați ucraineni comparativ cu toate celelalte țări europene luate la un loc. Potrivit datelor ONU, din 24 februarie, în țările vecine au intrat 6,4 milioane de locuitori ai Ucrainei. Dintre aceștia, peste 3,5 milioane – în Polonia.
Membrii Fundației poloneze ”Dialog deschis”, creat pentru a acorda ajutor ucrainenilor, își exprimă temerile că în țară va izbucni, curând, o criză umanitară, deoarece nu funcționează programele de susținere și cazare a refugiaților. Polonezii care i-au găzduit în casele lor pe ucraineni, se adresează organizației cu rugămintea de a acorda ajutor.