Hot News
Putin a adus mai aproape trecerea Republicii Belarus la rubla rusă
24/05
Kudrin a declarat că restructurarea economiei ruse va dura 1,5-2 ani
24/05

Corneliu Vlad: De la Sarajevo și Danzig la Crimeea si Donbass?

Corneliu Vlad/ Foto din arhiva personală

Corneliu VLAD

Intr-un fel, un al treilea război mondial se poartă sub ochii noștri. Dar nu i se spune pe adevăratul său nume. Iar teatrul său de operatiuni este deocamdată Ucraina.

Teritoriul SUA nu este  (pana acum?) prins in carnagiu și deci nu înregistrează distrugeri materiale și pierderi umane.  Statele Unite nu recunosc că participă efectiv, cu trupe, la acțiunile de luptă ale unui război aflat la aproape 8000 de km intre Washington si Moscova.  O distanta care facea candva America practic inaccesibila unui atac, dar care  pentru rachetele hipersonice nu mai înseamnă nimic.

Formula proxy, adica a războiului prin procură, gaselnita ingenioasă preferată de SUA în mai toata perioada postbelică, riscă să se degradeze cu repeziciune in Ucraina, pentru a se ajunge la un război direct între Statele Unite sș Federația Rusă.

Cosșarul războiului ruso-american, care a marcat conștiința lumii în întreaga perioada de după al doilea război mondial, prinde o consistența tot mai periculoasă și are tot mai multe condiții să devină realitate înfricoșătoare.

Însă Washingtonul ezită să-și asume responsabilitatea implicării directe și nici Rusia nu-l numește război, ci operațiune militară specială și este adevărat, căci experții militari străini constată că Rusia nu aruncă în luptă toate capacitățile de luptă ale armatei ruse și menajează pe cât posibil populația și obiectivele civile.

Confruntarea militară din Ucraina a început ca o revoltă a populației din Donbass în fața discriminărilor și persecuțiilor tot mai accentuate din partea Kievului. S-a convertit în implicarea directa și tot mai substanțiala a Rusiei în apărarea populației rusofone din aceasta regiune.  Conflagrația se îndreaptă acum vertiginos într-o confruntare cu America, în condițiile în care Washingtonul face totul cu excepția trimiterii de forțe combatante în luptă, a US Army. “Războiul din Ucraina s-a transformat în confruntare Est-Vest” , apreciază universitarul canadian Henry Makow. Și o ciocnire directă, atotdistrugătoare între SUA și Rusia, între Occident și parteneriatul “fara limite” Rusia-China  pare tot mai mult una iminentă.

„ Ucraina a devenit pretextul pentru un „război nedeclarat” al SUA  împotriva Rusiei, afirma Nikolai Patruşev, secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei.

De ce a declansat Rusia aceasta operatiune militara? „ Occidentul, spune Patrusev, încearcă să creeze condiţii pentru a instala în Rusia un regim aflat sub controlul său, aşa cum a făcut-o în Ucraina şi în multe alte state”, a afirmat el. Iar „operaţiunea militară specială (rusă în Ucraina) a zădărnicit aceste planuri”, susţine responsabilul rus. „Am fost constrânşi să luăm această măsură preventivă, dat fiind faptul că ameninţările la adresa securităţii naţionale, desconsiderarea intereselor noastre naţionale atinseseră un asemenea nivel care ameninţa statalitatea Rusiei şi existenţa sa”.

Americanii vor „nu doar ca Moscova să piardă, ci și ca Rusia să nu se mai poată angaja niciodată într-un asemenea război”, sustine si universitarul eston Ivan Klyszcz. O periferie a elitei americane vrea să „umilească Rusia” și „să-i pună pumnul în față”, confirmă Klyszcz.

In viziunea Washingtonului,  războiul oferă o oportunitate să slăbească puterea rusă. „Există o diferență între a te asigura că Kremlinul nu poate câștiga și a face să piardă cu orice preț. Și americanii sunt într-o logică de a-l face să piardă cu orice preț”, a comentat Pierre Razoux, directorul academic al Fundației Mediteraneene pentru Studii Strategice (FMES).

Dealtfel, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat public că Washingtonul vrea „să vadă Rusia slăbită”. Iar cu peste trei luni în urmă David Ignatius, de la “Washington Post”, scria că Administrația Biden lucrează la o foaie de parcurs pentru ca Rusia să devină o putere mult diminuată pe scena mondială.

Și David Sanger de la “New York Times” consemna că Austin „recunoaște o transformare a conflictului, de la o bătălie pentru controlul Ucrainei la una care pune Washingtonul mai direct împotriva Moscovei”.

Confruntarea directă parea să fie exclusă până nu de mult căci nimeni nu vrea o confruntare între puterile nucleare. Iar occidentalii încearcă să evite orice acțiune care i-ar face să apară drept cobeligeranți impotriva Rusiei. Iar americanii își doresc „nu doar ca Moscova să piardă, ci și ca ea să nu se mai poată porni niciodată într-un asemenea război”, adaugă el.

“Dacă mă gândesc bine, faimoasă gafă de pe 26 martie nu a fost până la urmă o gafă, când președintele Biden, la Varșovia, a scos remarca improvizată: „Pentru numele lui Dumnezeu, acest om (Putin) nu poate rămâne în putere, afirma si MK Bhadrakumar, diplomat si politolog indian.” SUA au spus clar că obiectivul lor tot timpul a fost să-l înlocuiască pe Putin și sa jefuiasca Rusia.

Oricum, Statele Unite vor să prelungească conflictul „pentru a obține astfel valoare geopolitică”, scrie cotidianul “ Global Times”.

Iar războiul se prelungește în principal datorită livrărilor masive de arme occidentale  regimului de la Kiev. Fără ele, acest regim s-ar fi prabușit de mult. “Prin livrările sale de arme, Occidentul face ca acest război să dureze cât mai mult posibil. Vorbim de ani de zile.” asigură Alexandr Haramcihin, de la Institutul de Analiză Politică și Militară din Moscova.

Statele Unite au exclus, înaintea conflictului, ipoteza unei intrări oficiale în conflict, dar acum își asumă fără ezitare sprijinul pentru Kiev. Livrările de arme, ca și sumele alocate Kievului sunt menționate public. “Occidentalii livrează fără reținere arme Kievului”, constata Colin Clarke, director de cercetare la Centrul Soufan, un think tank din New York.

Replica Moscovei este tranșantă. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat că „dacă NATO, în cele din urmă s-a angajat într-un război proxy împotriva Rusiei, atunci la război ca la război”.

Iar președintele Vladimir Putin a subliniat că „forțele care au urmărit istoric o politică menită să stăpânească Rusia pur și simplu nu au nevoie de o țară atât de independentă și mare, chiar și enorm de mare, în opinia lor. Ei cred că însăși existența Rusiei reprezintă pentru ei o amenințare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 3002931