În cazul renunțării la achiziționarea de hidrocarburi din Rusia, Europa riscă să devină, pentru o lungă perioadă de timp, regiunea cu cele mai mari prețuri la energie din lume, a declarat președintele Putin la o consfătuire privind dezvoltarea domeniului petrolier.
Potrivit spuselor sale, creșterea cotațiilor la materiile prime poate atrage în UE alți furnizori de resurse energetice, dar nu va reuși să schimbe în mod radical situația cu prețurile, putând însă să submineze competitivitatea unei mari părți a industriei europene.
”Evident că, împreună cu resursele energetice rusești, se va muta din Europa în alte regiuni ale lumii și posibilitatea creșterii activității economice. O asemenea autodafe economică, sinucidere este, desigur, o chestiune internă a țărilor europene. În ceea ce ne privește, noi trebuie să acționăm pragmatic, pornind, înainte de toate, de la propriile interese economice”, a subliniat Putin.
Potrivit șefului statului, europenii recunosc în mod deschis că nu sunt pregătiți în totalitate pentru a renunța la resursele energetice rusești. Cu toate acestea, autoritățile țărilor occidentale continuă să se impună acest obiectiv, fără a acorda atenție daunelor provocate deja economiei UE.
”Impresia creată este că politicienii și economiștii – colegii occidentali – au uitat, pur și simplu, bazele celor mai elementare, fundamentale legi economice sau preferă, în detrimentul lor, să le ignore”, a adăugat președintele.
RIA Novosti amintește că, de la sfârșitul lunii februarie 2022, Uniunea Europeană împreună cu Statelele Unite și cu o serie de alte țări continuă să introducă împotriva Rusiei noi și noi sancțiuni, ca reacție la operațiunea militară specială din Ucraina.
În total, împotriva Moscovei au fost introduse deja aproximativ 10.400 de restricții (dintre care 7600 – începând din 22 februarie), așa cum reiese din materialele bazelor de date globale de monitorizare a sancțiunilor Castellum.AI. Restricțiile au afectat, în principal, sectorul bancar, cel energetic, aviața și comerțul. A fost înghețată aproape jumătate din rezervele valutare și de aur ale țării (în valoare de 300 miliarde de dolari), iar numeroase companii occidentale au anunțat că se retrag din Rusia.
Între timp, sancțiunile introduse împotriva Rusiei și discuțiile privind un posibil embargou asupra importurilor de materii prime împing prețurile la resurse energetice spre noi culmi, a subliniat Vladimir Putin. Astfel, de la începutul lunii mai, petrolul etalon marca Brent s-a scumpit cu aproape 6%, pentru ca acum să coste în jur de 115 dolari/baril – un nivel maxim al ultimelor două luni. În același timp, prețurile la produse petroliere cresc în UE într-un ritm și mai alert din cauza deficitului de carburanți din regiune, a subliniat liderul rus.
”Se încearcă să ni se pună în cârcă această inflație energetică, botezată cu numele noastre, totul este pus în cârca Rusiei în încercarea de a ascunde, după cum am spus deja, propriile lor greșeli sistemice pe această direcție – acest lucru lovește deja direct în transporturile, în industria Europei, ceea ce apasă pe umerii consumtorilor, asupra a milioane de europeni”, a explicat președintele.
Deși, a adăugat Vladimir Putin, pe lângă pagubele aduse economiei europene în sine, ”acțiunile haotice” ale țărilor occidentale au dus la creșterea reală a veniturilor sectorului de petrol și gaze al Rusiei. Astfel, conform estimărilor guvernului, odată cu încasările realizate în 2022 din vânzarea de resurse energetice, volumul fondului de rezervă al guvernului ar putea crește cu aproape 792 miliarde de ruble, care vor fi direcționate inclusiv pentru asigurarea stabilității economiei.
”Este un factor de care, desigur, trebuie să ținem cont, înțelegem acest lucru, îl vedem, dar nu trebuie să relaxeze companiile noastre… Înțelegând care vor fi pașii pe care Occidentul îi va adopta în viitorul apropiat, trebuie să tragem dinainte concluzii și să acționăm în avans, transformând pașii haotici, nechibzuiți ai unora dintre partenerii noștri în favoarea noastră, în folosul țării noastre”, a subliniat șeful statului.
Liderul rus Vladimir Putin a luat parte la ceremonia de deschidere a trei noi aeroporturi…
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a deschis traficul pe autostrada de mare viteză care face legătura…
Este imposibil de indicat o dată și o perioadă anume când Rusia ar fi trebuit…
Viceministrul rus de Externe: NATO se pregătește pentru un conflict armat cu Rusia Viceministrul rus…
În timpul masivului atac cu rachete lansat de armata rusă asupra Kievului a fost lovită…
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a emis un decret în acest sens. Potrivit presei, în total…
This website uses cookies.