Președintele Putin i-a oferit un cadou patinatoarei Valieva
02/05O angajată de la ”Azovstal” a povestit despre un mercenar-general care ține legătură cu Zelenski
02/05Corneliu Vlad: Rusia își dorește un alt sistem internațional
Corneliu VLAD
Obiectivele punctuale ale înfruntării armate din Ucraina sunt, pe lângă ajutorul pentru locuitorii Donbassului, stoparea extinderii NATO, demilitarizarea și denazificarea, dar pentru Rusia această operațiune militară specială este “un război esențial”, subliniază un politolog canonic de la Moscova.
Serghei Karaganov a fost consilier prezidențial în timpul presedintiilor Elțîn și Putin, iar acum este președintele de onoare al Consiliului pentru politică externă și de apărare al Rusiei.
El este cunoscut ca artizanul câtorva concepte esențiale ale politicii externe a Moscovei. Doctrina care-i poartă numele, privitoare la drepturile etnicilor ruși care trăiesc în străinătate fundamentează teoretic și intervenția în cele două regiuni din Donbass. Și tot el a fundamentat conceptul Marea Eurasie, în care se înscrie actualul parteneriat “fară limite” cu China.
Exegeții occidentali îl consideră un “șoim” al politicii externe, așa cum îl caracterizează și ziaristul Bruno Maçães de la săptămânalul britanic “The Statesman”, care i-a luat recent un interviu despre conflictul din Ucraina.
Prin operațiunea militară specială din Ucraina, afirmă Karaganov, Rusia nu încearcă să refacă, în spirit iredentist, fostul imperiu sovietic, ci să stăvilească expansiunea NATO spre Est. Încadrată în acest context, acțiunea din Ucraina, este de fapt una preventivă, căci apropierea accentuată a Ucrainei de NATO ar fi dus în trei-patru ani în mod inevitabil la un război.
Iată de ce “Kremlinul a decis că dacă trebuie să lupți, să luptam pe teritoriul altcuiva”, explică el. Dar, accentuează Karaganov, “ adevăratul război este împotriva expansiunii occidentale”.
Care va fi rezultatul acestei confruntări? Va fi împărțirea Ucrainei, afirmă Karaganov. Și “să sperăm că la sfârșit va rămâne ceva numit Ucraina”.
Iar dacă Rusia va avea sentimentul că pierde războiul, “există o posibilitate sigură de escaladare”. Adică se va trece de la ceea ce Vestul numește acum război proxy, în Ucraina, la “un fel de război proxy între Occident și Restul”. Prin Rest intelegandu-se în primul rând Rusia, dar și China, și nu numai. “Există o probabilitate mare de ciocnire directă”, avertizează Karaganov.
Și atunci se va pune problema dacă articolul 5 din Tratatul de la Washington va funcționă. “Dar, mă întreb, și împotrivă unei țări nucleare precum Rusia?”, continuă raționamentul politologului rus. “Nu cred că America ar putea interveni, estimează el. Articolul 5 nu presupune obligații automate”.
Dar Ucraina “nu știu dacă va supraviețui” și în caz afirmativ, nicidecum în actuala sa configurație. După părerea lui Karaganov, “o parte din Ucraina va deveni un stat prieten cu Rusia, alte părți pot fi împărțite. Polonia va prelua cu plăcere unele părți din vest, poate și românii și maghiarii o vor face”. (O opinie similară a exprimat recent și Serghei Naraskin, șeful Serviciului Rus de Informații Externe).
Rusia va câștiga, indiferent ce ar însemna această victorie, dar victoria n-ar însemna cucerirea întregii Ucraine, ci un guvern pro-rus la Kiev și securitate reală pentru Donbass. În schimb, “o non-victorie sau o presupusă înfrângere a Rusiei” ar duce la o escaladare și “există zeci de locuri în lume în care s-ar produce o confruntare directă cu Statele Unite”.
Cu alte cuvinte, pentru Moscova, de soarta conflagrației din Ucraina depinde într-o măsură covârșitoare evoluția vieții internaționale în anii care vin. “Facem parte dintr-un eveniment uriaș din istorie”, afirmă Karaganov. Un eveniment în care se includ prăbușirea definitivă a sistemului internațional postbelic, prăbușirea sistemului economic mondial și încheierea globalizarii în actuala sa formă.
Rusia va fi mai aproape de un regim autoritar dur și în fața “predominanței copleșitoare a Chinei, “ trebuie “să poată fi într-o poziție puternică față de China”. Iar “democrația în forma sa actuală nu va supraviețui în majoritatea statelor europene”.
“Ne dorim foarte mult să construim un alt sistem internațional decât cel care a apărut după prăbușirea Uniunii Sovietice și, la rândul său, acum se prăbușește”, declara Karaganov într-o altă împrejurare.
2 Comments
Românii în laboratorul planetar / 116 / Noua Ordine post Ucraina
(1.) prăbușirea definitivă a sistemului internațional postbelic, (2.) prăbușirea sistemului economic mondial și (3.) încheierea globalizarii în actuala sa formă, afirma Serghei Karaganov. Razboiul Rece intre ortodoxo-comunisti si anglo-mozaicii capitalisti, se incheie dupa Conciliul Vatican II in vremea Sf. Papa Ioan Paul II, Gorbaciov si Bush cel Batran. Fara refacerea unitatii dintre ortodocsi si catolici: „Da, povestiţi copiilor şi nepoţilor că aţi trăit în epoca lui Bill Clinton şi William Cohen, în epoca lui Madeleine Albright şi Sandy Berger, în epoca lui Trent Lott şi Joe Lieberman, şi că aţi fost prezenţi la crearea noii ordini de după Războiul rece, când aceşti giganţi ai politicii externe şi-au pus creierii laolaltă pentru a naşte un şoricel. […] Eu cred că este începutul unui nou Război rece. Cred că ruşii vor reacţiona treptat de-o manieră adversă şi că aceasta va avea un efect asupra politicilor lor. Cred că e o eroare tragică. Nu există nici o raţiune de a face aşa ceva. Nimeni nu era ameninţat. Această extindere va face să se răsucească în mormânt Părinţii Fondatori ai acestei ţări. Noi ne-am angajat să protejăm un mare număr de ţări, deşi nu avem nici resursele şi nici intenţia de-a o face în chip serios. […] M-au iritat în mod special trimiterile la Rusia ca la o ţară care moare de dorinţa de a ataca Europa de Vest. Oamenii oare nu înţeleg ? Diferendumurile noastre erau cu fostul regim sovietic. Şi acum noi le întoarcem spatele acestor oameni care au organizat cea mai mare revoluţie din Istorie ca să pună capăt regimului sovietic, şi asta fără vărsare de sânge.” Kennan, G., Russia Leaves the War. In acest context sistemului internațional, globalizarea Masters of Univers se prabusesc, Rusia redevine autocrata si “democrația în forma sa actuală nu va supraviețui în majoritatea statelor europene”. Corneliu Vlad: Rusia își dorește un alt sistem internațional, vestidinrusia,ro, Bucuresti, 02/05/2022
De preferat mai repede că pică complexul spațial international de pe traiectorie fără realimentării periodice de la rachetele Soiuz !