Ministerul Rus al Apărării deține informații privind pregătirea de către Statele Unite ale Americii a unor provocări cu scopul de a acuza Forțele Armate ale Rusiei de folosirea armelor chimice, biologice sau nucleare tactice. Acest plan a fost deja elaborat și este reacție la succesul Rusiei în desfășurarea operațiunii militare speciale.
Doar în martie-aprilie a.c., autoritățile țărilor occidentale fac în mod regulat declarații provocatoare cu privire la posibilitatea ca Rusia să folosească arme de distrugere în masă.
Astfel, asistentul adjunct al președintelui SUA și consilier pentru securitate natională J.Sullivan a comentat cuvintele președintelui Biden că Statele Unite vor răspunde „în mod corespunzător” la posibila utilizare a armelor de distrugere în masă de către țara noastră. Iar pe 27 februarie, reprezentantul permanent al SUA la ONU, L.Thomas-Greenfield, a anunțat că Rusia ar intenționa să folosească orice instrumente „sub steag fals”, inclusiv arme chimice și biologice pentru a intimida populația ucraineană și comunitatea mondială.
În acest context, Departamentul de Stat al SUA a examinat și a dat un răspuns pozitiv cu privire la transferul în Ucraina a până la 400.000 de seturi de echipamente de protecție individuală, 390 de dispozitive de recunoaștere radiologică, chimică și biologică și 15 vehicule de recunoaștere STRYKER. Transferul fusese aprobat de subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor și securitate internațională B.Jenkins.
Vă atragem atenția asupra faptului că astfel de proiecte au fost implementate deja de mai multe ori de către SUA pentru a-și atinge obiective politice. Cel mai elocvent exemplu de provocare informațională este discursul secretarului de stat american Colin Powell din 5 februarie 2003. Eprubeta cu „praf de spălat” arătată de acesta a servit drept pretext pentru invadarea Irakului și moartea a aproape jumătate de milion de cetățeni.
În 2017, unele agenții de presă au difuzat o serie de fotografii făcute de „Căștile Albe”, care arătau oameni în bandaje de tifon obișnuite prelevând mostre la un loc în care, după cum se presupunea, fusese folosit sarinul, iar oamenii din apropiere nu purtau deloc echipamente de protecție. Aceste fotografii au dus la un atac cu rachetă asupra Aerodromul Shayrat din Siria.
Iar în 2018, videoclipurile regizate cu copii sirieni care ar fi fost otrăviți cu clor au dus la distrugerea centrului de cercetare medicală din Barzeh și Jamraya. Și doar declarațiile martorilor oculari ai acestor evenimente aduși de Federația Rusă la Haga au deschis ochii comunității mondiale asupra a ceea ce se întâmplă.
Până acum, nimeni nu a fost tras la răspundere pentru aceste provocări. Acum se plănuiește folosirea a trei variante de scenarii pentru a acuza Federația Rusă.
Prima variantă, care este și cea mai probabilă, presupune un „incident regizat sub steag fals”.
Poate fi vorba de utilizarea efectivă de arme chimice și biologice, cu victime în rândul populației, sau de o ”sabotare” atribuită Rusiei la instalațiile Ucrainei implicate în dezvoltarea componentelor unor arme de distrugere în masă.
Un astfel de scenariu este planificat să fie pus în aplicare la unitățile chimice și biologice din Harkov și Kiev. Nu este exclusă o provocare la instalații nucleare, în primul rând la centrala nucleară din Zaporojie, care se află sub controlul Federației Ruse. Așadar, pe 21 aprilie, la punctul de control al trupelor Gărzii Naționale, a fost oprit și întors în orașul Zaporojie un convoi de 10 vehicule cu încărcătură periculoasă, care se îndrepta spre centrala nucleară.
În plus, conducerea Ucrainei ia serios în considerare un atac asupra depozitului de deșeuri radioactive de la fosta întreprindere „Uzina chimică Pridnestrovski” din satul Kamenskoe, regiunea Dnepropetrovsk. Ministerul Apărării are un document care confirmă starea critică a depozitelor și deturnarea fondurilor alocate de Uniunea Europeană pentru întreținerea facilității.
A doua variantă este „utilizarea, sub maximă acoperire, a unor armer de distrugere în cantități mici” pentru a suprima voința și capacitatea de a rezista în cadrul rezolvării unei sarcini operaționale specifice.
Un astfel de scenariu a fost luat în considerare la întreprinderea Azovstal. Dar ordinul Comandantului Suprem a anulat asaltul asupra întreprinderii, zădărnicind planurile Pentagonului pentru implementarea acestui scenariu.
A treia variantă este scenariul cel mai puțin probabil: „utilizarea deschisă a unor arme de distrugere în masă pe câmpul de luptă” în cazul în care succesul nu va fi obținut cu arme convenționale.
Un astfel de scenariu este luat în considerare pentru Slaviansk și Kramatorsk (Donbass – n.r.), transformate în orașe-fortărețe.
Probabilitatea mare că va fi înscenată utilizarea armelor chimice este confirmată de faptul că unele antidoturi pentru substanțe toxice au fost furnizate Ucrainei. Numai în 2022, la solicitarea Ministerului Sănătății al Ucrainei, din SUA au fost livrate peste 220.000 de fiole cu atropină. Acest fapt este o dovadă a pregătirii intenționate a provocărilor cu substanțe otrăvitoare cu acțiune neuroparalitică.
În ceea ce privește incidentele chimice, se va folosi mecanismul atributiv al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), care permite fabricarea probelor necesare și desemnarea făptuitorilor la discreția cuiva, ceea ce a fost deja făcut în mod repetat în cadrul investigațiilor incidentelor chimice din Siria.
De o importanță fundamentală va fi strângerea rapidă a probelor la locul incidentului (sechestrarea de mostre, interogarea martorilor, documentare foto și video).
Mecanismul de investigare a faptelor cu posibila utilizare de arme biologice va fi activat cu autorizarea din partea Secretarului General al ONU, care stabilește componența grupului de experți pe baza propriilor preferințe.
În zonele de ostilități în care nu va fi permisă sosirea reprezentanților din țările NATO, se preconizează implicarea reprezentanților Comitetului Internațional al Crucii Roșii, echipați cu mijloace de protecție și indicare.
Înscenarea utilizării armelor de distrugere în masă are ca scop acuzarea Rusiei de folosirea armelor interzise, implementarea ulterioară a așa-numitului „scenariu sirian”, în care statul este supus izolării economice și politice, precum și excluderii din organizații internaționale, inclusiv din Consiliul de Securitate al ONU.
Un posibil scenariu al evoluției situației are în vedere exercitarea de presiuni asupra țărilor loiale și prietenoase Federației Ruse, inclusiv India și China, pentru a le obliga să impună sancțiuni împotriva țării noastre.
Am dori să reamintim că Federația Rusă și-a distrus complet arsenalul chimic pe 27 septembrie 2017, ceea ce este confirmat de certificatul OIAC. La rândul lor, SUA, având un potențial financiar, economic și tehnic puternic, sunt singura țară-participant la Convenția privind armele chimice care deține până acum un arsenal impresionant de substanțe toxice de luptă.
Declarația directorului CIA, W.Burns, despre posibila utilizare a armelor nucleare tactice de către Rusia este absurdă. Cu nivelul actual de dotarea tehnică a sistemului internațional de monitorizare a testelor nucleare, este imposibilă ascunderea utilizării acestui tip de arme. Dacă directorul CIA nu înțelege acest lucru, atunci el ori este un neprofesionist, ori este indus în eroare.
Programele pentru crearea de arme biologice în URSS au fost complet oprite în 1972. În același timp, numărul laboratoarelor biologice ale SUA este absolut incomparabil cu alte țări. Potrivit Ministerului chinez de Externe, Washingtonul controlează 336 de laboratoare în 30 de țări ale lumii, ceea ce provoacă o îngrijorare serioasă.
Vă atragem atenția asupra faptului că, în pofida obligațiilor sale internaționale, SUA au păstrat în legislația națională normele care permit posibilitatea de a desfășura lucrări în domeniul armelor biologice.
Ratificarea Protocolului de la Geneva din 1925 de către Statele Unite a fost însoțită de o serie de rezerve, una dintre care permite, ca răspuns, utilizarea armelor chimice și cu toxine.
În conformitate cu Legea federală a SUA „Unificarea și consolidarea Americii pentru a obstrucționa terorismul”, cercetarea în domeniul armelor biologice este permisă cu aprobarea guvernului SUA. Participanții la astfel de cercetări nu sunt supuși răspunderii penale pentru dezvoltarea unor astfel de arme.
Având în vedere blocarea de către Statele Unite a oricăror inițiative internaționale de verificare a Convenției privind interzicerea armelor biologice (cu toxine), se creează condiții prealabile pentru încălcarea acordurilor internaționale privind neproliferarea armelor biologice.
Anterior, am observat că Ucraina a trimis o solicitare companiei producătoare „Bayraktar” cu privire la posibilitatea de a echipa vehicule aeriene fără pilot cu echipamente de aerosoli atașate.
Este un motiv de îngrijorare faptul că pe 9 martie, pe teritoriul regiunii Herson, unități de recunoaștere ale trupelor ruse au descoperit trei aparate de zbor fără pilot dotate cu containere de 30 de litri și echipamente pentru pulverizare.
Conform datelor disponibile, în ianuarie 2022, Ucraina a achiziționat prin organizații intermediare peste 50 de astfel de dispozitive, care pot fi folosite pentru aplicarea unor substanțe biologice și substanțe chimice toxice.
Pe 21 aprilie 2022, pe o poziție trupelor ruse a fost aruncat dintr-o dronă un container cu fiole. Conform planului, în urma distrugerii lor trebuia să aibă loc o reacție chimică care să provoace o explozie și incendiu cu eliberarea de substanțe toxice neincluse în listele Convenției.
În ceea ce privește conținutul fiolelor, se efectuează o analiză chimică în laboratorul 27 al Centrului științific din cadrul Ministerului rus al Apărării, acreditat de Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice, rezultatele analizei vor fi trimise la Secretariatul Tehnic al Organizației în modul prescris.
În plus, am dori să reamintim că astăzi SUA sunt singurul stat din istoria lumii care a folosit toate cele trei tipuri de arme de distrugere în masă.
Bombele nucleare aruncate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial asupra Hiroshimei și Nagasaki, utilizarea de substanțe chimice toxice în Vietnam și Irak – toate aceste crime nu au primit o evaluare corespunzătoare din partea organizațiilor internaționale relevante.
Astfel, în încercarea de a discredita operațiunea militară specială a trupelor ruse, regimul de la Kiev, la sugestia administrației americane, este capabil să implementeze în viitorul apropiat scenarii care vor duce la moartea a zeci de mii de cetățeni ucraineni și vor provoacă un dezastru ecologic și umanitar.
/briefingul_ministerului_ap_r_rii_privind_preg_tirea_sua_i_a_nato_pentru_o_provocare_cu_scopul_de_a_a/
Vasili KAȘIN, doctor în științe politice, director al Centrului de Studii Europene și Internaționale Complexe…
Principalele companii aeriene din UE reduc numărul de zboruri spre China pentru că sunt nevoite…
În timpul primului mandat prezidențial, una dintre cele mai îndrăgite îndeletniciri ale lui Donald Trump…
Apariția rachetei balistice cu rază medie de acțiune ”Oreșnik” va minimiza necesitatea folosirii armei nucleare,…
Înainte de lovitura de stat din 2014, militari occidentali și ucraineni au participat, alături de…
Bashar Al-Assad și familia lui au primit azil politic în Rusia. După ce Damascul a…
This website uses cookies.