Candidatul la președinția Franței, Zemmour, a acuzat SUA de sabotarea proiectului de unificare a Europei cu Rusia
10/04Șeful diplomației UE, Borrell, se pronunță pentru rezolvarea militară a conflictului din Ucraina!
10/04Daily Express, despre ”revolta” din UE din cauza ideii unui embargou asupra gazelor rusești
Cinci state europene sunt revoltate de perspectiva instituirii unui embargou asupra gazelor și petrolului rusești, scrie publicația britanică Daily Express, citată de RIA Novosti.
Autorul articolului arată că ”revolta” din UE a fost condusă de premierul Ungariei, Viktor Orban, care consideră această măsură drept ”o linie roșie”, deoarece acest lucru ”omoară țara”.
”Viktor Orban a încălcat ordinea europeană și s-a pus în fruntea revoltei împotriva sancțiunilor UE, în timp ce blocul așteaptă pedepse mult mai dure împotriva Rusiei”, a declarat editorialistul.
Se subliniază că, în ultimele săptămâni, Germania și-a ”schimbat tonul și a tras un semnal de alarmă” în legătură cu ruperea relațiilor cu Moscova, deoarece 40% din gazele cumpărate de Berlin vin din Rusia.
”De interzicerea importurilor din Rusia nu prea sunt interesate nici Austria, nici Italia și Țările de Jos, care se tem că acest lucru va provoca haos în economiile lor și în securitatea energetică”, se arată în articolul citat de RIA Novosti.
Agenția menționează că Rusia a califiat restricțiile aplicate, în special, în sectorul bancar și în privința livrărilor de înaltă tehnologie drept război economic, cum nu s-a mai văzut vreodată. Autoritățile au subliniat că sunt pregătite pentru o astfel de evoluție a evenimentelor și au asigurat că vor continua să-și ducă la îndeplinire obligațiile sociale. Banca Rusiei adoptă măsuri pentru stabilizarea situației pe piața valutară. Autoritățile au anunțat, de asemenea, că plățile pentru furnizarea gazelor în țările neprietenoase vor fi făcute în ruble. Pe lângă toate acestea, guvernul a elaborat un plan de contracarare a măsurilor restrictive, care prevede aproximativ 100 de inițiative. Efortul de finanțare a acestui plan se ridică la circa un trilion de ruble.
În același timp, Europa s-a confruntat cu o creștere a prețurilor la combustibil și cu o inflație provocată de scumpirea produselor, ceea ce a generat nemulțumire în rândul cetățenilor din unele state UE.