De ziua națională a lucrătorilor din domeniul culturii, președintele a vorbit nu doar despre cei care sunt cu adevărat dedicați trup și suflet muncii lor. Putin a punctat în mod deosebit faptul că cultura rusă ”reprezinta unul dintre cele mai importante fundamente ale statului și societății, servește la întărirea coeziunii” și la formarea ”înțelegerii Patriei” în rândul tinerei generații.
Cultura rusă întotdeauna a ”apărat identitatea Rusiei” și face același lucru și astăzi, când, ”în diferite țări sunt aruncate în aer noțiuni și norme ce păreau veșnice, istoria este distorsionată, legile naturii însăși sunt călcate în picioare”, a spus președintele. ”Este suficient de amintit un fenomen precum ”cultura abolirii”. Cu alte cuvinte – ostracizarea publică, boicotarea sau chiar trecerea totală sub tăcere, uitarea unor fapte, cărți, nume istorice și personalități publice contemporane, scriitori sau pur și simplu a unor oameni care nu se încadrează, nu se mulează pe actualele șabloane, oricât de absurde ar fi ele în realitate”, a subliniat Putin.
Un exemplu în acest sens au devenit cunoscutele filme hollywoodiene unde, în 1945, armata hitleristă este invinsă de Statele Unite, iar despre contribuția determinantă a URSS nu se spune nimic. Sau abordarea cazului Japoniei când ”este trecut în mod rușinos sub tăcere” faptul că SUA au fost cele care, în 1945, au aruncat bombe atomice asupra Hiroshimei și Nagasaki, organizând ”la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial un asemenea masacru înfiorător și absolut de nimic justificat”.
”Este și acesta un adevăr pe care s-a decis în mod cinic să-l ”anuleze”. De curând a fost ”anulată” și scriitoarea pentru copii Joan Rowling pentru că nu a fost pe placul susținătorilor așa-numitei libertăți de gen. Astăzi, se încearcă anularea unei țări cu o existență milenară, a poporului nostru. Mă refer la discriminarea progresivă a tot ce are legătură cu Rusia”, a declarat președintele.
Potrivit lui Putin, ”renumita ”cultură a abolirii” s-a tranformat în ”abolirea culturii”, când în străinătate ”de pe afișe sunt șterși Ciaikovski, Șostakovici, Rohmaninov”, sunt interziși scriitorii ruși și cărțile lor. ”Ultima dată, o asemenea campanie de distrugere în masă a literaturii incomode a fost desfășurată, cu aproape 90 de ani în urmă, de naziști în Germania, care ardeau cărți chiar în piețe. Așa ceva nu se poate imagina în țara noastră. Iar noi suntem asigurați față de acest lucru în mare parte datorită culturii naționale”, a declarat Putin.
Președintele a amintit de artistul stradal Jorit Agoche, care a desenat, recent, pe peretele unui imobil din Neapole portretul scriitorului Fiodor Dostoievski, ”anulat” în Occident. ”Acest lucru insuflă speranța că tocmai prin simpatia reciprocă a oamenilor, prin cultura care ne leagă și ne unește pe noi toți, adevărul își va croi drumul său, educația va planta doar inteligență, bunătate și eternitate. Sunt convins că la noi, în Rusia, nu va fi altfel”, a adăugat președintele.
Această convingere a fost confirmată și de participanții la întâlnire: noi laureați ai premiilor prezidențiale în domeniul artei și culturii pentru lucrări pentru copii și tineri, înmânate de consilierul prezidențial Tolstoi. Printre ei s-a numărat Gheorghi Isaakian, director artistic al Teatrului Academic de Stat de Muzică pentru Copii ”N.I.Saț”, care a transformat teatrul într-un spațiu de creație ce reunește cele mai inovatoare descoperiri în domeniul activităților cu copii și tineri. Sau directorul artistic al Teatrului de păpuși din Arhanghelsk, Dmitri Lohov, sub a cărui conducere au fost puse în scenă peste 50 de spectacole ce ridică probleme legate de existența umană și valori morale.
Întâlnirea lui Putin cu intelectualitatea creativă este un indiciu al faptului că statul are ce pune pentru a contracara ”coloana a cincea”, ”trădătorii naționali” despre care a vorbit președintele la ședința de guvern din 16 martie, crede analistul Dmitri Juravliov, directorul științific al Institutului pentru probleme regionale. ”Nu în sensul că trebuie luptat cu această ”coloană a cincea” – acest lucru îl vor face cei care trebuie să o facă. Ci pe ideea că aceastei ”coloane a cincea” nu trebuie să i se ofere posibilitatea de a acapara mințile tinerilor și a tinerilor intelectuali, care s-au născut în epoca postsovietică și care au altă viziune asupra lumii: atât personalități din domeniul culturii, cât și consumatorii creațiilor lor. În ultimă instanță, în Rusia cea mai critică la adresa statului a fost dintotdeauna intelectualitatea. Pentru Putin este important ca acești oameni să înțeleagă ce se întâmplă”, a explicat Juravliov.
Odată cu începerea operațiunii speciale a Rusiei în Ucraina, unii dintre reprezentanții elitei artistice nu au susținut-o și cineva chiar a plecat din țară. Publicul ar putea avea falsa impresie că cea mai mare parte a intelectualității culturale este împotriva operațiunii, a spus Dmitri Elovski, directorul general al Agenției de Comunicare ”Actor”. „Dar acesta, desigur, nu este cazul. Acea parte a elitei culturale, care, anterior, fusese pro-occidentală, susținând integrarea în comunitatea occidentală și având legături foarte strânse cu aceasta, s-a pronunțat împotriva operațiunii speciale. Iar vocea majorității elitei culturale, care a susținut decizia președintelui, a fost mai puțin auzită”, a explicat Elovski.
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.