În decembrie 2021, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în valoare totală de 200 milioane de dolari. Este vorba despre sisteme antitanc, lansatoare de grenade, arme de foc, o mare cantitate de muniții și alte echipamente. În total, din 2014, SUA au acordat Ucrainei, conform declarațiilor reprezentanților Departamentului de Stat, ajutor militar în valoare de 2,7 miliarde de dolari (în 2021 – 650 milioane dolari). Se intenționează ca helicopterele MI-17, destinate Afganistanului, să fie tranferate Ucrainei. Americanii au permis aliaților lor să furnizeze Ucrainei arme și echipamente produse în Statele Unite. Casa Albă amenință că va consolida gruparea militară a NATO din țările Europei de Est cu 8500 de miliari. La reuniunea Consiliului miniștrilor apărării ai țărilor membre NATO, din 16-17 februarie anul curent, șeful Pentagonului L.Austin a anunțat redislocarea unei divizii de desant aerian a SUA în Polonia, precum și a unei părți a contingentului american din Germania în România și trimiterea a 125 de militari ai SUA pe transportoare blindate Stryker din Germania în Bulgaria, pentru participarea la exerciții.
La 8 februarie anul curent, Consiliul Național de Securitate al SUA (NSC) a aprobat o propunere a Pentagonului de a livra Kievului, în regim de urgență, un pachet de ajutor militar. Este vorba despre trimiterea de urgență în Ucraina, începând din 14 până la 20 februarie, a 40 de instructori ai ministerului american al Apărării specializați în operațiuni de diversiune și de gherilă, 20 de experți în arme antitanc și 15, în lupta anti-baterie.
Pentru luna februarie a fost planficiată, de asemenea, deplasarea în Ucraina a unui grup de experți care, împreună cu reprezentanți ai Ministerului Apărării al Ucrainei, va elabora propuneri pentru îmbunătățirea rapidă a eficienței sistemului de apărare aeriană. Este analizată posibilitatea de a transfera Ucrainei două baterii (cu patru dispozitive de lansase fiecare) ale sistemului de rachete antiaerien MIM-104C (PAC-2) PATRIOT de la bazele de depozitare ale forțelor armate ale SUA. Se intenționează, de asemenea, ca Ucrainei să-i fie donat un lot de radare contra-baterie din depozitele americane: 12 AN/TPQ-36 și 24 AN/TPQ-48. De asemenea, NSC a aprobat în prealabil un acord privind achiziționarea de către partea ucraineană (la prețul de transport și reparații) a două șalupe de patrulare de tipul ”Cyclone”, scoase din uz de Marina Militară a SUA.
Marea Britanie își sporește numărul militarilor săi dislocați în Europa de Est ca parte a prezenței avansate a NATO. Începând din 17 februarie, contingentul britanic din Estonia s-a dublat, ajungând la 1630 de militari și a crescut de 3,5 ori, până la 490 de militari, în Polonia. În plus, în ultimul timp. Londra a transferat Kievului peste 2000 de mijloace antitanc. Mai mult, premierul Boris Johnson a anunțat că în România vor fi trimise două avioane de luptă ”Eurofighter Typhoon”, precum și transferul a o mie de militari din rezerva Forțelor de Reacție ale NATO pentru desfășurarea rapidă în cazul unei ”crize umanitare” la frontierele estice ale blocului. Suplimentar, în estul Mediteranei sunt redislocate alte 4 avioane de luptă, precum și nava de patrulare ”Trent” și distrugătorul ”Diamond”.
Ministerul Apărării al Canadei și-a anunțat intenția de a transfera Ucrainei pistoale, puști cu lunetă, mitraliere, precum și 1,5 milioane de gloanțe.
Guvernul Poloniei a aprobat furnizarea de sisteme portabile de apărare antiaeriană, muniție și drone către Ucraina.
Estonia a anunțat că intenționează să livreze Ucrainei obuziere D-30 de calibru 122 mm, fabricate încă în URSS și care, anterior, s-au aflt în Germania (după reunificarea Germaniei, Berlinul le-a încredințat Finlandei, în anii ’90, care, la rândul ei, le-a dat Estoniei, în 2009). Dar, potrivit informațiilor Wall Street Journal, autoritățile Germaniei nu permit Tallinului să livreze arme de origine germană.
La 18 februarie anul curent, Guvernul Țărilor de Jos a luat decizia de a acorda Ucrainei 3000 de căști, 2000 de veste antiglonț, 30 de detectoare de metal, 2 roboți-geniști portabili subacvatici, 100 de puști cu lunetă și 30000 de cartușe aferente, 5 radare contra-baterie și două radare de monitorizare a câmpului de luptă. A fost anunțată disponibilitatea de a extinde programul de asistență medicală pentru reabilitarea militarilor ucraineni, precum și alocarea a 5 milioane de euro în ”NATO Trust Fund pentru Ucraina”.
La 10 februrie anul curent, în cadrul vizitei sale la Kiev, premierul Lituaniei, I. Shimonite, a anunțat că va fi livrat Ucrainei, în mod gratuit, un lot de sisteme portabile de apărare antiaeriană Stinger (potrivit estimărilor ar putea fi vorba despre 19 sisteme a câte 5-7 cartușe fiecare), precum și o creștere a numărului de militari lituanieni în Ucraina. La 15 februarie, un grup de experți militari din această republică baltică s-a deplasat în Ucraina pentru a-i învăța pe militarii locali cum se utilizează ”Stinger”.
În timpul consultărilor interdepartamentele dintre ministerele de Interne ale Ucrainei și Franței, în octombrie 2021, au fost încheiate contracte privind livrarea către Kiev a unor sisteme de observare, diverse tipuri de muniție neletală și stimulatoare pentru pregătirea operatorilor de drone. Pentru acest an a fost planficiată semnarea unor acorduri suplimentare privind vânzara către Ucraina a unor elicoptere multifuncționale H-135, H-145 și H-225. A fost pregătit un proiect de acord privind crearea pentru Ucraina a unui satelit de spionaj, pe baza platformei Pleades Neo. Este analizată posibilitatea ca Ucrainei să-i fie alocate până la 100 de milioane de euro pentru modernizarea porturilor Berdiansk și Mariupol, a aerodromurilor și infranstructurii feroviare din sud-estul țării.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.