Jan Klán
Ucraina este un stat profund divizat și a fost așa de la înființarea sa în anii ’20. În trecut, conducătorii acestui stat au oscilat fie într-o direcție, fie în cealaltă. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, unii ucraineni i-au întâmpinat cu căldură pe naziști, considerând că îi pot elibera de Stalin. Adepții lui Bandera și alții asemenea lor i-au ajutat pe naziști, iar unii au fost chiar angajați ca supraveghetori în lagărele de concentrare. Ucraina modernă este deja scindată de facto în două părți: partea de est se integrează în Rusia, în timp ce partea de vest cochetează cu SUA și cu alți membri NATO.
Autoritățile americane încearcă să atragă NATO în conflict. După 1989, această alianță, presupusă defensivă, s-a transformat în mod ciudat într-o alianță ofensivă, care își extinde prezența militară în lume, inclusiv în apropierea granițelor cu Rusia, și încearcă să se asigure că și Ucraina îi va deveni membră. Dar lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Aici trebuie să prezint câteva fapte clare.
În primul rând, Ucraina nu poate adera la NATO. Este imposibil să devină membru până când nu își rezolvă problema frontierelor. Actualul guvern nu controlează în întregime fostul teritoriu al țării. Mă refer la republicile Lugansk și Donețk și, bineînțeles, la Crimeea.
În al doilea rând, acest conflict înghețat este benefic pentru Rusia, deoarece împiedică Ucraina să adere la NATO. Ministrul rus de externe a declarat că Rusia nu are niciun motiv să pună stăpânire pe Ucraina, ținând cont de faptul că nimeni nu are nevoie de o țară săracă din punct de vedere economic și intelectual. Statele Unite ar dori să includă Ucraina în NATO, dar nici conflictul înghețat nu este atât de rău pentru americani. Ca urmare a reluării războiului din Donbas, gazul ar înceta să mai treacă prin Ucraina către Europa, iar Statele Unite, acționând ca un salvator, ar putea să-și vândă gazul scump și care nu este ecologic, livrându-l cu tancuri petroliere. Terminalele GNL operează deja în Polonia și Lituania. Cu cât durează mai mult conflictul din Ucraina, cu atât SUA vor câștiga mai mult. De asemenea, dacă Ucraina se cufundă în haos, fapt care este mult facilitat de conducerea politică locală, în această regiune se va ridica Polonia, un aliat apropiat anti-rus al Statelor Unite. Polonia “s-a afirmat” deja, de exemplu, atunci când a găzduit pe teritoriul său prizonieri capturați în timpul războaielor ilegale americane.
În al treilea rând, comandantul adjunct al NATO în Europa este întotdeauna membru al Uniunii Europene. Dar aceștia nu sunt britanicii, ci germanii, care investesc la fel de mulți bani în NATO ca și Statele Unite (pentru perioada 2021-2025). Într-adevăr, acest lucru nu înseamnă prea mult, deoarece de la cel de-al Doilea Război Mondial, Germania a fost ocupată de armata americană, ceea ce înseamnă că nu este un stat suveran. Prin urmare, Germania păstrează tăcerea cu privire la situația din Ucraina. În același timp, încearcă să negocieze cu Rusia condiții care se referă în primul rând la furnizarea de gaz rusesc către Germania și Europa în general. Având în vedere faptul că gazoductul Nord Stream 2 nu a fost încă lansat, situația din Ucraina va avea o influență decisivă asupra costului gazului, iar Germania înțelege foarte bine acest lucru. Printre altele, ea dorește să coopereze cu Rusia, ca și până acum, într-o serie de alte domenii. Un punct de vedere pertinent asupra problemei a fost expus de Kay-Achim Schönbach, un viceamiral german, care a afirmat despre Ucraina următoarele: „Peninsula Crimeea a dispărut, nu se va mai întoarce niciodată”. Acesta a mai menționat cu privire la Vladimir Putin că „ar trebui să-i acorzi respectul pe care îl cere și probabil îl merită”. Dar din moment ce astfel de declarații nu sunt acceptate în Occident, viceamiralul și-a dat demisia.
În al patrulea rând, pentru a adera la NATO, tratatul de aderare trebuie ratificat de toate țările membre ale Alianței Nord-Atlantice, iar aceste 30 de state sunt foarte diferite. De asemenea, reiese clar din aspectele sus-menționate că acest lucru este practic imposibil. Mai mult, nimeni nu vrea să sponsorizeze un stat ruinat și corupt. După cum a spus Jaap de Hoop Scheffer, fostul secretar general al NATO: „Nici în viitorul apropiat, nici în viitorul previzibil, Ucraina nu va deveni membră a NATO. Mai degrabă, iadul va îngheța”.
Ceea ce se întâmplă în jurul Ucrainei este o demonstrație a forței NATO sub conducerea Statelor Unite, sau mai bine zis, un test al alinierii forțelor în cadrul alianței însăși. Astfel, noile țări reprezintă doar zece la sută din contribuția financiară la activitățile NATO. În același timp, Statele Unite, împreună cu alte țări ale alianței, au ocupat efectiv Ucraina cu armele, instructorii militari și alte mijloace militare de care dispun. Chiar îmi pare rău pentru simplii cetățeni ai acestei țări. Ei au trăit în sărăcie mult timp din cauza crizei economice prelungite care a început după destrămarea URSS, iar în viitorul apropiat viața lor se va înrăutăți din ce în ce mai rău.
Ce poziție va lua conducerea politică cehă? Nu este vorba doar despre ministrul apărării și prim-ministrul, ci și despre alți reprezentanți ai „elitei conducătoare”, care, de asemenea, nu se remarcă prin aptitudini. De regulă, oamenii incompetenți sunt dedicați în mod fanatic ideologiei. Și ce le mai rămâne, decât să repete fraze goale? (…) În prezent, pe arena noastră politică, astfel de persoane s-au înmulțit și, printr-o coincidență, aceștia au devenit miniștri marionetă: doi semidocți – Lipavský și Langšádlová. Nu mai vorbesc de președintele Camerei Deputaților, care s-a transformat rapid în regina naivității. Acesta este într-adevăr un guvern de profesioniști, așa cum ne-a promis coaliția de dreapta înainte de alegeri! Prin urmare, nu trebuie să acordăm prea multă atenție declarațiilor actualilor politicieni aflați la conducere. Este suficient să citim ce spun reprezentanții administrației americane. Guvernatorii cehi, asemenea unor pudeli credincioși, se vor supune americanilor.
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.